ΚΡΗΤΗ
Η Περιφέρεια Κρήτης για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη
Η εθελοντική αιμοδοσία αυξήθηκε την περίοδο της καραντίνας κατά περίπου 20%
SHARE:
Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη εορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Ιουνίου, με σκοπό την ενίσχυση της δημόσιας επίγνωσης και της ευαισθητοποίησης σχετικά με την αναγκαιότητα διασφάλισης επάρκειας αίματος και τη σημασία της εθελοντικής συνεισφοράς στην κάλυψη των αιμοδοτικών αναγκών των εθνικών συστημάτων υγείας.
Το σύνθημα της φετινής εκστρατείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη «Δώστε αίμα και κάντε τον παλμό του κόσμου να χτυπάει» τονίζει την ουσιαστική συμβολή των εθελοντών αιμοδοτών σε όλο τον κόσμο, στη διατήρηση και την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ταυτόχρονα, αναδεικνύει την αναγκαιότητα κινητοποίησης, διασύνδεσης και συνεργασίας των υγειονομικών υπηρεσιών και όλων των εμπλεκόμενων φορέων ως προς την ανάπτυξη κατάλληλων και ασφαλών δομών αιμοδοσίας και τη διασφάλιση της πρόσβασης όλων των πολιτών σε αυτές, ως μια σημαντική πολιτική προστασίας της Δημόσιας Υγείας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η αιμοδοσία του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠαΓΝΗ), η εθελοντική αιμοδοσία αυξήθηκε την περίοδο της καραντίνας κατά περίπου 20% και στην Αιμοδοσία του ΠαΓΝΗ συλλέχθηκαν πάνω από 1000 μονάδες αίματος, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Πολύ σημαντική είναι η συνεισφορά και η προσέλευση των εθελοντών αιμοδοτών στο σταθμό αιμοδοσίας του ΠαΓΝΗ και του Βενιζελείου Νοσοκομείου, που λειτουργεί στην Πλ. Ελευθερίας, από την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Ηρακλείου, σε συνεργασία με την 7η Υγειονομική Περιφέρεια. Πιο συγκεκριμένα, από τις 24 Νοεμβρίου 2020, οπότε και ξεκίνησε τη λειτουργία του ο σταθμός, έως χθες εξασφαλίσθηκαν συνολικά 2.176 φιάλες αίματος, 184 εθελοντές μυελού των οστών και 398 εθελοντές αιμοπεταλιοδότες. Συγκινητική υπήρξε η ανταπόκριση των πολιτών το πρώτο διάστημα της πανδημίας, στο σταθμό αιμοδοσίας που λειτούργησε στο κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεργασία με την 7η ΥΠΕ και την αιμοδοσία ΠαΓΝΗ, ο οποίος ήταν και ο πρώτος που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα σε επίπεδο Περιφέρειας, και συνέβαλε στη συλλογή επιπρόσθετων 1.400 φιαλών αίματος.
Όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, Λάμπρος Ν. Βαμβακάς: «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και παρά τα περιοριστικά μέτρα, οι δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας συνέχισαν να πραγματοποιούνται με αμείωτο ρυθμό, με σημαντική την αδιάλειπτη και ανιδιοτελή προσφορά των εθελοντών αιμοδοτών στο νησί μας. Η σημερινή ημέρα αποτελεί μια ευκαιρία να εκφράσουμε τη βαθιά ευγνωμοσύνη μας προς όλους τους συμπολίτες μας και τα μέλη τοπικών φορέων και συλλόγων, που με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, εν μέσω δύσκολων και πρωτόγνωρων υγειονομικών και κοινωνικών συνθηκών, εξακολουθούν να προσέρχονται στο σταθμό αιμοδοσίας που λειτουργεί στην Πλ. Ελευθερίας, να προσφέρουν το αίμα τους και να χαρίζουν ζωή και ελπίδα στους συνανθρώπους μας που το χρειάζονται. Οι ανάγκες για αίμα είναι απεριόριστες. H εθελοντική αιμοδοσία είναι μια πράξη ζωής, προσφοράς και αλληλεγγύης. Όλοι μαζί μπορούμε να συμβάλουμε στο διαρκή αγώνα για τη διασφάλιση επάρκειας αίματος. Προσφέρουμε λίγο χρόνο από τη ζωή μας….δίνουμε ζωή…».
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη