Ικανοποίηση για τη συμμετοχή στο παγκρήτιο φοιτητικό συλλαλητήριο

Διοργανώθηκε από συλλόγους του Πανεπιστημίου, του ΤΕΙ Κρήτης και του Πολυτεχνείου

Με μεγάλη επιτυχία και με συμμετοχή εκατοντάδων φοιτητών και σπουδαστών πραγματοποιήθηκε το Παγκρήτιο Συλλαλητήριο των 15 φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων από όλη την Κρήτη, όπου μέσα από μια πολύμορφη δραστηριότητα, μετά από μια  σειρά κινητοποιήσεων κλιμάκωσαν τις κινητοποιήσεις τους, χθες Πέμπτη 3 Νοέμβρη στο Ηράκλειο, την ίδια ώρα που και στην υπόλοιπη Ελλάδα, χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές βούλιαξαν τη χώρα.

Από το πρωί της ίδιας μέρας, οι φοιτητικοί σύλλογοι είχαν οργανώσει εξορμήσεις σε στάσεις λεωφορείων, στα πρωινά μαθήματα, σε εργαστήρια, στις εισόδους των ιδρυμάτων και σε καφετέριες στις πόλεις, προπαγανδίζοντας και δίνοντας από το πρωί το στίγμα του τι θα ακολουθήσει.

Στο χώρο της συγκέντρωσης πρώτοι έφτασαν οι φοιτητικοί σύλλογοι του Φυσικού, της Ιατρικής, Βιολογικού, του CSD και του Χημικού από το Ηράκλειο, όπου φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας τα πανό τους μοίραζαν τις αποφάσεις των συλλόγων στους φοιτητές και σπουδαστές που βρίσκονταν εκεί, ενημέρωναν για το πλαίσιο πάλης των κινητοποιήσεων.  Λίγη ώρα αργότερα με ξεχωριστή πορεία από τα ΚΤΕΛ του Ηρακλείου που μόλις είχαν φτάσει, ήρθαν οι φοιτητικοί σύλλογοι Φιλοσοφικής, των Δασκάλων, των Νηπιαγωγών, της Ψυχολογίας και της Κοινωνιολογίας από το Ρέθυμνο, του Συλλόγου Εστιών και των επιτροπών αγώνα από το Πολυτεχνείο Κρήτης, με συνθήματα όπως «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές – Σίτιση και στέγαση και δωρεάν σπουδές», «Τσίπρα και Φίλη ακούστε το καλά – φέρτε στις σχολές μας τα αποθεματικά».

Την ίδια ώρα οι σπουδαστικοί σύλλογοι της ΣΕΥΠ ΤΕΙ Ηρακλείου, της ΣΤΕΓ ΤΕΙ Ηρακλείου, ο σύλλογος του ΤΕΙ Ρεθύμνου και του ΤΕΙ Χανίων, πραγματοποιούσαν πορεία – εξόρμηση μέσα στο χώρο του ΤΕΙ ηρακλείου και στην συνέχεια πραγματοποίησαν μαζική κινητοποίηση στην Διοίκηση του ΤΕΙ Κρήτης, όπου συναντήθηκαν και με τον Ευάγγελο Καπετανάκη, Πρόεδρο του ΤΕΙ Κρήτης. Οι σύλλογοι κατέθεσαν τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων, κατήγγειλαν την υπάρχουσα διαλυτική κατάσταση που επικρατεί, το ζήτημα της υποχρηματοδότηση που μόνο τα τελευταία 5 χρόνια έχει μειωθεί κατά 80%, στο ΤΕΙ Κρήτης οι ίδιοι οι καθηγητές δεν είναι σίγουροι αν θα συνεχίσει τη λειτουργία του.

Στην συνέχεια οι σπουδαστές κατευθύνθηκαν προς την πόλη του Ηρακλείου όπου συμμετείχαν με ξεχωριστό μπλοκ στο Παγκρήτιο συλλαλητήριο. Κατέφθασαν στην συγκέντρωση του συλλαλητηρίου φωνάζοντας συνθήματα όπως «Θέλουμε σπουδές μόρφωση δουλειά – κάτω τα μνημόνια και τα αφεντικά», και εκεί τους υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό οι φοιτητικοί σύλλογοι με το σύνθημα «Η νέα γενιά έχει ιδανικά ούτε ξεπουλιέται, ούτε προσκυνά» και χειροκροτήματα.

Στην συνέχεια της συγκέντρωσης απεύθυνε χαιρετισμό η Νάνσυ Λιακοπούλου, μέλος του ΔΣ Φιλοσοφικής Σχολής Ρεθύμνου. Στον χαιρετισμό της επισήμανε μεταξύ άλλων ότι το σημερινό συλλαλητήριο έρχεται σαν συνέχεια των κινητοποιήσεων του προηγούμενου διαστήματος, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και το έναυσμα για τη συνέχεια του αγώνα. Επίσης ιδιαίτερα στάθηκε στο ζήτημα της αφαίρεσης της παιδαγωγικής επάρκειας από το πτυχίο των καθηγητικών σχολών. Επισήμανε ότι πρόκειται για επικίνδυνες εξελίξεις που αφορούν κυριολεκτικά χιλιάδες φοιτητές που σπουδάζουμε σε σχολές που προσανατολίζονται στην εκπαίδευση, στα σχολεία. Εξέφρασε το πάγιο αίτημα  «Όλη η απαραίτητη γνώση για την εξάσκηση του επαγγέλματος να δίνεται στο πτυχίο. Το πτυχίο η μοναδική προϋπόθεση διορισμού».

Έπειτα χαιρετισμό απεύθυνε ο Σωκράτης Μαρκούσης, πρόεδρος του Σπουδαστικού Συλλόγου ΤΕΙ Ρεθύμνου. Στο χαιρετισμό του έθιξε το ζήτημα της μεγάλης υποχρηματοδότησης του ΤΕΙ Κρήτης, πώς αυτό εκφράζεται στη έλλειψη διδακτικού προσωπικού, στο ότι μένουν εκατοντάδες σπουδαστές εκτός εργαστηρίων, στην τραγική κατάσταση με την μέριμνα των σπουδαστών αφού είναι χαρακτηριστικό ότι σε Ρέθυμνο και Χανιά δεν υπάρχουν καν εστίες, ενώ και στο Ηράκλειο καλύπτουν ένα ελάχιστο αριθμό σπουδαστών. Επίσης τόνισε ότι οι κινητοποιήσεις του συλλόγου είχαν ως αποτέλεσμα σε ένα εργαστήριο που έμεναν 60 σπουδαστές εκτός, να δοθούν παραπάνω ώρες εργαστηρίων και έτσι να καλύπτονται όλοι σπουδαστές.

Επίσης απεύθυναν χαιρετισμό η Ντία Ξένου, μέλος του ΔΣ του Σύλλογος Εστιών Πολυτεχνείου Κρήτης, όπου αναφέρθηκε στο ζήτημα της στέγασης στην Κρήτης τονίζοντας παράλληλα ότι στο Πολυτεχνείο Κρήτης φοιτούν σήμερα περισσότεροι από 4.500 προπτυχιακοί και σχεδόν 1.000 μεταπτυχιακοί φοιτητές και μόλις το 1,2% των φοιτητών έχει πρόσβαση στην Εστία! Τέλος αναφέρθηκε στις κατακτήσεις του συλλόγου που αφορούν την ανέγερση νέων εστιών, το επίδομα ενοικίου σε όσους φοιτητές δικαιούνταν θέσεις στις εστίες αλλά έμειναν εκτός, καθώς επίσης και στα υπόλοιπα αιτήματα για δωρεάν σίτιση σε όλους τους φοιτητές, δωρεάν μετακίνηση, την ανανέωση του εξοπλισμού των εστιών, την απολύμανση χώρων που βρίσκονται σε απαράδεκτη κατάσταση.

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Ορφέας Καραθανασόπουλος, μέλος του ΔΣ του Μαθηματικού και μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας του Μ.Α.Σ. όπου μεταξύ άλλων τόνισε: «Σήμερα είμαστε εδώ φοιτητές και σπουδαστές από όλη την Κρήτη! Στέλνουμε μήνυμα μαζί με τους χιλιάδες συνάδελφους από την υπόλοιπη Ελλάδα! Παλεύουμε για τη ζωή και τις σπουδές που μας αξίζει!

Ενώνουμε τη φωνή μας όλοι εμείς που βιώνουμε σήμερα τα αποτελέσματα της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΕΕ, του κεφαλαίου στις σπουδές, τη ζωή και τα όνειρά μας! Που όμως δεν συμβιβαζόμαστε με την υπάρχουσα κατάσταση, δεν απογοητευόμαστε ξέρουμε πως η λύση δεν βρίσκεται στην απογοήτευση, στην αναμονή και τον καναπέ, αλλά στο οργανωμένο αγώνα με προσανατολισμό, μέσα από τους συλλόγους μας ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, κυβερνήσεις –ΕΕ – Κεφάλαιο!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συνεχίζει τη βρώμικη δουλειά από εκεί που την άφησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ. Τα τελευταία χρόνια οι προϋπολογισμοί έχουν μειωθεί κατά 80%, ρημάζουν τα ιδρύματα από την υποχρηματοδότηση. (…) Έκλεψαν 100 εκατ. Ευρώ από τα αποθεματικά των ιδρυμάτων μας (…) Σήμερα γενικεύεται η κατεύθυνση για τα δίδακτρα. Σήμερα σύγχρονο, αναγκαίο και εφικτό δεν είναι τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, αλλά το αντιπάλεμα του κατακερματισμού της γνώσης, της κατηγοριοποίησης των Ιδρυμάτων, σπουδών και αποφοίτων, της στρατηγικής της διά βίου κατάρτισης που τσακίζει δικαιώματα στο όνομα της προσαρμογής στις απαιτήσεις της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Γι' αυτό, παλεύουμε για άμεση κατάργηση των διδάκτρων όπου υπάρχουν.

(…) Και με τη σημερινή κινητοποίηση επιβεβαιώνεται ότι παρά τον αρνητικό συσχετισμό υπάρχουν σήμερα δυνατότητες, υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι φοιτητών και σπουδαστών που είναι στο αγώνα για την αναπλήρωση των απωλειών, στην πάλη για τα σύγχρονα δικαιώματά μας! Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας! (…) Συνεχίζουμε από αύριο, οργανώνουμε γύρο Γενικών Συνελεύσεων, για τον απολογισμό των κινητοποιήσεων. Σχεδιάζουμε από τώρα τον τριήμερο εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, να δώσουμε τα σύγχρονα μηνύματα, τα συμπεράσματα. (…) Ριχνόμαστε όλοι στην προετοιμασία, της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας, όποτε και αυτή ανακηρυχτεί, παίρνουμε από τώρα αποφάσεις, σε συλλόγους, έτη, οργανώνουμε την συζήτηση για το πλαίσιο πάλης! (…)» 

Στην συνέχεια οι σύλλογοι πραγματοποίηση δυναμική πορεία σε κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου. Η πορεία κατέληξε στην Περιφέρεια Κρήτης, όπου οι σύλλογοι κρέμασαν Γιγαντοπανό με τα αιτήματα των αποφάσεων των συλλόγων. Οι εκλεγμένοι στα ΔΣ συναντήθηκαν με τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη, όπου του έθεσαν πιο ιδιαίτερα το ζήτημα της μεταφοράς των φοιτητών, και την στέγασης.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ