ΚΡΗΤΗ
Πανώλη: Έξαλλοι οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης για την παράταση στο κλείσιμο των σφαγείων
Εκτεθειμένοι οι κτηνοτρόφοι που έχουν εισπράξει χρήματα για κοινωνικές εκδηλώσεις- Στον «αέρα» γάμοι, βαφτίσεις και πανηγύρια
Χωρίς καμία επίσημη ανακοίνωση από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά με απευθείας ενημέρωση προς τα σφαγεία και απαγόρευση των μετακινήσεων εξαιτίας της πανώλης στα αιγοπρόβατα σε όλη την Ελλάδα, και στην Κρήτη, ελήφθη η απόφαση για παράταση του κλεισίματος των σφαγείων μέχρι και τις 19 Αυγούστου.
Σε αυτό το πλαίσιο -και σύμφωνα πάντα με πληροφορίες- ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας κ. Σταύρος Τζεδάκης συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης, την Δευτέρα στις 12:30 μ.μ. με τη συμμετοχή των προέδρων όλων των κτηνοτροφικών συλλόγων του νησιού και των εμπλεκόμενων φορέων.
Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ανωγείων κ. Βασίλειος Μανουράς, μέσω του Cretalive, απευθύνει πρόσκληση συμμετοχής και στους βουλευτές της Κρήτης «διότι πρέπει να τοποθετηθούν επί του ζητήματος ανοικτά, αν όχι όλοι, τουλάχιστον οι κυβερνητικοί βουλευτές» λέει με παρρησία.
Στην Κρήτη, αφού είναι αρνητικά όλα τα δείγματα, θεωρώ ότι τα σφαγεία του Ρεθύμνου, των Χανίων και του Λασιθίου μπορούν να ανοίξουν αφού είναι καθαρές περιοχές. Και βέβαια αυτό να ισχύσει για όλη την Ελλάδα, όπου δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα, προτείνει ο κ. Μανουράς.
«Επικρατεί μεγάλος αναβρασμός, είμαστε σε έξαλλη κατάσταση. Αφού υπάρχουν τα εμβόλια γιατί δεν τα φέρνουν να εμβολιάσουμε τα ζώα μας; Έχουμε γάμους, βαφτίσεις, κοινωνικές εκδηλώσεις» λέει χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για ένα μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό πλήγμα, όχι μόνο για τους κτηνοτρόφους αλλά, για ολόκληρη την κοινωνία. «Έχουνε τα κέντρα κλεισμένα για γάμους και βαφτίσεις, ήντα θα ψήσουνε κοτόπουλα» διερωτάται εύλογα.
Πλήγμα και στα Χανιά
Στο ίδιο μήκος κύματος περίπου κινούνται και οι δηλώσεις του κ. Σπυρίδωνα Μπαλαντίνου, περιφερειακού συμβούλου Χανίων και εντεταλμένου συμβούλου Διασύνδεσης του Τουρισμού με τον Πρωτογενή Τομέα.
Ο ίδιος εξηγεί ότι οι κτηνοτρόφοι είναι εκτεθειμένοι διότι «αυτή την περίοδο, που είναι πάρα πολλή μεγάλη η ζήτηση για αρνιά, εισπράττουν (σ.σ. οι κτηνοτρόφοι) και με τα χρήματα αυτά φροντίζουν την διατροφή του ζώων τους (ζωοτροφές) μέχρι να ξεκινήσει η παραγωγή και διανομή γάλακτος».
Όλοι είχαν την αισιοδοξία ότι και λόγω του Δεκαπενταύγουστου και εξαιτίας της πληθώρας των κοινωνικών εκδηλώσεων θα άνοιγαν τα σφαγεία την Δευτέρα 12 Αυγούστου. «Οι κτηνοτρόφοι είναι πιεσμένοι οικονομικά. Δεν είναι ευκατάστατοι. Κάθε μικρό πλήγμα είναι μεγάλη απώλεια για το εισόδημα τους» αναφέρει συγκεκριμένα δείχνοντας κατανόηση στο εξαιρετικά σοβαρό πλήγμα για τους βοσκούς του νησιού.
Από την άλλη πλευρά βέβαια τονίζει ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι το θεσμικό όργανο που λαμβάνει τις αποφάσεις καθώς έχει την εικόνα για τα επιδημιολογικά στοιχεία «οπότε είμαστε αναγκασμένοι να το ακολουθήσουμε. Η Περιφέρεια Κρήτης είναι αναγκασμένη να υπακούσει την απόφαση του Υπουργείου» καταλήγει.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει διαβεβαιώσει ο κ. Λευτέρης Ντουράκης, πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Ηρακλείου, τα αμνοερίφια έχουν εξαντληθεί στην τοπική αγορά με συνέπεια να προκαλούνται σοβαρές αρρυθμίες μετά την απρόσμενη εξέλιξη από την πλευρά του Υπουργείου.
Δείτε επίσης:
Πανώλη αιγοπροβάτων: Δεν φτάνουν τα αποθέματα - Αλλάζουν τα... μενού των γάμων στην Κρήτη
Πανώλη: «Δεν υπάρχει κρέας για τους γάμους»- «Γαμοπίλαφο δεν κάνεις με χοιρινό»
Πανώλη στην Κρήτη: Κλειστά τα σφαγεία μέχρι 11 Αυγούστου - Τέλος τα αμνοερίφια