Με τον υπουργό Υγείας τα εγκαίνια της ΤΟΜΥ στο Ηράκλειο - "Μια σημαντική στιγμή για το σύστημα υγείας"

"Προσλαμβάνουμε νέους ανθρώπους, δημιουργούμε νέες υπηρεσίες και ένα μοντέλο με νέα φιλοσοφία που δίνει έμφαση στην αγωγή υγείας και την πρόληψη και τη διατομεακή συνεργασία"

Παρουσία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού πραγματοποιήθηκαν σήμερα τα εγκαίνια της Τοπικής Μονάδας Υγείας του δήμου Ηρακλείου στην οδό Σπιναλόγκας δίπλα από το Υγειονομικό. 

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν επίσης ο βουλευτής Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης καθώς και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. 

Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο Υπουργός ανέφερε "Είναι μια σημαντική στιγμή για την Κρήτη, μια σημαντική στιγμή για το σύστημα υγείας που αποδεικνύεται όρθιο και λειτουργικό! " Ο ίδιος συμπλήρωσε "Προσλαμβάνουμε νέους ανθρώπους, δημιουργούμε νέες υπηρεσίες και ένα μοντέλο  με νέα φιλοσοφία που δίνει έμφαση στην αγωγή υγείας και την πρόληψη και τη διατομεακή συνεργασία. Υπήρχε έλλειμμα από το ΕΣΥ και έτσι φέρνουμε ένα νέο πνεύμα κουλτούρας στον τομέα υγείας με νέους γιατρούς ενώ φιλοδοξούμε να γίνει πεδίο ώστε όλοι οι γιατροί από το εξωτερικό να επιστρέψουν πίσω"

Η ΤΟΜΥ του δήμου Ηρακλείου έχει συνολικά 12 άτομα προσωπικό εκ των οποίων 4 γιατροί. 

Την άλλη βδομάδα εγκαινιάζεται η τοπική μονάδα υγείας στην Αλικαρνασσό ενώ μετά τις γιορτές θα εγκαινιαστούν οι ΤΟΜΥ σε Χανιά και Ρέθυμνο. 

Δήλωση Σωκράτη Βαρδάκη

«Με ικανοποίηση εγκαινιάζουμε σήμερα την πρώτη Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) στελεχωμένη με ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό και εξοπλισμό, που μας δίνει την δυνατότητα να ελπίζουμε για ένα καλύτερο σύστημα υγείας.  Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας απο την πρώτη μέρα, απάντησε στην κρίση του συστήματος υγείας με ένα μεγαλόπνοο όραμα, το οποίο με μεθοδικά βήματα γίνεται πραγματικότητα. Η καθολική πρόσβαση στο σύστημα υγείας των ανασφάλιστων συμπολιτών μας, η πρόσληψη προσωπικού, ο εκσυγχρονισμός του συστήματος προμηθειών, αποτέλεσαν τα πρώτα βήματα στην μεγάλη προσπάθεια της Κυβέρνησης ώστε η Δημόσια Υγεία  να αποκτήσει και πάλι την πραγματική σημασία της. Η έναρξη λειτουργίας της πρώτης μονάδας ΤΟΜΥ στην Κρήτη, που είναι και η 2η σε πανελλαδικό επίπεδο, έρχεται όχι μόνο για να καλύψει υγειονομικές ανισότητες μέσα απο την δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας χωρίς αποκλεισμούς, αλλά και να εμπλουτίσει ουσιαστικά την έννοια της Α’ θμιας φροντίδας υγείας.

Οι 238 ΤΟΜΥ που θα λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα σε όλη τη χώρα, αλλάζουν τη φιλοσοφία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αφού αυτό πλέον εμπλουτίζετε με ασφαλή, αποτελεσματική, ολιστική και δωρεάν ποιοτική ανθρωποκεντρική φροντίδα υγείας, στο επίπεδο που λειτουργεί πιο κοντά στον πολίτη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η έλλειψη ενός οργανωμένου Δημόσιου Συστήματος υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στη χώρα μας, αποτέλεσε κρίσιμο παράγοντα για τη δημιουργία των περισσοτέρων από τις παθογένειες και στρεβλώσεις του Συστήματος Υγείας. Οι ΤΟΜΥ είναι πραγματικά μια επένδυση στην ποιότητα λειτουργίας του κοινωνικού κράτους που η επανασύσταση του είναι πρώτη μας προτεραιότητα.»

Σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ επισημαίνει:

"Οι πανηγυρισμοί του Υπουργού Υγείας κατά τα σημερινά εγκαίνια Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ) στο Ηράκλειο δεν μπορούν να κρύψουν την εξαπάτηση του λαού για τη δήθεν αναβάθμιση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Πώς μπορεί να σταθεί «όρθιο και λειτουργικό το σύστημα υγείας», όταν στον κρατικό προϋπολογισμό προβλέπεται περαιτέρω σφαγιασμός της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας κατά 362εκ.€ και στον ΕΟΠΥΥ κατά 214εκ.€, που θα προσθέσουν επιπλέον πληρωμές από τις λαϊκές οικογένειες για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, θα υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο τις δημόσιες μονάδες και παροχές υγείας;

Είναι γνωστό ότι και αυτή η ΤΟΜΥ είναι μια από τις 100 που προβλέπει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους “θεσμούς” για την τρίτη αξιολόγηση. Όπως αναφέρει είναι ένα από “τα διαρθρωτικά μέτρα με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας ως μέσου συγκράτησης των δαπανών”.

Για αυτό οι οικογενειακοί γιατροί των Τοπικών Μονάδων Υγείας προβλέπεται να λειτουργήσουν ως “κόφτες” των ασθενών και των αναγκών τους, με υποτυπώδεις παροχές στο όριο των πετσοκομμένων προϋπολογισμών του κράτους και του ΕΟΠΥΥ.

Γι’ αυτό σε αυτές τις δομές προβλέπονται ελάχιστοι γιατροί για πολλές χιλιάδες πληθυσμού και ελάχιστα υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας, χωρίς εργαστήρια και ειδικούς γιατρούς. Οι “υψηλού επιπέδου” υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αντιστοιχούν το πολύ σε μια γρήγορη εξέταση και μια συνταγογράφηση για ένα μικρό μέρος του πληθυσμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η «σημαντική στιγμή» της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της Υγείας με τις ΤΟΜΥ για τους δήμους Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Χερσονήσου μεταφράζεται σε 56 γιατρούς γενικής ιατρικής,  14 παιδίατρους, 28 νοσηλευτές, 14 κοινωνικούς λειτουργούς 28 διοικητικούς υπάλληλους και 28 επισκέπτες υγείας για ένα πληθυσμό πάνω από 200.000! Οι υπόλοιποι δήμοι θεωρητικά καλύπτονται από τα κέντρα υγείας που όμως κι εκεί υπάρχουν χρόνια και γνωστά προβλήματα!

Το «νέο πνεύμα κουλτούρας στον τομέα υγείας» που διατυμπανίζει ο Υπουργός μεταφράζεται στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, με «πετσοκομμένα» δικαιώματα και μισθούς πείνας, που σε κάποιες περιπτώσεις κάνουν μήνες να τους πάρουν, όπως συμβαίνει στο πάνω από 20% των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Η κυβέρνηση, με τα σημερινά εγκαίνια, υλοποιεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εκμεταλλευτές του λαού, με μέτρα που επιδεινώνουν την υγεία και τους όρους παροχής της ιατροφαρμακευτικής του περίθαλψης. Διευρύνει το χάσμα ανάμεσα στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και στη δυνατότητα να αξιοποιούνται από το λαό οι τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας και της παραγωγικότητας.

Τώρα απαιτείται η οργάνωση της λαϊκής πάλης:

  •   για τη διεκδίκηση ενός αποκλειστικά κρατικού συστήματος υγείας, σύγχρονου, πλήρως στελεχωμένου με υγειονομικούς όλων των ειδικοτήτων, με απολύτως δωρεάν εξετάσεις, νοσηλεία και φάρμακα, χωρίς πλαφόν και περικοπές, με κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

  •  για την πανελλαδική ανάπτυξη αποκλειστικά κρατικού και απολύτως δωρεάν συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Με Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία, συνδεδεμένα με τους τόπους δουλειάς, κατοικίας, εκπαίδευσης, σε όλους τους δήμους και τις πόλεις, με παροχή υπηρεσιών που να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής και για τις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών, των ΑμεΑ, των παιδιών, των ηλικιωμένων, των μεταναστών. Με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, με 24ωρη λειτουργία και βασικό προσανατολισμό την πρόληψη".

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ