ΚΡΗΤΗ
Χάος από το χωράφι στο ράφι: Στα 11,90 η σταφίδα Χιλής, προς 6,90 η Κρητική!
Καλά κρατούν οι παράνομες ελληνοποιήσεις! - Τι συζητήθηκε σε ημερίδα της ΓΣΕΕ στην Αθήνα, παρουσία εκπροσώπων των Κρητικών παραγωγών
Δεν πίστευε στα μάτια του ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης όταν είδε στην κεντρική αγορά της Αθήνας, τη σταφίδα Χιλής να πωλείται προς... 11,90 ευρώ το κιλό και την Κρητική στα... 6,90! Την ώρα που ο Κρητικός παραγωγός πουλά το προϊόν του προς 1,60 ή και χαμηλότερα...
Και μάλιστα, όπως ο δήλωσε στο Cretalive, ο Εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για την ποιότητα ζωής της υπαίθρου, χωρίς να γνωρίζει κανείς την πραγματική προέλευση του προϊόντος, καθώς οι παράνομες ελληνοποιήσεις παραμένουν το βασικότερο πρόβλημα της αγοράς.
Η εικόνα αυτή προκάλεσε αλγεινή εντύπωση και αντιδράσεις καθώς γίνεται για μία ακόμη φορά αντιληπτό ότι από το χωράφι στο ράφι η απόσταση είναι πολύ μεγάλη και πολύ... ακριβή!
"Όργιο" αισχροκέρδειας
Τα θέματα της αισχροκέρδειας και των ελληνοποιήσεων σε φρούτα και λαχανικά κατήγγειλαν εξάλλου, χθες, εκπρόσωποι των αγροτών αλλά και της αγοράς, μιλώντας σε ημερίδα της ΓΣΕΕ για την ακρίβεια.
Τα λεμόνια που παράγονται για παράδειγμα στην Αιγιαλεία πωλούνται 50 λεπτά από τον αγρότη αλλά ο καταναλωτής ακόμη και στην Αιγιαλεία τα αγοράζει έως και 2 ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, χειρότερη είναι η κατάσταση με τη σταφίδα αλλά και το ελαιόλαδο που ο καταναλωτής πληρώνει χρυσάφι.
Ο κ. Κωνσταντίνος Γιάχος Γραμματέας Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας σημείωσε με έμφαση ότι: «Το 2021 αγορά σταφίδας από τις μεταποιητικές μονάδες 0,70 λεπτά στον παραγωγό, κόστος στο σούπερ μάρκετ 6,75 με 7 ευρώ.Το 2022 κόστος σταφίδας 1,40 κόστους στο σούπερ μάρκετ 6.75 εως 7,25. κάποιος καρπώνεται στην υπεραξία και αυτός δεν είναι ο παραγωγός», σύμφωνα με την imerisia.gr.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ.Πρίαμος Ιερωνυμάκης που συμμετείχε, διερωτήθηκε ποιο είναι το ποσοστό κέρδους...
Ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ αναφερόμενος στα ευρήματα των πρόσφατων μελετών του ΙΝΕ ΓΣΕΕ τόνισε ότι η εργατική τάξη δεν επαιτεί.
"Απαιτεί από την Κυβέρνηση να προστατεύσει τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές ζητώντας την επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το κύμα της γενικευμένης ακρίβειας και αισχροκέρδειας", αναφέρθηκε.
Τα συμπεράσματα από την συζήτηση με τους παραγωγούς και εκπροσώπους από το Φυτικό και Ζωικό Κεφάλαιο συνοψίζονται στα ακόλουθα:
1. Έλλειψη στρατηγικού -αναπτυξιακού σχεδιασμού από την πλευρά της Πολιτείας και απουσία ουσιαστικού διαλόγου με τους παραγωγούς
2. Ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης συνεταιριστικής οργάνωσης
3. Έλλειψη ουσιαστικών ελέγχων εκ μέρους των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους (π.χ. κατά το στάδιο της εισαγωγής προϊόντων, της διαδρομής των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι, του καθορισμού της τιμής πώλησης των προϊόντων στον τελικό καταναλωτή)
4. Υψηλό κόστος παραγωγής και έλλειψη εργατικών χεριών
5. Μείωση των επιδοτήσεων κατά ποσοστό 50%, με συνέπεια την απώλεια της αγοραστικής δύναμης των παραγωγών κατά 33%
6. Μείωση του αριθμού των παραγωγών, ιδίως στην αγελαδοτροφία
7. Παράνομες μεθόδους ελληνοποιήσεων
8. Κερδοσκοπία σε διάφορες φάσεις της διαμόρφωσης των τιμών
Όλα αυτά, όπως ειπώθηκε, αυξάνουν τον κίνδυνο κατάρρευσης του πρωτογενούς τομέα με σοβαρότατες επιπτώσεις στη διατροφική αλυσίδα.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, συνόψισε τα συμπεράσματα από την ημερίδα, επισήμανε το γεγονός ότι η αισχροκέρδεια που έχει διαχυθεί σε όλους τους τομείς της εφοδιαστικής αλυσίδας, πλήττει άμεσα τον μέσο καταναλωτή ο οποίος έχει πλέον μειώσει την κατανάλωση σε βασικά είδη διατροφής.
Διατύπωσε με παραδείγματα την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά από το χωράφι στο ράφι, όπου προϊόντα πωλούνται 4 και 5 φορές πάνω από την τιμή πώλησης από τον παραγωγό και κατέληξε στο προφανές, ότι δηλαδή η απουσία ουσιαστικών ελέγχων από την Πολιτεία διογκώνει το τέρας της ακρίβειας, με πολύ αρνητική πρόβλεψη και για το μέλλον. Ευχήθηκε δε να επαναληφθούν και στο μέλλον τέτοιες συναντήσεις εργαζομένων-παραγωγών, έτσι ώστε να δοθεί από κοινού η μάχη για την θέσπιση αναχώματος στον πληθωρισμό της αισχροκέρδειας