Γιάννης Κεφαλογιάννης: απαιτείται αλλαγή στρατηγικής απέναντι στην Τουρκία

«Αν θέλουμε να ασκήσουμε μια πραγματική πολιτική αποτροπής και όχι κατανευασμού πρέπει να πάρουμε γενναίες αποφάσεις σήμερα», σημείωσε σε ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο

Την ανάγκη αναθεώρησης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και της εμπέδωσης μιας νέας αντίληψης για τα ζητήματα άμυνας και ασφάλειας που απορρέουν από την αναβαθμισμένη  προκλητικότητα της Τουρκίας, επισήμανε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το μέλλον των σχέσεων της Τουρκίας με Ε.Ε., Ελλάδα και Κύπρο.

Στη συζήτηση που διοργάνωσε η ΟΝΝΕΔ Βρυξελλών και παρακολούθησαν αξιωματούχοι των ευρωπαϊκών θεσμών, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να περιμένουν το επόμενο διάστημα νέες απειλές και μεγάλη ένταση στη σχέση τους με την Τουρκία η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ένα νέο θερμό επεισόδιο.

«Έχει σημασία να μη δίνουμε ανόητες αφορμές με εμπρηστικές δηλώσεις και ενέργειες όπως αυτές του κ. Καμμένου στα Ίμια καθότι εφεξής  η Άγκυρα θα εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία για να δηλώνει την ικανότητά της να κλιμακώνει την ένταση, αφήνοντας το δίλημμα στην δική μας πλευρά για περαιτέρω κλιμάκωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κεφαλογιάννης εξήγησε ότι η Αθήνα θα πρέπει να κατανοήσει τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας ως ένα  εργαλείο προληπτικής άμυνας του Ερντογάν έναντι υπαρκτών και φανταστικών απειλών του ζωτικού χώρου της Τουρκίας και να την εντάξει στο νέο αφήγημα περί υπονόμευσης του από τη Δύση.

«Ο Ερντογάν προωθεί την άποψη στο εσωτερικό της χώρας του ότι οι Δυτικοί επιβουλεύονται τον  εδαφικό ακρωτηριασμό της Τουρκίας με τη στήριξη των Κούρδων στη Συρία, την αποτρέπουν από την άσκηση των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και εργάζονται για την ανατροπή του με τη στήριξη που παρέχουν στους πραξικοπηματίες και τον Γκιουλέν», υπογράμμισε.

Ο κ. Κεφαλογιάννης υποστήριξε πως είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει η στρατηγική μας έναντι της Τουρκίας «καθώς η γειτονική χώρα δεν επιθυμεί πλέον την ένταξή της στην Ε.Ε., προοπτική στην οποία στηρίξαμε μέχρι σήμερα της εξωτερική πολιτική».

«Η τουρκική εξωτερική και αμυντική πολιτική επιδιώκει πλέον συστηματικά την περιφερειακή ηγεμονία την οποία, όπου μπορεί, θα την επιβάλλει με όρους στρατιωτικής ισχύος. Αν θέλουμε να ασκήσουμε μια πραγματική πολιτική αποτροπής και όχι κατανευασμού πρέπει να πάρουμε γενναίες αποφάσεις σήμερα. Χρειαζόμαστε ένα στοχευμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα που θα δίνει  έμφαση στην υψηλή κατάρτιση του ανθρωπίνου δυναμικού και εμβάθυνση των συμμαχιών  μας με χώρες της περιοχής που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες για την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας», σημείωσε.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ