ΚΡΗΤΗ
Λαϊκή Συσπείρωση: Λύσεις τώρα στα προβλήματα των σεισμοπλήκτων στο Αρκαλοχώρι
"Να αναλάβει η Περιφέρεια τις ευθύνες της"
Σε ερώτηση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" προς τον Περιφερειάρχη, Στ. Αρναουτάκη αναφορικά με τα προβλήματα των σεισμόπληκτων στο Αρκαλοχώρι οι περιφερειακοί σύμβουλοι κκ Αλέκος Μαρινάκης, Δημήτρης Βρύσαλης και Νίκος Μανουσάκης αναφέρουν:
"Από τις 27 Σεπτεμβρίου 2021 συνεχίζεται το μαρτύριο των σεισμόπληκτων στο Αρκαλοχώρι και σε πολλά χωριά του δήμου Μινώα, όπως και σε χωριά του δήμου Αρχανών - Αστερουσίων.
Οι κάτοικοι χτυπήθηκαν από τον εγκέλαδο και χτυπιούνται ακόμα από τα ψέματα και τις κούφιες υποσχέσεις περί έγκαιρης αποκατάστασης. Συγκεκριμένα:
∙ Οικογένειες είναι πεταμένες στα κοντέινερ τρία χρόνια μετά τον σεισμό κι ενώ η ζωή και η καθημερινότητά τους όλο και δυσκολεύει, έρχεται να προστεθεί και ο κίνδυνος να τους βάλουν μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος που θα το πληρώνουν οι ίδιοι, από τη στιγμή που ο δήμος δεν μπορεί να πληρώσει το χρέος προς τον ΔΕΔΔΗΕ, ενώ ήδη πληρώνουν τους λογαριασμούς στα γκρεμισμένα σπίτια τους.
∙ Άλλες οικογένειες ζουν μέσα στα επικίνδυνα (χαρακτηρισμένα κίτρινα) σπίτια τους, γιατί πλέον δεν αντέχουν να ζουν μέσα στους οικίσκους.
∙ Καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για τα κατεστραμμένα σπίτια τους, ενώ δεκάδες είναι οι πλειστηριασμοί σε σεισμόπληκτα σπίτια και καταστήματα, ως κατάληξη των νόμων όλων των κυβερνήσεων που δίνουν το ελεύθερο στα «κοράκια» των funds να προχωρήσουν με λυμένα τα χέρια σε πλειστηριασμούς.
∙ Από τα 800 κτίρια στον Δ. Μινώα και τα 400 στον Δ. Αρχανών- Αστερουσίων που έχουν χαρακτηριστεί κατεδαφιστέα, έχουν γίνει ελάχιστες κατεδαφίσεις στο Αρκαλοχώρι. Κι αντί να δοθεί γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, η κυβέρνηση έδωσε μόνο 800.000 ευρώ για τον Δ. Μινώα και 200.000 ευρώ για τον Δήμο Αρχανών - Αστερουσίων. Η Περιφέρεια δεν έχει τοποθετηθεί για το ύψος της χρηματοδότησης, ενώ η διαδικασία βρίσκεται ακόμη στο στάδιο ανάθεσης σε εργολάβο.
∙ Με ευθύνη της κυβέρνησης οι πιο πολλοί σεισμόπληκτοι δεν θα φτάσουν ποτέ στις εργασίες αποκατάστασης, αφού δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε καν στα έξοδα της σύνταξης φακέλου ούτε και στο κόστος για τις επιπλέον μελέτες που ενδεχομένως θα χρειαστούν. Στην καλύτερη περίπτωση ένα σεισμόπληχτο κτίριο, αν καταφέρει και περάσει από όλες τις χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες, χρειάζεται τουλάχιστον 3 χρόνια, προκειμένου να επιχορηγηθεί το ποσό της αρωγής. Αρωγή που αφορά μόνο το 80% από το κράτος (τα υπόλοιπα είναι δάνειο που μάλιστα οι τράπεζες αρνούνται να δώσουν) και φτάνει -με βάση τις τιμές των τιμολογίων- μόλις στο 45 %- 50% του κόστους.
∙ Με τη δημοσίευση του νέου ΦΕΚ (Τεύχος Β’ 4687/09.08.2024), με το οποίο δίδεται η δυνατότητα στους σεισμόπληκτους για κατασκευή κατοικιών πέραν των κλασσικών του σκυροδέματος, με δύο ακόμη τύπους κατασκευών (σύμμεικτα, προκάτ κτλ.), συνεχίζεται η κοροϊδία, αφού για κτίρια που ο στατικός φορέας δεν είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα θα χρηματοδοτούνται μόλις με 800 και 600 ευρώ το τμ.
∙ Κι ενώ δεν προχωράνε οι φάκελοι λόγω υποστελέχωσης του ΤΑΕΦΚ, το κράτος έρχεται να βάλει διορία στους σεισμόπληκτους για να υποβάλλουν την αίτηση, ενώ ακόμη, πολλοί δεν έχουν καταφέρει καν να καταθέσουν φάκελο.
∙ Επίσης, η τροπολογία της κυβέρνησης της ΝΔ, τον Απρίλη του 2024, η οποία υποτίθεται ότι έγινε για να αρθούν τα εμπόδια και να επιταχύνει τις διαδικασίες εγκρίσεων των φακέλων, είναι κοροϊδία και εκβιασμός προς τους πληγέντες, με το πρόσχημα της απλοποίησης των διαδικασιών. Δίνει 3.000 ευρώ για σπίτια και κτίρια επιχειρήσεων που δεν είχαν -κατά τη γνώμη της κυβέρνησης- σοβαρές ζημιές στον φέροντα οργανισμό και όποιος ακολουθήσει αυτή τη διαδικασία αποποιείται τη στεγαστική συνδρομή με το παλιό σύστημα και παραιτείται από κάθε απαίτηση από το ελληνικό Δημόσιο.
Αντίθετα με τα παραπάνω, με σβελτάδα προχωρούν τα σχέδια για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή, όπως είναι η κατασκευή του αεροδρομίου Καστελλίου, επενδύσεις ΑΠΕ και οδικοί άξονες που θα υπηρετούν τους μεγαλοξενοδόχους, κτλ. Σχέδια που στηρίζει η περιφερειακή αρχή Κρήτης.
Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» θεωρούμε ότι η περιφερειακή αρχή Κρήτης έχει σοβαρές πολιτικές ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στο Αρκαλοχώρι. Περιορίζεται να δηλώνει «κατανόηση» στα προβλήματα, δεν καταδικάζει την κατάσταση, αλλά εξωραΐζει την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.
Ταυτόχρονα δεν υπάρχει σχεδιασμός για αντισεισμική θωράκιση των δημόσιων κτιρίων, κυρίως των σχολείων, ούτε υλοποιήθηκαν μετά τον σεισμό έργα αντισεισμικής θωράκισης, με δεδομένο, μάλιστα, τον σεισμικό κίνδυνο στην Κρήτη.
Με βάση τα παραπάνω επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης :
Σε ποιες κατεπείγουσες ενέργειες θα προβεί η περιφερειακή αρχή για να δοθεί από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια άμεσα λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σεισμόπληκτοι και για την υλοποίηση των αναγκαίων έργων αντισεισμικής θωράκισης".
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο