ΚΡΗΤΗ
Πανώλη αιγοπροβάτων: Δεν φτάνουν τα αποθέματα - Αλλάζουν τα... μενού των γάμων στην Κρήτη
Συνεχίζονται οι έλεγχοι από τα αρμόδια όργανα σε όλη τη χώρα για τον εντοπισμό κρουσμάτων - Το γαμοπίλαφο... αλλάζει συνταγή.
Στα κρεοπωλεία της Αθήνας η ζήτηση αρνιού έχει μειωθεί ενώ στην Κρήτη δεν έχουν επαρκή αποθέματα προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες εξαιτίας των κοινωνικών εκδηλώσεων στο νησί, σύμφωνα με όσα επισημαίνουν οι επαγγελματίες στο CNN Greece. «Ο κίνδυνος από την πανώλη των αιγοπροβάτων δεν αφορά στη δημόσια υγεία.
Αφορά στην οικονομία, στο ζωικό μας κεφάλαιο, στα οικονομικά δεδομένα των κτηνοτρόφων που μπορεί να βλέπουν τα κοπάδια τους να χάνονται», όπως υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας κι ενώ οι έλεγχοι από τα αρμόδια όργανα σε όλη τη χώρα για τον εντοπισμό κρουσμάτων συνεχίζονται.
Παρά τις διαβεβαιώσεις από πλευράς του αρμόδιου υπουργείου, πάντως, οι καταναλωτές το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται επιφυλακτικοί στις αγορές τους σε αρνί, με τη ζήτηση να είναι περιορισμένη σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους τα προηγούμενα χρόνια, όπως επισημαίνουν στο CNN Greece, εκπρόσωποι των κρεοπωλών.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Ένωσης Κρεοπωλών Αττικής, Βασίλης Ντεληφιλιππίδης, στα κρεοπωλεία της πρωτεύουσας η ζήτηση ενόψει του Δεκαπενταύγουστου, που αποτελεί το «Πάσχα του Καλοκαιριού» είναι σημαντικά μειωμένη.
Διαβάστε επίσης:
Πανώλη αιγοπροβάτων: Στο πλευρό των κτηνοτρόφων η Κυριακίδου για τις αποζημιώσεις
Διευκρινίσεις από την Ένωση Καταναλωτών Περιφέρειας Κρήτης για την πανώλη των αιγοπροβάτων
Πανώλη: «Δεν υπάρχει κρέας για τους γάμους»- «Γαμοπίλαφο δεν κάνεις με χοιρινό»
«Αρνί υπάρχει, αλλά οι καταναλωτές δεν αγοράζουν» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ντεληφιλιππίδης, ενώ σε ό,τι αφορά τις τιμές, σημειώνει πως παραμένουν στα ίδια επίπεδα με την περίοδο πριν από τα κρούσματα πανώλης και κυμαίνονται στα 14-15 ευρώ το κιλό.
Γαμοπίλαφο… με κοτόπουλο
Ένα από τα πιο παραδοσιακά κρητικά εδέσματα στους γάμους στο νησί είναι το γαμοπίλαφο. Χρόνια κρατάει η παράδοση με το λαχταριστό φαγητό, σήμα κατατεθέν στους γάμους στην Κρήτη και τεράστιο κίνητρο για τους τουρίστες άλλων περιοχών της Ελλάδας να κατέβουν και να επισκεφτούν το νησί για να δοκιμάσουν το πατροπαράδοτο φαγητό.
Με τα νέα δεδομένα, όμως, που έφερε η πανώλη αιγοπροβατων η συνταγή στο γαμοπίλαφο φαίνεται πως αλλάζει και το κοτόπουλο γίνεται ο... πρωταγωνιστής.
Το προσεχές διάστημα αναμένονται πολλοί γάμοι στην Κρήτη, ως είθισται αυτή την -αγαπημένη για τους νεόνυμφους- περίοδο, το γαμοπίλαφο παραμένει στο μενού στο γλέντι που ακολουθεί του μυστηρίου, αλλά επειδή ο φόβος φυλάει τα έρμα -κάτι απολύτως λογικό- το κοτόπουλο γίνεται το βασικό υλικό του συγκεκριμένου φαγητού.