Νέα παρέμβαση στη Βουλή για το ΠΑΓΝΗ

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

 Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα :"Υποστελέχωση της διοικητικής υπηρεσίας του ΠΑΓΝΗ" κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Γιώργος Λαμπρούλης, και Σταύρος Τάσσος.

Στην ερώτηση αναφέρεται:

"Την Πέμπτη 15/9 πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας για τους εργαζομένους στη διοικητική υπηρεσία του ΠΑΓΝΗ, συγκέντρωση στο γραφείο κίνησης και παράσταση διαμαρτυρίας στον Υποδιοικητή του νοσοκομείου για τις τραγικές έλλειψής όσο αφορά και αυτό το κομμάτι του νοσοκομείου. Είναι διαχρονικές οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που δεν προχωρούν σε μόνιμες προσλήψεις ανοίγοντας το δρόμο, τα νοσοκομεία να στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό σε σπουδαστές του ΟΑΕΔ, του ΙΕΚ, σε εθελοντές ή σε εργαζομένους με μπλοκάκι.

Με βάση τον περικομμένο οργανισμό του 2012 στη διοικητική υπηρεσία θα έπρεπε να εργάζονται 123 άτομα και δουλεύουν 72. Ενώ μέχρι το 2012 ο οργανισμός του νοσοκομείου προέβλεπε 260 εργαζομένους και δούλευαν 197. Υπάρχουν τμήματα που δεν έχουν καν διοικητικό υπάλληλο και τα κενά τα καλύπτουν εργαζόμενοι με μπλοκάκι, σπουδαστές του ΟΑΕΔ, του ΙΕΚ, εθελοντές. Χαρακτηριστικά, κλινικές δεν έχουν γραμματείς όπως Παιδοψυχιατρική, Ψυχιατρική που δεν έχει γραμματέα. Η κάλυψη του μαγνητικού τομογράφου γίνεται από ασκούμενο του ΟΑΕΔ, που έρχεται μερικές φόρες και εθελοντικά μόνος του. Στην παραλαβή δειγμάτων δεν έχει γραμματέα, τις απαντήσεις δίνει η εθελόντρια του Ερυθρού Σταυρού. Η Αιματολογική δεν έχει γραμματέα.

Συγκεκριμένα το Γραφείο Κίνησης το 2011 στελεχωνόταν από 23 εργαζόμενους και πάλι κάτω από δύσκολες συνθήκες ανταποκρινόταν στα καθήκοντα του. Σήμερα έχουν απομείνει 11 υπάλληλοι και έχει αυξηθεί με επίσημα στοιχεία η εργασία του κατά 30%. Η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο μετά και την πρόσφατη αποχώρηση λόγω ολοκλήρωσης της πρακτικής τους των σπουδαστών του ΟΑΕΔ από το τμήμα καθώς και από την απόφαση της διοίκησης της πραγματοποίησης των διαδικασιών εισαγωγής ασθενών (εγγραφή εξετάσεων ηλεκτρονικά) από το Γραφείο Κίνησης. Και αυτού του τμήματος η λειτουργία στηρίζεται σε μαθητευόμενους εργαζόμενους, στις συχνές μετακινήσεις του προσωπικού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δηλαδή με μπαλώματα που όχι μόνο δεν ανακουφίζουν τους ασθενείς και τους εργαζομένους αλλά επαυξάνουν τα προβλήματα. Όταν δε οι σπουδαστές αποχωρούν δημιουργείται μπλακ-άουτ. Σε περίοδο αιχμής, δηλαδή από Ιούλιο μέχρι και Σεπτέμβρη, είναι πολύ δύσκολο να μιλήσουμε για άδειες, διότι απλά ο καθένας από τους εργαζομένους είναι αναντικατάστατος.

 Οι εργαζόμενοι αδυνατούν να πάρουν έστω και μία μέρα άδεια το καλοκαίρι τη στιγμή που η Διοίκηση τους οφείλει άδειες από το 2015 και οι συνθήκες εργασίας διαρκώς εντατικοποιούνται μέχρι τελικής εξουθένωσης. Στο σύνολο οι μόνιμοι εργαζόμενοι, πάσχουν από υπερκόπωση, και άλλα προβλήματα αφού ο καθένας καλύπτει δύο και τρία πόστα κατά περίπτωση. Οι συνέπειες για τους ασθενείς ή τους συνοδούς είναι η πολύωρη ταλαιπωρία και η αγανάκτηση που πολλές φορές αυτή εκφράζεται με λεκτικές ή άλλες επιθέσεις στους εργαζόμενους λες και ευθύνονται αυτοί για την απαράδεκτη κατάσταση.

 ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι άμεσα μέτρα θα πάρει για την πρόσληψη όλου του αναγκαίου, σύμφωνα με τον εξυπηρετούμενο πληθυσμό, μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης διοικητικού προσωπικού προκειμένου να σταματήσει το απαράδεκτο, εις βάρος των εργαζόμενων και των ασθενών, καθεστώς των λύσεων της υποστελέχοσης με σπουδαστές του ΟΑΕΔ, ΙΕΚ, των εθελοντών και με τις συχνές μετακινήσεων του μόνιμου προσωπικού που ακόμη έχει απομείνει".


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ