Η "προίκα" του Ηρακλείου ... προσκαλεί τους επισκέπτες!

Ιστορία, μουσική, γαστρονομία, ήθη και έθιμα

Γράφει η Ελένη Κτενιαδάκη*


Ζούμε στην εποχή που με την έναρξη της σεζόν "φουντώνει" η συζήτηση περί επιμήκυνσης (δείτε ΕΔΩ τη σχετική μου παρέμβαση) και στη λήξη της αρκούμαστε στον απολογισμό.

Ζούμε επίσης στην εποχή που εξακολουθούμε να βασίζουμε τον Τουρισμό μας στο δίπτυχο "ήλιος-θάλασσα", παραγνωρίζοντας άλλα χαρακτηριστικά της Κρήτης και του Ηρακλείου συγκεκριμένα, που μπορούν να αναχθούν σε συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Είναι η πολιτιστική κληρονομιά του Ηρακλείου που μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο πόρο για τον Τουρισμό, αλλά όχι μόνο: ακόμη και για την Εκπαίδευση, αδιαμφισβήτητα για την Απασχόληση, σίγουρα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο βιώσιμος πολιτιστικός τουρισμός αποτελεί πια, κρίσιμο μέρος της στρατηγικής πόλεων και περιφερειών.

Ο Πολιτισμός είναι κινητήρια δύναμη και μοιάζει αδιανόητο το πως ως σήμερα δεν μεριμνήσαμε για μια Στρατηγική "σφιχτή" και συγκεκριμένη, προκειμένου αυτό που στο Ηράκλειο και όλη την Κρήτη διαθέτουμε ως "προίκα", να το αξιοποιήσουμε για να δώσουμε προστιθέμενη αξία στο τουριστικό μας προϊόν.

Φιλότιμες οι ως σήμερα προσπάθειες, ωστόσο περιορισμένες και αποσπασματικές, χωρίς αφετηρία και προορισμό, μαρτυρώντας την απουσία γνώσης και τριβής με τον πολυσχιδή και απαιτητικό τομέα του Τουρισμού.

Ο βιώσιμος πολιτιστικός τουρισμός μπορεί να προσφέρει και στο Ηράκλειο, την πόλη μας, μια νέα προοπτική, θέτοντας σε πρώτο "πλάνο" την Ιστορία, τη Λαογραφία μας, την ξεχωριστή Μουσική μας, αλλά και τη διάσημη και στο εξωτερικό Γαστρονομία μας. Κι ακόμη αναδεικνύοντας τόπους και σημεία άρρηκτα συνδεδεμένα με την πορεία του τόπου μας στο χρόνο.

Αυτή η "προίκα" που κληρονομήσαμε - ίσως δεν το έχουμε ακόμη συνειδητοποιήσει - είναι μια ασύγκριτη πολιτιστική κληρονομιά. Έχουμε στα "χέρια" μας ένα θησαυρό που απαρτίζεται απο πολυποίκιλα στοιχεία, τα οποία αδιαμφισβήτητα απευθύνονται σε διαφορετικά target groups και σίγουρα σε επισκέπτες που ξέρουν τι αναζητούν. Αυτοί οι επισκέπτες ανήκουν σε υψηλότερο - οικονομικό, μορφωτικό - επίπεδο από το μαζικό Τουρισμό που κυρίως προσελκύουμε σήμερα και σίγουρα δε θα αντιμετωπίσουν την πόλη μας ως ένα πέρασμα, προκειμένου να μεταβούν σε ένα παραθαλάσσιο θέρετρο για μερικές μέρες στον ήλιο και τη θάλασσα.

Όσο εμείς εξακολουθούμε να αγνοούμε αυτή την πολιτιστική κληρονομιά που υπομονετικά "περιμένει" να αναδειχθεί, άλλοι προορισμοί προσελκύουν Πολιτιστικό Τουρισμό, ο οποίος - σημειωτέον - αντιπροσωπεύει το 40% του συνόλου του Ευρωπαϊκού Τουρισμού.

Ας μην περιμένουμε άλλο. Απέναντι στο διαρκώς μεταβαλλόμενο κοινωνικό-οικονομικό περιβάλλον, οφείλουμε να συνθέσουμε όλα τα κομμάτια του "παζλ" και αξιοποιήσουμε όσα ο τόπος μας διαθέτει.

Ας προσκαλέσουμε τον επισκέπτη να γνωρίσει το Χάνδακα και το Μεγάλο Κάστρο του «χθες» αλλά και το Ηράκλειο του «σήμερα» και ας του δώσουμε μια "γεύση" …γνησιότητας! Με στρατηγική και με πλάνο, για το "Ηράκλειο, την πόλη μας".

 

* Η Ελένη Κτενιαδάκη είναι στέλεχος Τουριστικών Επιχειρήσεων και υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την παράταξη "Ηράκλειο, η Πόλη μας" του Μιχάλη Καραμαλάκη.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ