ΚΡΗΤΗ

“Καταστροφή για την ανάπτυξη της ενδοχώρας ο νόμος για τα 4 στρέμματα”

Aνοικτή επιστολή μηχανικών προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους αρμόδιους Υπουργούς

No profile pic

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους αρμόδιους υπουργούς σχετικά με την κατάργηση στις 9/12/2022 των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση, υπέγραψαν 103 μηχανικοί από τα Χανιά.

Στην επιστολή αναφέρεται αναλυτικά:

“Σε συνέχεια των εξελίξεων και της ενημέρωσης των μηχανικών αλλά και των ιδιωτών
ιδιοκτητών αμέτρητων γεωτεμαχίων στην Ελληνική επικράτεια, σε συνέχεια της αγωνιώδους
προσπάθειας αμφότερων να προσαρμοστούμε στις αλλαγές και τις συνεχείς Νομοθετικές
πολεοδομικές μεταρρυθμίσεις, σας αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή, στην οποία εκφράζουμε την δυσαρέσκειά μας και την αγωνία μας για την αδιάλλακτη αντιμετώπιση μέχρι σήμερα του φλέγοντος θέματος της εκτός σχεδίου δόμησης, με την επικείμενη εφαρμογή του Ν.4759/2020/αρθ.40 και την κατάργηση της δόμησης σε κάθε εκτός οικισμού & εκτός σχεδίου ιδιοκτησία μικρότερη των τεσσάρων στρεμμάτων στις 9 Δεκεμβρίου 2022.

Εν μέσω εκτάκτων συνθηκών σε διεθνές επίπεδο, πανδημίας, ενεργειακής κρίσης, εκτόξευση
κόστους διαβίωσης, ειδικών συνθηκών σε Εθνικό επίπεδο, αμέσως μετά την 10ετή επώδυνη
οικονομική κρίση, παράλληλα δε με το αδιεξοδικό για τον πολίτη όπως εξελίσσεται θέμα των
Δασικών Χαρτών, την έλλειψη πολεοδομικής και χωροταξικής οργάνωσης, την κτηματογράφηση της χώρας σε πρωτοφανείς παγκοσμίως ασφυκτικούς χρόνους, σε συνδυασμό επίσης με τον διαρκώς συρρικνούμενο και υπερσυμφορημένο σε υποθέσεις δημόσιο τομέα, θεωρούμε ότι η εφαρμογή του παραπάνω νομοθετήματος είναι άκαιρη και χωρίς κανένα περιβαλλοντικό ή πολεοδομικό όφελος, θα αποτελέσει δε ένα ακόμα πλήγμα στην αγωνιώδη προσπάθεια των πολιτών να διαφυλάξουν τις περιουσίες και τα εισοδήματά τους, αλλά και μία καταστροφική εξέλιξη στην οικονομική ανάπτυξη της ενδοχώρας ανά την Ελληνική επικράτεια.

Η ενδεχόμενη επιμονή στην άμεση εφαρμογή του εν λόγω περιορισμού δόμησης, αγνοώντας
επιδεικτικά τις απόψεις επιστημονικών φορέων και του συνόλου της κοινωνίας, θα επισφραγίσει μία Νομοθετική αναλγησία του κεντρικού Κράτους εις βάρος των πραγματικών αναγκών των πολιτών του. Επιπλέον, ο μη αφουγκρασμός της κοινωνίας αλλά και των ειδικών επι του θέματος μηχανικών, υποβαθμίζει τους μηχανικούς ως κατωτέρου επιπέδου επιστήμονες που δεν λαμβάνονται υπόψη σε κρίσιμα θέματα.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος ως θεσμοθετημένος επιστημονικός σύμβουλος της
Πολιτείας αγνοείται και το επιστημονικό δυναμικό του με το πλεονέκτημα της βιωματικής γνώσης, παραγκωνίζεται από νομικίστικες λογικές, από αστήρικτες οριζόντιες οικολογικές θεωρίες ή απόψεις οι οποίες αγνοούν ή αδιαφορούν για τις συνέπειες της επόμενης μέρας στην κοινωνία.

Από τα γραφόμενα του συγκεκριμένου Νόμου, προκύπτει σαφέστατα ότι το αρμόδιο
Υπουργείο θα είχε μεριμνήσει στην θεσμοθέτηση Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Χωροταξικών Σχεδίων προγενέστερα της εφαρμογής του εν λόγω περιορισμού δόμησης, δηλαδή προ της 9ης Δεκεμβρίου, τα Τοπικά Χωροταξικά θεωρητικά θα τακτοποιούσαν τα προβλήματα της εκτός σχεδίου δόμησης, πράγμα όμως το οποίο επ’ ουδενί ΔΕΝ έγινε πράξη έως σήμερα.

Τα εύλογα λοιπόν ερωτήματα που προκύπτουν είναι : Γιατί διαρρέεται ότι δεν θα δοθεί παράταση στην δυνατότητα δόμησης των μικρών γεωτεμαχίων εφόσον δεν έχουμε ακόμα Τοπικά ή Ειδικά Χωροταξικά σχέδια;;

Επι της ευκαιρίας ερωτούμε: γιατί δεν έχουμε πλατφόρμα θεσμικών γραμμών; Γιατί δεν έχουμε Τράπεζα Γης; Γιατί δεν έχουμε παρατηρητήρια αυθαιρέτων κλπ., τα οποία είχαν προβλεφθεί τα προσφάτως προηγούμενα χρόνια. Γιατί τόση βιασύνη λοιπόν να αλλάξει ξαφνικά ο υφιστάμενος χάρτης της πολεοδομικής Νομοθεσίας, ενώ δεν έχει προσδιοριστεί καν ούτε η τρέχουσα ταυτότητά της πλήρως, ούτε έχει προετοιμασθεί η επόμενη μέρα;;

Δυστυχώς η Πολιτεία με την παράταση αυτή που ΔΕΝ έχει δώσει έως σήμερα ως αυτονόητα
όφειλε, αγνοεί το ίδιο το γράμμα και το πνεύμα του παραπάνω Νόμου της, προχωρώντας σε μια μεταρρύθμιση χωρίς ουδεμία «μελέτη βιωσιμότητας» όσων επηρεάζονται και χωρίς ουσιαστικά να παρέχει μεταβατική περίοδο προσαρμογής δεδομένου των ανωτέρω περιγραφόμενων ειδικών συνθηκών. Διαφαίνεται ότι επιλέγεται ο «ξαφνικός θάνατος» σε εκατομμύρια ιδιοκτησίες και αξίες γης, οδηγώντας σε μαρασμό την ενδοχώρα και κατ’ επέκταση σε συρρίκνωση της Εθνικής οικονομίας.

Οικονομία που εν πολλοίς τις τελευταίες δεκαετίες στηρίχτηκε σε αυτού του τύπου την
κατακερματισμένη ιδιοκτησία, είτε για ιδιοκατοίκηση, είτε για ανάπτυξη και γιγάντωση του
τουριστικού, παραθεριστικού και μη μαζικοποιημένου τουριστικού προϊόντος, το οποίο κατά γενική ομολογία είναι η ατμομηχανή των εσόδων μας ως Ελλάδα.

Η δεδομένη λοιπόν μαζική απαξίωση της γης που θα επέλθει, είτε θα αλλάξει κατά τόπους
πλήρως το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αφού η εμπορική αξία των ακινήτων θα εκμηδενιστεί και θα εκποιούνται «μπιρ ‐ παρά» , με απώτερο σκοπό των επίδοξων αγοραστών την μελλοντική συνένωση των μικρών τεμαχίων προς δημιουργία τεραστίων οικοπέδων και ανέγερση τουριστικών μεγαθηρίων (δεν το υποθέτουμε, το προβλέπει η ίδια προαναφερόμενη παραπάνω Νομοθεσία…!!), είτε σε άλλες περιοχές η βίαιη αυτή εξέλιξη, σε συνδυασμό με την επιτακτική ανάγκη για στέγαση, θα παραβλέψει τους Νόμους και κανόνες, όπως εξάλλου έχει συμβεί και στο παρελθόν, οδηγώντας σε μία νέα γενιά αυθαιρέτων.

Επιπλέον των παραπάνω, δε μπορεί να μην σχολιασθεί ότι την ίδια στιγμή που ανοίγει ο
δρόμος για δημιουργία mega‐τουριστικών εκμεταλλεύσεων, που προωθείται η νομιμοποίηση έως και Δασικών Αυθαιρέτων, ταυτόχρονα να προβάλλεται η κατάργηση της δόμησης των μικρών κατά παρέκκλιση ακινήτων εκτός σχεδίου ως αναγκαίο μέτρο προστασίας του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, αυτό είναι οξύμωρο, ακατανόητο, παράλογο και δεν στηρίζεται σε καμία επιστημονική ανάλυση ή θεωρία.

Συνεπώς κατά την άποψή μας, δεν απαιτείται απλά μόνο παράταση πέραν της 9ης
Δεκεμβρίου, σοφότερο θα ήταν να αποσυρθεί εντελώς το νομοθέτημα και να ακολουθήσει νέα διαβούλευση, νέα χρονοδιαγράμματα, δεσμεύσεις και έντιμες συμφωνίες μεταξύ Κράτους και πολιτών. Σε κάθε περίπτωση όμως θα έπρεπε η Πολιτεία να μην προβαίνει σε επισφαλείς και αμφιλεγόμενες δομικού τύπου μεταρρυθμιστικές τομές έως ότου να ομαλοποιηθούν οι γεωπολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες στην χώρα.

Οι μηχανικοί προσπαθούν να σταθούν στο πλευρό των πολιτών και ταυτόχρονα να ξεπεράσουν κάθε σωματικό και φυσικό εμπόδιο στον ξέφρενο αυτό ρυθμό εξελίξεων και μεταρρυθμίσεων που έχουν επέλθει τα τελευταία 12 χρόνια στην Ελλάδα. Η Πολιτεία αυτή τη στιγμή μας αφήνει μετέωρους και προσβεβλημένους, να σηκώνουμε ένα βαρύ φορτίο που δεν μας αναλογεί.

Στους δε πολίτες, αφήνεται η εντύπωση ότι η Πολιτεία αδιαφορεί για το μέλλον των
περιουσιών τους και για την επερχόμενη οικονομική τους συρρίκνωση, και αυτό θέλουμε να
πιστεύουμε ότι καμία Κυβέρνηση και ουδένας παράγοντας σε θέση ευθύνης δεν το επιθυμεί.
Προσδοκούμε βάσιμα λοιπόν σε μια υπεύθυνη απόφαση που θα οδηγήσει σε άρση όλων
αυτών των αδιεξόδων και θα διευκολύνει στο εγγύς μέλλον την εφαρμογή μιας καθ’ όλα δίκαιης, άρτιας και αποτελεσματικής πολεοδομικής Νομοθεσίας.”


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση