ΚΡΗΤΗ

Οι προτάσεις της Περιφέρειας για τις «κόκκινες περιοχές» στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό

Τελικά υπάρχει υπερτουρισμός στην Κρήτη και τί υποδομές χρειάζονται για την ομαλή τουριστική ανάπτυξη μιας περιοχής;

Οι προτάσεις της Περιφέρειας για τις «κόκκινες περιοχές» στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό

Συνεδρίασε σήμερα το πρωί η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης με θέμα «Παρατηρήσεις και προτάσεις επί του Νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού», στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης.

Η Επιτροπή πρόκειται να καταθέσει τις προτάσεις της Περιφέρειας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφορικά με τις «κόκκινες περιοχές» οι οποίες χαρακτηρίζονται από το Υπουργείο ως «κορεσμένες» και συνεπώς δεν επιτρέπεται η χρηματοδότηση για τυχόν νέες επενδύσεις.

Πρόκειται για τις δημοτικές ενότητες Χερσονήσου και Μαλίων, του Δήμου Χερσονήσου, και την δημοτική ενότητα Νέας Κυδωνίας, στα Χανιά. Αυτό που ζητά λοιπόν η Περιφέρεια και θα το καταθέσει ως πρόταση στο Υπουργείο είναι οι «κόκκινες περιοχές» να κατέβουν μία κατηγορία κάτω, στη «μπλε», όπως είναι χαρακτηρισμένη.

Η πρόταση της Περιφέρειας είναι να γίνουν από το Υπουργείο στοχευμένες μελέτες οι οποίες θα καταγράφουν τη φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής σχετικά με το πόσο τουρισμό μπορεί να δεχτεί σε συνθήκες ομαλότητας. Στις μελέτες αυτές θα καταγράφονται αναλυτικά τα κριτήρια με τα οποία θα συμπεραίνεται η φέρουσα ικανότητα κάθε τοπικής κοινότητας. Σε αυτά τα κριτήρια περιλαμβάνονται οι υποδομές, τα δίκτυα, οι ποσότητες των υδάτων που χρειάζονται, η δυνατότητα κάθε βιολογικού καθαρισμού, τα τρόφιμα κτλ. «Χρειάζεται να μελετηθεί όλο αυτό το πλέγμα από υποδομές και με δεδομένο ότι το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι θα διπλασιάσει ή και θα τριπλασιάσει τον τουρισμό που δέχεται η Κρήτη» σημείωσε ο κ. Ξυλούρης.

Στις θέσεις επίσης περιλαμβάνεται η πρόταση για εφαρμογή του Θεσμικού Πλαισίου για τις περιοχές NATURA ώστε να είναι σύμφωνο με τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες του NATURA, «που έχουμε προτείνει στο Υπουργείο και τα έχει κάνει αποδεκτά» επισημαίνει με δηλώσεις του στο Cretalive ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Νίκος Ξυλούρης.

Ο ίδιος τονίζει πως «δεν μπορεί (σ.σ. το Υπουργείο) να λέει άλλα στο NATURA και άλλα στο Ειδικό Χωροταξικό διότι διαφορετικά θα έχουμε μια εμπλοκή που δεν θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του τουρισμού».

Στο τραπέζι του διαλόγου τέθηκε επιπλέον η πιστοποίηση του νησιού ως «πράσινη Κρήτη» καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα αιχμής που αφορά στον τουρισμό για την επόμενη 20ετία. Οι απόψεις της Περιφέρειας εναρμονίζονται πλήρως με τις θέσεις των ξενοδόχων όπως αυτές έχουν εκφραστεί δημόσια κατά το παρελθόν.

«Είναι ξεκάθαρο ότι όσο μικραίνει η περιοχή την οποία μελετάμε θα βγαίνουν ολοένα και περισσότερες "κόκκινες περιοχές". Στο Δήμο Χερσονήσου υπάρχουν περιοχές στις οποίες υπάρχει πίεση, όπως Χερσόνησος και Μάλια, αλλά υπάρχουν και περιοχές όπως το Κράσι, η Επισκοπή, οι Γούβες, ο Μοχός, οι οποίες έχουν διαφορετικά "χρώματα" και αυτό σήμερα η Περιφέρεια Κρήτης πρέπει να το ξεκαθαρίσει» ανέφερε στο Cretalive ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Κυριάκος Κώτσογλου.

sxedioeidiko1

sxedioeidiko2

 

Δείτε επίσης:

"Κόφτης" στα Airbnb στην Κρήτη με το νέο χωροταξικό του τουρισμού

Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό: Αυτές είναι οι θέσεις και οι προτάσεις του Δ. Ηρακλείου

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση