ΚΡΗΤΗ

"Κραυγή αγωνίας" από την Κρήτη: Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι η ίδια η Ελλάδα

Τι δήλωσαν οι εκπρόσωποι του Επιχειρηματικού κόσμου με αφορμή την κατάσταση που έχει δημιουργήσει η πανδημία

No profile pic

Την δραματική κατάσταση που έχει δημιουργήσει στην τοπική οικονομία η κρίση του κορωνοϊού περιέγραψαν για μια ακόμα φορά εκπρόσωποι της αγοράς, στην διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Γιώργου Καρανίκα.

Σύμφωνα με όσα τόνισε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης Μανώλης Κουμαντάκης:  "Τα προβλήματα στις αγορές διευρύνονται και δεν λύνονται. Η ρευστότητα είναι σε δραματική κατάσταση. Η οικονομία μας έχει καταρακωθει . Τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά. Ακούσαμε για πολλά δισεκατομμύρια από την Ευρώπη. Αλλά η ρευστότητα είναι σε τραγικό επίπεδο. Αν δεν βρεθούν λύσεις, θα έχουμε κλείσιμο των αγορών . Θα πιέσουμε την κυβέρνηση να εφαρμόζονται τα πρώτα οικονομικά στηρίγματα του Μαρτίου. Οι επιχειρήσεις του τουρισμού να δανειστούν για να υποστηρίξουν τις υποχρεώσεις τους. Διαφορετικά θα δημιουργηθούν  πολύ δυσάρεστες εξελίξεις το επόμενο διάστημα"

Από την πλευρά του ο κ. Καρανίκας υπογράμμισε:  "Ο κορωνοιος είναι ακόμα εδώ. Μέχρι στιγμής η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης ήταν καλή. Αλλά τώρα έχουμε να διαχειριστούμε τα βήματα μας σε εμπορικό επίπεδο.  Συγκεκριμένες επιχειρήσεις είναι κλειστές ουσιαστικά, και πρέπει σύντομα να μπουν στα μέτρα του τουρισμού για να βρουν το βηματισμό τους. Δεκαοκτώ μήνες κλειστή μια επιχείρηση πως θα επιβιώσει; Θέλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας". 

Όπως επισημάνθηκε, ο  τζίρος είναι ανεμικός, και το μείζον ζήτημα είναι η στήριξη της ρευστότητας.

"Έχουμε προτάσεις", ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ και υπογράμμισε: Ο τζίρος των εμπορικών επιχειρήσεων είναι 50 % κάτω σε σχέση με πέρσι. Το πρόβλημα μας θα είναι ιδιαίτερα έντονο.  Χρειάζεται η έμπρακτη βοήθεια της Πολιτείας. Περιμένουμε να ενταχθούν όλοι στο μετρό της επιστρεπτεας προκαταβολής για την αποκατάσταση όλων των αδικιών. Μας λείπει το θέμα του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού. Αν νοιαζόμαστε για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, ο ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει". 

Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους προτείνουν τον θεσμό των μικρομισθωσεων.

"Θα έχουμε ραντεβού με τον κ. Σταικουρα.  Όλα αυτά θα μας δώσουν το απαραίτητο οξυγόνο για να επιβιώσουμε. Μας απασχολούν επίσης τα ενοίκια και οι επιταγές. Θεωρούμε ότι το 2021 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για τη χώρα μας. Βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο" τόνισε ο κ. Καρανίκας και κατέληξε λέγοντας:

"Προτείνω σε όλους τους συναδέλφους να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τους κανόνες υγιεινής, για να φύγει η ανασφάλεια και να μπορέσουμε να δουλέψουμε. Η αγορά είναι ψυχολογία. Κάτι πρέπει να γίνει με τα κλειστά εποχικά καταστήματα. Πρέπει να βρεθεί γρήγορα η λύση του χαρακτηρισμού αυτών των καταστημάτων"
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση