ΚΡΗΤΗ
Μ. Καμπιτάκης στο Livetalks: Οι αμπελουργοί θα περάσουν μία από τις χειρότερες χρονιές
Μεγάλες ζημιές στην αμπελοκαλλιέργεια προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία στην ενδοχώρα του Ηρακλείου
SHARE:
Σηκώνει τα χέρια ψηλά ο αγροτικός κόσμος της Κρήτης! Τι άλλο θα συμβεί εφέτος! Σαν... χάρτινος πύργος γκρεμίζονται και οι τελευταίες προσδοκίες που υπάρχουν, σε μία γενικώς πολύ προβληματική χρονιές με πολλές ιδιαιτερότητες.
Το επιτραπέζιο σταφύλι ήταν μία απ’ τις (κρυφές) ελπίδες για να σωθεί, κάπως η παρτίδα. Φευ...
Η κακοκαιρία της προηγούμενης εβδομάδας διήρκησε λίγες ώρες, αφήνοντας ανεξίτηλα τα σημάδια της στα αμπέλια της ενδοχώρας.
“Η εικόνα είναι απογοητευτική”.
Ο κ. Μιχάλης Καμπιτάκης, μέλος της Ένωσης Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, μετέφερε τα δυσάρεστα μαντάτα στο Livetalks.
Οι γεωπόνοι έχουν ξεκινήσει να κάνουν αυτοψίες, για να διαπιστωθεί το μέγεθος της ζημιάς που άφησαν πίσω τους τα πλημμυρικά φαινόμενα των προηγούμενων ημερών.
Εάν δεν είναι ο κορωνοϊός, θα είναι η Κλιματική Αλλαγή. Εναλλάξ πάνε αυτά, εφέτος...
Η καταστροφή σε πρώιμες ποικιλίες και στη σουλτανίνα, που κατέχει το 90-95% της παραγωγής επιτραπέζιου σταφυλιού τον νομό Ηρακλείου, ξεκινά από το 30% και αγγίζει έως και το 80% κατά τόπους!
Απελπισία, σκέτη...
“Ζούμε παράξενες καταστάσεις” παρατηρεί ο κ. Καμπιτάκης. “Οι αγρότες βρισκόμαστε μπροστά στην Κλιματική Αλλαγή. Τη ζούμε στο πετσί μας. Όλες οι καλλιέργειες δεν πήγαν καλά εφέτος”.
Ήταν στραβό το κλήμα, το έφαγε και ο... γάιδαρος. Όπου γάιδαρος, βάλτε την κωδική ονομασία... Covid-19. Διότι, η πανδημία, εκτός των άλλων, σταμάτησε και τις εμπορικές πράξεις.
Κι ο,τι δεν έφαγε ο ιός, το άφησε για τα ακραία καιρικά φαινόμενα: τις βροχές και το χαλάζι! Μαχαιριά στην... καρδιά του καλοκαιριού!
“Θα είναι μία από τις χειρότερες χρονιά που έχει περάσει ο αμπελουργός” υποστηρίζει ο κ. Καμπιτάκης.
Δεν ξέρουμε εάν είναι... παρήγορο, αλλά κι άλλες μεσογειακές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Κι εκεί οι ζημιές είναι “τεράστιες”.
Οι απότομες αλλαγές του καιρού “χτυπούν τις υπαίθριες καλλιέργειες και ειδικά τα φρούτα που είναι και πιο ευαίσθητα” υπογραμμίζει ο κ. Καμπιτάκης, λέγοντας πως “δυστυχώς δεν είμαστε αρκετά ενημερωμένοι για τις κατάλληλες καλλιεργητικές πρακτικές, για να αποφύγουμε κάποιες ζημιές. Δεν υπάρχει κάποιος να δώσει μία γραμμή”.
Τεράστιες, επιπλέον, είναι με τα χρόνια και οι αλλαγές στο κομμάτι των φυτοφαρμάκων, κάτι που εκμεταλλεύονται ορισμένες χώρες, εκτός της ευρωπαϊκής επικράτειας.
Όπως σημειώνει ο κ. Καμπιτάκης, “όταν έρθει από μία τρίτη χώρα ένα φτηνό προϊόν μπαίνει μέσα με πλημμελείς ελέγχους, με μόνο κριτήριο τιμή, κι αυτό είναι απαράδεκτο, γιατί εκτοπίζει τα ποιοτικά ευρωπαϊκά προϊόντα”.
Τα προϊόντα αυτά ο ίδιος τα χαρακτηρίζει “σκουπίδια”, γιατί “καλλιεργούνται με φυτοφάρμακα που εμείς χρησιμοποιούσαμε πριν από 20 και πλέον χρόνια”.
Ο κ. Καμπιτάκης αξιολογεί θετικά και την πρόσφατη επίσκεψη του Μάκη Βορίδη στην Κρήτη.
Γενικά, συμπεραίνει πώς “ο κόσμος χαρακτηρίζει θετικές εξαγγελίες Υπουργού”.
Για παράδειγμα, “η απόσταξη κρίσης θα λύσει πολλά προβλήματα του οινοποιήσιμου σταφυλιού” τονίζει ο κ. Καμπιτάκης, προσθέτοντας πως “στην ελιά ο φάκελος θα φέρει κάποια χρήματα, αλλά γίνεται μία προσπάθεια από τον Υπουργό και τον πρωθυπουργό – διότι είναι τεράστιο το μέγεθος”, καθώς στην ελληνική επικράτεια υπάρχουν 110 εκατομμύρια ελαιόδεντρα!
Κολοσσιαίο νούμερο. Ένα ευρώ να δοθεί για το κάθε δέντρο, το ποσό είναι ιλιγγιώδες – κάντε την πρόσθεση.
Όπως ανέφερε το μέλος της Ένωσης Ηρακλείου, γίνεται προσπάθεια για να συγκεντρωθούν κοντά στα 300 εκατομμύρια ευρώ για τους ελαιοπαραγωγούς “από διάφορα σημεία”, μαζί με μία επιπλέον αποζημίωση των 40-50 εκατ, που ως επί το πλείστον θα μοιραστεί στους Κρητικούς ελαιοπαραγωγούς.