Για δεύτερη χρονιά το Θερινό Σχολείο στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Από το Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ. σε συνεργασία με το AUSTRALIAN CENTER FOR HELLENIC LANGUAGE AND CULTURE «LOGOS»

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το εργαστήριο Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών (Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ.) του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. Πανεπιστημίου Κρήτης, σε συνεργασία με το «LOGOS» Australian Center for Hellenic Language and Culture και έδρα στο Flinders University of Adelaide, υλοποιεί με μεγάλη επιτυχία το Θερινό Σχολείο που άνοιξε τις «πόρτες» του στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου στο Ρέθυμνο για συνολικά δώδεκα φοιτητές που παρακολουθούν μαθήματα Ελληνικής γλώσσας και έρχονται σε επαφή με τον πολιτισμό και τις ομορφιές της Κρήτης.

Πρόκειται για φοιτητές διαφόρων επιστημονικών πεδίων, αρκετοί από τους οποίους είναι Ελληνοαυστραλοί δεύτερης ή τρίτης γενιάς αλλά και ένα μεγάλο ποσοστό φοιτητών που δεν έχουν ελληνική καταγωγή, διαθέτουν όμως μεράκι και όρεξη να μάθουν την ελληνική γλώσσα και να την αξιοποιήσουν στις μετέπειτα σπουδές ή την επαγγελματική τους πορεία. Παράλληλα με τις σπουδές τους στην Αυστραλία παρακολουθούν διαδικτυακά μαθήματα ελληνικής γλώσσας.

Το πρόγραμμα διαρκεί συνολικά τρεις εβδομάδες και βρίσκεται σε εξέλιξη αφού ξεκίνησε στις 4 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 24 Ιουλίου, ενώ περιλαμβάνει περίπου 60 διδακτικές ώρες. Οι φοιτητές διδάσκονται ελληνικά σε επίπεδο αρχαρίων και σε επίπεδο προχωρημένων, ενώ τα έξοδα μετακίνησης αλλά και διαμονής αναλαμβάνουν αποκλειστικά οι ίδιοι οι φοιτητές. Στόχος είναι μέσα από την παραμονή τους στην Κρήτη να έρθουν σε επαφή με τους ανθρώπους, τον πολιτισμό και την κουλτούρα και να αξιοποιήσουν εκτός διδακτικής αίθουσας πλέον όλες τις δεξιότητες που έχουν αποκτήσει στη γλώσσα. Παράλληλα, πραγματοποιούν επισκέψεις στους νομούς της Κρήτης, σε αρχαιολογικούς χώρους και έρχονται σε άμεση επαφή με την ιστορία, τη γαστρονομία, τις τοπικές παραδόσεις και τις ομορφιές του νησιού.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι φοιτητές διδάσκονται την ελληνική γλώσσα από καθηγητές του Π.Κ με εμπειρία στη διδασκαλία της γλώσσας.

Οι καθηγητές του Flinders University που συνοδεύουν τους φοιτητές και η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και Διευθύντρια του Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ. σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν μίλησαν για το πρόγραμμα αλλά και τους στόχους που διέπουν άλλωστε μια μακροχρόνια συνεργασία των δύο οργανισμών.

Η Διευθύντρια του Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ., Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Π.Τ.Δ.Ε. κ. Ασπασία Χατζηδάκη, στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου αναφέρθηκε στη συνεργασία του Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ με το Πανεπιστήμιο Flinters της Αδελαΐδας στην Αυστραλία και το κέντρο «Logos». Η κ. Χατζηδάκη ανέφερε: «Έχουμε 12 φοιτητές Ελληνικής και μη Ελληνικής καταγωγής οι οποίοι είναι φοιτητές σε πανεπιστήμια της Αυστραλίας και σπουδάζουν διάφορες επιστήμες αλλά παρακολουθούν και μαθήματα Ελληνικών μέσω διαδικτύου.
Στο πλαίσιο των μαθημάτων της Ελληνικής γλώσσας στην Αυστραλία εδώ και δύο χρόνια αποφασίσαμε με τον καθηγητή κ. Μιχάλη Τσιανίκα που διευθύνει το κέντρο Logos να διοργανώσουμε την προσπάθεια αυτή, να έρθουν τα παιδιά στην Ελλάδα, να συμμετέχουν σε μαθήματα Ελληνικής γλώσσας με στόχο να βελτιώσουν την Ελληνομάθειά τους και να γνωρίσουν τον Ελληνικό πολιτισμό. Το Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ και το κέντρο Logos έχουν μακρά συνεργασία. Ο προκάτοχός μου και ο ιδρυτής του εργαστηρίου ομότιμος καθηγητής κ. Μιχάλης Δαμανάκης συνεργαζόταν επί σειρά ετών με τον κ. Τσιανίκα σε πολλές δράσεις, αφού το Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ εδώ και 20 χρόνια ασχολείται επιτυχώς με θέματα Ελληνικής διασποράς».

Η κ. Μαρία Παλακτσόγλου, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Flindes της νοτίου Αυστραλίας αναφέρθηκε στα μαθήματα Ελληνικών που πραγματοποιούν οι φοιτητές διαδικτυακά, αλλά και το «προφίλ» του προγράμματος και τόνισε: «Το μάθημα των Ελληνικών προσφέρεται σε φοιτητές από διάφορες σχολές, κυρίως στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Έχουμε παιδιά και από θετικές επιστήμες. Έχουμε φέρει εδώ φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Flinders αλλά και ένα ακόμη παιδί από Πανεπιστήμιο σε άλλη πολιτεία που σπουδάζει μαζί μας online και επίσης φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας που είναι ένα ξεχωριστό Πανεπιστήμιο αλλά οι φοιτητές του σπουδάζουν με εμάς. Τα μαθήματα προσφέρονται είτε κατ’ επιλογήν είτε ως βασική εκπαίδευση. Είναι έξι μαθήματα γλώσσας, δηλαδή κάνουν μαζί μας τρία χρόνια Ελληνικά και μαθήματα πολιτισμού. Ερχόμενοι εδώ κάνουν ένα μάθημα για το οποίο παίρνουν τις μονάδες ενός μαθήματος εξαμήνου, οπότε είναι σημαντικό γι’ αυτούς».

«ΕΠΕΝΔΥΣΗ» ΣΤΗΝ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ

Εκτός από μια μοναδική εμπειρία για τους φοιτητές που έχουν επιλέξει να μάθουν την ελληνική γλώσσα, πρόκειται και για ένα πρόγραμμα που ενισχύει σημαντικά την εξωστρέφεια των ιδρυμάτων, διευκολύνοντας μελλοντικές συνεργασίες και δράσεις και κάνοντας γνωστά τα ιδρύματα και …εκτός συνόρων. Η κ. Χατζηδάκη ανέφερε: «Το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι συνηθισμένο σε τέτοια προγράμματα και το Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ που επί σειρά ετών από το 1997 έως το 2008 χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο Παιδείας έφερνε ομογενείς, εκπαιδευτικούς, φοιτητές ενώ διοργανώναμε μαθητικά φεστιβάλ. Έχουμε την εμπειρία και μέσω αυτών των προγραμμάτων το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Παιδαγωγικό Τμήμα έχει γίνει γνωστό στην ομογένεια και την διασπορά».

Ωστόσο, στην εξωστρέφεια επενδύει και το Πανεπιστήμιο Flinders καθώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι από τα λίγα που υλοποιούνται εκτός Αυστραλίας. «Έχουμε στενές σχέσεις με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και θεωρεί σημαντική αυτή τη συνεργασία που αποτελεί επένδυση για το μέλλον. Με μεγάλη χαρά βλέπουμε το πρόγραμμα να διαφημίζεται παντού» τόνισε η κ. Παλακτσόγλου.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Αύγουστο το Πανεπιστήμιο Κρήτης θα φιλοξενήσει ακόμη ένα πρόγραμμα, με τη φιλοξενία 50 υποτρόφων από διάφορες χώρες του κόσμου. Πρόκειται για άτομα που ήδη σπουδάζουν Ελληνικά και έρχονται στην Κρήτη με δική τους πρωτοβουλία.

«ΕΜΠΝΕΥΣΗ» Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ


Η καλύτερη προβολή του προγράμματος, όπως αποδεικνύει η περυσινή εμπειρία, είναι το οπτικοακουστικό υλικό που προετοιμάζουν οι ίδιοι οι φοιτητές και αποτελεί το απόσταγμα των εμπειριών τους από την Κρήτη, όπως τόνισαν οι υπεύθυνοι του προγράμματος. Πρόκειται για κοινή εργασία των παιδιών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και επιπλέον μέρος της αξιολόγησής τους. Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Flinders, Ρεθυμνιώτης στην καταγωγή κ. Αντώνης Λίτινας ανέφερε: «Το βίντεο που προετοιμάζουν είναι μέρος της αξιολόγησης των παιδιών. Για να πάρουν τον τελικό βαθμό του προγράμματος προετοιμάζουν ένα πεντάλεπτο βίντεο το οποίο περιλαμβάνει εικόνες από τα μαθήματα, τις επισκέψεις, τις προσωπικές τους στιγμές εκτός τάξης. Πέρυσι το βίντεο προβλήθηκε στη γιγαντοοθόνη του Flinders τουλάχιστον πέντε φορές την ημέρα. Το έβλεπαν πολύ και τους κίνησε το ενδιαφέρον».

Η κ. Μαρία Σιαλή, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Flinders η οποία υλοποιεί τα φροντιστήρια των παιδιών στο διαδικτυακό πρόγραμμα εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας και συνοδεύει τους φοιτητές για δεύτερη χρονιά, ανέφερε: «Αυτό το group είναι διαφορετικό από το περυσινό. Μάλιστα μου λένε με ενθουσιασμό πόσο τους αρέσει αλλά και το γεγονός ότι όταν βγαίνουμε έξω στα καταστήματα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη γλώσσα και να παραγγείλουν έναν καφέ. Είναι πολύ σημαντικό για εκείνους να μπορούν να συνεννοηθούν με τους ανθρώπους εκτός μαθημάτων».

OI ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥΣ

Οι φοιτητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μοιράστηκαν σε δηλώσεις τους την εμπειρία τους από το πρόγραμμα αλλά και την διαμονή τους στο Ρέθυμνο. Κοινή συνισταμένη όλων είναι πως επιθυμούν να βελτιώσουν τις ικανότητές τους στην Ελληνική γλώσσα αλλά και να γνωρίσουν από κοντά τον τόπο, τους ανθρώπους και τις ομορφιές που κρύβει.

Ο Σωτήρης, έρχεται δεύτερη φορά στην Ελλάδα, καθώς πέρυσι είχε επισκεφτεί τη χώρα για διακοπές. Είναι φοιτητής της Νομικής και μοιράστηκε σε δηλώσεις του όσα ξεχώρισε στη διάρκεια του προγράμματος και την επίσκεψή του στο Ρέθυμνο. «Μου αρέσει πάρα πολύ το Ρέθυμνο. Είναι μια πάρα πολύ ωραία πόλη με μεγάλη ιστορία. Μου άρεσε πολύ η Φορτέτζα, έχει μια όμορφη θέα της πόλης αλλά και η θάλασσα. Τα μαθήματα είναι πολύ καλά, μιλάμε μόνο Ελληνικά στις τάξεις και είναι πιο χρήσιμο γιατί στην Αυστραλία μιλάμε μόνο Αγγλικά στις τάξεις. Η Ελλάδα, έχει όμορφο κλίμα και ανθρώπους» είπε ο ίδιος.

Η Άννα, δεν κατάγεται από την Ελλάδα αλλά ο φίλος της όπως ανέφερε είναι Έλληνας. Η ίδια σπουδάζει μηχανικός με ειδίκευση στην εξόρυξη πετρελαίου και για την παραμονή της στο Ρέθυμνο αλλά και τα όσα την ενθουσίασαν στην πόλη δήλωσε: «Το φαγητό είναι πάρα πολύ καλό, το σχολείο επίσης. Από την πόλη περισσότερο μου αρέσει η θάλασσα και φυσικά τα μαγαζιά που έχει η πόλη».

Τις καλύτερες εντυπώσεις για το Ρέθυμνο έχει και η Σοφία, φοιτήτρια παιδαγωγικού τμήματος. «Μου αρέσει πολύ το Ρέθυμνο, η φύση, το περιβάλλον είναι υπέροχα. Το Πανεπιστήμιο είναι επίσης πολύ καλό. Σταδιακά ξεκινάω να καταλαβαίνω περισσότερα πράγματα. Αυτό που μου αρέσει περισσότερο εδώ είναι οι άνθρωποι, είναι καλοί, φιλόξενοι και φιλικοί».

Η Ευανθία, φοιτήτρια διοίκησης επιχειρήσεων βρίσκεται για δεύτερη φορά στην Ελλάδα μετά από τέσσερα χρόνια. Σε ό,τι αφορά τις εντυπώσεις της από το Ρέθυμνο ανέφερε: «Μου αρέσουν πάρα πολύ οι ταβέρνες, τα μαγαζιά και οι άνθρωποι. Το Πανεπιστήμιο είναι πολύ καλό, μαθαίνω πολλά πράγματα. Η οικογένειά μου είναι από την Ελλάδα και στο σπίτι μιλάμε περισσότερο Ελληνικά όταν επισκεπτόμαστε το σπίτι της γιαγιάς μου».
Η Λέσλη κατάγεται από την Αυστραλία και δεν έχει Ελληνική καταγωγή, η αγάπη της όμως για τις ξένες γλώσσες που άλλωστε αποτελεί και το αντικείμενο των σπουδών της είναι μεγάλη. Η ίδια σπουδάζει Ελληνικά, Ισπανικά και γλωσσολογία ενώ έχει επισκεφτεί ξανά την Ελλάδα. Μάλιστα πέρυσι συμμετείχε στο πρόγραμμα και φέτος βρίσκεται για δεύτερη φορά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Ρέθυμνο. Για το Ρέθυμνο ανέφερε: «Μου αρέσουν οι άνθρωποι, είναι πολύ φιλικοί αλλά και το φαγητό, η φιλοξενία και όλα όσα βλέπω. Η Ελληνική γλώσσα είναι δύσκολη. Σπουδάζω Ισπανικά και σε σύγκριση με τα Ελληνικά είναι πιο εύκολα».

Η Aθανασία έχει καταγωγή από την Ελλάδα ωστόσο η οικογένειά της ζει στην Αυστραλία. Η ίδια μίλησε με ενθουσιασμό για την Ελλάδα και μοιράστηκε την εμπειρία της από το πρόγραμμα. Η ίδια φοιτήτρια ψυχολογίας και παιδαγωγικών αναφέρει σε δηλώσεις της: «Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στην Κρήτη. Μου αρέσουν οι άνθρωποι εδώ, η θάλασσα. Είναι πιο όμορφα από την Αυστραλία.

Η Αγγελική είναι ομογενής και φοιτήτρια της Νομικής. Η ίδια μοιράστηκε την εμπειρία της από την πρώτη της επίσκεψη στην Κρήτη. «Μου αρέσει πολύ, είναι πολύ όμορφα εδώ. Τα Ελληνικά είναι δύσκολα αλλά χρειάζεται εξάσκηση. Στο σπίτι μιλάμε Ελληνικά, όχι πολύ όμως. Αισθάνομαι καλά όταν χρησιμοποιώ τα Ελληνικά εκτός τάξης. Παραγγέλνουμε φαγητό στα Ελληνικά, μιλάμε στο ταμείο και όταν είμαστε έξω μιλάμε μόνο Ελληνικά».

Πηγή: goodnet.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ