Κρήτη: Κενά εκπαιδευτικών, «πληγωμένα» σχολικά κτήρια και σχολεία που κινδυνεύουν με λουκέτο

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Η κατάσταση που επικρατεί στις σχολικές μονάδες του Ηρακλείου, λίγο μετά τον αγιασμό. Γιατί ανησυχούν εκπαιδευτικοί σχολείων της ενδοχώρας.

Της Κατερίνας Μυλωνά


Χαμόγελα, ελπίδα και αισιοδοξία: Μία νέα σχολική χρονιά μόλις ξεκίνησε και όλοι, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές ενώνουν τις δυνάμεις τους για να κυλήσουν οι επόμενοι μήνες όσο πιο ομαλά γίνεται.
Η χρονιά είναι νέα, όμως, τα προβλήματα είναι διαχρονικά για τα σχολεία και του Ηρακλείου: κενά σε εκπαιδευτικούς και κτήρια ακατάλληλα που δε θα πρέπει να φιλοξενούν παιδιά.
Μάλιστα, όπως γράψαμε νωρίτερα, 2 σχολεία της Κρήτης τέλεσαν υπό κατάληψη.

Τη δική τους αγωνία μεταφέρουν εκπαιδευτικοί σχολείων της ενδοχώρας, όπου κάποια τμήματα φέτος δε θα λειτουργήσουν...


Όπως αναφέρει στο Cretalive ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, κ. Ζαχαρίας Ρηγάκης, τα κενά σε καθηγητές είναι 250, στην ειδική και τη γενική αγωγή. Έχουμε τμήματα συρρικνωμένα ενώ μεγάλο «αγκάθι» για φέτος είναι οι καταργήσεις τμημάτων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ.

Ρηγάκης
ο κ. Ρηγάκης

 

Για ακόμα μια φορά, υπάρχουν σχολικά κτήρια που αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες των μαθητών τους. Γονείς μαθητών των Α’ τάξεων Γυμνασίου και Λυκείου δεν είναι σε θέση να γράψουν τα παιδιά τους στο σχολείο της γειτονιάς τους, αναγκάζονται να τα στέλνουν σε άλλες περιοχές. Παράλληλα, μαθητές βρίσκονται και πάλι στριμωγμένοι σαν τα ποντίκια ακόμα και σε υπόγειες αίθουσες, χωρίς αερισμό και φως. Χαρακτηριστικό παράδειγμα σχολείου με υπερβολικά μεγάλο αριθμό παιδιών είναι το 11ο Λύκειο Ηρακλείου. Ο κ. Ρηγάκης αναφέρει πως ενώ μπορεί να φιλοξενήσει 400 παιδιά, τελικά έχει 600 μαθητές!

Το πρόβλημα έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις, οι διευθυντές και οι καθηγητές φαίνονται στα μάτια των γονιών ως οι… κακοί της υπόθεσης καθώς δεν είναι σε θέση να υποδεχτούν όλα τα παιδιά στους κόλπους των σχολείων τους. Φυσικά, για ακόμα μια φορά βλέπουμε γονείς που με πλάγιους τρόπους εγγράφουν τα παιδιά τους στο σχολείο της επιλογής τους. 

Καλή και δημιουργική χρονιά για όλους, γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές, εύχεται ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος», κ. Γιώργος Μακράκης.

Τονίζει πως χρειάζεται η συνέργεια όλων των εμπλεκομένων της σχολικής κοινότητας για να είναι εποικοδομητική και αποτελεσματική η χρονιά.
Αναφορικά με τα προβλήματα, αναφέρει πως ένα θέμα έχει να κάνει με τη στελέχωση των σχολείων, τόσο σε εκπαιδευτικούς όσο και σε ειδικό και βοηθητικό προσωπικό ενώ το κυριότερο έλλειμμα εντοπίζεται στην παράλληλη στήριξη, κενά που ελπίζουν όλοι να καλυφθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται με τη β΄φάση πρόσληψης των αναπληρωτών.

Μακράκης πρόεδρος δασκάλων
ο κ. Μακράκης

 

Ακόμα, ειδικά στα όρια του Δήμου Ηρακλείου, υπάρχουν ζητήματα στην υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων.
Οξύ, όπως έχουμε γράψει, είναι το πρόβλημα της εύρεσης στέγης για τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται μακριά από τον τόπο καταγωγής τους με μισθούς 800 ευρώ για έναν πρωτοδιόριστο και 900 ευρώ για έναν αναπληρωτή. Πρόκειται για ιδιαίτερα χαμηλούς μισθούς δεδομένης και της καλπάζουσας ακρίβειας.

Φοβούνται το λουκέτο που έρχεται

"Φέτος ένα τμήμα μας δε θα λειτουργήσει, του χρόνου θα είναι μία τάξη και, ποιος ξέρει, ίσως κλείσει και όλο το σχολείο". Το παραπάνω είπε στο Cretalive εκπαιδευτικός σχολείου της ενδοχώρας, όπου ερωτηματικό παραμένει αν θα λειτουργήσει και υπό ποιες συνθήκες η Γ΄ Λυκείου! Ο αριθμός των εγγραφών δε δικαιολογεί τη δημιουργία τμήματος και το σχολείο προσπαθήσει να κινητοποιήσει την τοπική κοινωνία ούτως ώστε αυτή η εικόνα να αλλάξει.

Κάποιοι γονείς επιλέγουν να γράψουν τα παιδιά τους σε διπλανό, μεγαλύτερο σχολείο. Ωστόσο, οι υποδομές είναι τέτοιες που δεν είναι δυνατό να παρέχεται η φιλοξενία που αρμόζει σε μαθητές. 

Έχουμε δει στο παρελθόν σχολεία να βάζουν λουκέτο, κάποια, με τη συνεργασία εκπαιδευτικών και τοπικής κοινωνίας, άνοιξαν και πάλι. Το στοίχημα που δίνεται είναι να ηχούν πάντα φωνές στις αυλές των σχολείων, αλλιώς...
 

Φωτογραφία: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

 

Δείτε επίσης:

"Αυλαία" για τη νέα εκπαιδευτική χρονιά - Καταλήψεις "με το καλημέρα"

Κρήτη: Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς

Συγχωνεύσεις τμημάτων: παράπλευρες απώλειες οι μαθητές που χρειάζονται παράλληλη στήριξη!

Κρήτη: Εκπαιδευτικοί σε camping ή φιλοξενούμενοι λόγω έλλειψης σπιτιών!

 

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ