Κληρονομιά; Άστο καλύτερα!

710 αιτήσεις έχουν κατατεθεί στο Ειρηνοδικείο Ρεθύμνου από το 2013 μέχρι και σήμερα

«Κύμα» αιτήσεων για αποποίηση κληρονομιάς έχουν κατατεθεί στα Ειρηνοδικεία της χώρας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, από πολίτες που υπό την πίεση της αυξημένης φορολογίας και τη συρρίκνωση των εισοδημάτων τους αποποιούνται το «βάρος» των περιουσιακών τους στοιχείων.

Η εικόνα σήμερα αναμφίβολα διαφέρει πολύ σε σχέση με τα χρόνια πριν από την ύφεση, αφού σε άλλες δεκαετίας τα περιουσιακά στοιχεία σηματοδοτούσαν ένα καλύτερο και πιο άνετο οικονομικά μέλλον. Σήμερα, ωστόσο το τοπίο έχει αλλάξει δραματικά με αποτέλεσμα σε όλες τις περιοχές της χώρας οι πολίτες να σπεύδουν να αποποιηθούν την περιουσία τους, αδυνατώντας να τη συντηρήσουν και θεωρώντας πως η όποια προοπτική αξιοποίησης είτε θα πέσει στο «κενό», είτε θα είναι ασύμφορη.

Ενδεικτικά της δυσμενούς συγκυρίας είναι τα στοιχεία που διαβίβασε την Τετάρτη στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και αφορούν τις αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς που έχουν κατατεθεί στα Ειρηνοδικεία της χώρας από το 2013 έως και το 2016. Το έγγραφο διαβιβάστηκε σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο αείμνηστος Ευάγγελος Μπασιάκος, στα τέλη του 2016. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά σε επίπεδο χώρας οι αιτήσεις αποποίησης κληρονομιών το 2013 ανήλθαν σε 29.199, το 2014 σε 41.388, το 2015 σε 45.628 και το 2016 σε 54.422, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στις 170.637 αιτήσεις.

710 ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΕΩΣ ΚΑΙ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Το Ρέθυμνο δεν εξαιρείται από την αυξημένη αυτή τάση, αφού σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία από το 2013 έως και το 2016 συνολικά 668 ήταν oι αιτήσεις που κατατέθηκαν στο Ειρηνοδικείο Ρεθύμνου. Στο μεταξύ από την 1η Ιανουαρίου του 2017 μέχρι και χθες κατατέθηκαν επιπλέον 42 αιτήσεις με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τις 710 αιτήσεις για αποποίηση κληρονομιάς στο Ρέθυμνο από το 2013 έως και σήμερα.

Αναλυτικά, στο Ειρηνοδικείο Ρεθύμνου το 2013 κατατέθηκαν 85 αιτήσεις, το 2014 ακολούθησε με αύξηση στις 195, ενώ στο «ζενίθ» έφτασαν το 2015 «μετρώντας» τις 264 αιτήσεις για αποποίηση κληρονομιάς. Μείωση, ωστόσο εμφάνισαν το 2016 με συνολικά 124 αιτήσεις. Από τον Ιανουάριο έως και χθες έχουν κατατεθεί επιπλέον 42 αιτήσεις, όπως επεσήμανε, μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Ευάγγελος Μουνδριανάκης.

Οι αυξομειώσεις, όπως ανέφερε ο κ. Μουνδριανάκης είναι άρρηκτα συνδεμένες και με τα δημογραφικά στοιχεία κάθε έτους, δηλαδή τον αριθμό των θανάτων που οδηγούν εντέλει στην απόφαση για αποδοχή ή αποποίηση μιας κληρονομιάς, ενώ καθοριστικός παράγοντας που οδηγεί σε αποποίηση παραμένει η οικονομική «αφαίμαξη» που έχουν υποστεί οι πολίτες στα χρόνια της οικονομικής ύφεσης.

Όπως τόνισε ο κ. Μουνδριανάκης το «κύμα» των αποποιήσεων τα τελευταία χρόνια και στο Ρέθυμνο: «Είναι αποτέλεσμα των φορολογικών βαρών, των αυξημένων οικονομικών υποχρεώσεων που επιβαρύνουν τα νοικοκυριά και της μείωσης των εισοδημάτων των πολιτών».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ