ΥΓΕΙΑ

Κόλπα των ειδικών για να βελτιώσετε τη μνήμη σας μετά τα 40

Όταν κολλάει το μυαλό σου χρειάζεται μια μικρή βοήθεια

Κόλπα των ειδικών για να βελτιώσετε τη μνήμη σας μετά τα 40

Η καταπολέμηση της μείωσης της μνήμης περιλαμβάνει έναν συνδυασμό αλλαγών στον τρόπο ζωής, πνευματικών ασκήσεων και υγιεινών συνηθειών.

Παραμείνετε σωματικά δραστήριοι: Η τακτική σωματική άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας. Δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το τζόκινγκ, το κολύμπι ή ακόμα και η γιόγκα μπορεί να είναι ευεργετικές.

Τρώτε τρόφιμα καλά για τον εγκέφαλο: Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε αντιοξειδωτικά, υγιή λίπη, βιταμίνες και μέταλλα μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εγκεφάλου. Τρόφιμα όπως τα μούρα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι ιδιαίτερα καλά για τον εγκέφαλο.

Κοιμηθείτε πολύ: Ο ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για την εδραίωση της μνήμης. Επιδιώξτε 7-9 ώρες αδιάκοπου ύπνου τη νύχτα για να βοηθήσετε τον εγκέφαλό σας να επεξεργάζεται και να αποθηκεύει πληροφορίες.

Μείνετε πνευματικά ενεργοί: Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που προκαλούν τον εγκέφαλό σας, όπως παζλ, διάβασμα, εκμάθηση μιας νέας γλώσσας, παίξιμο μουσικών οργάνων ή ενασχόληση με ένα νέο χόμπι. 

Μείνετε κοινωνικά ενεργοί: Οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας. Η τακτική σύνδεση με φίλους, την οικογένεια και η ενασχόληση με ομαδικές δραστηριότητες ή συλλόγους μπορεί να προσφέρει ψυχική τόνωση και συναισθηματική υποστήριξη.

Διαχειριστείτε το άγχος: Το χρόνιο στρες μπορεί να βλάψει τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία. Ασκηθείτε σε τεχνικές μείωσης του στρες όπως ο διαλογισμός, οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, η γιόγκα ή η επίγνωση για να διατηρήσετε τα επίπεδα του στρες υπό έλεγχο.

Απλοποιήστε τη ζωή σας: Η διατήρηση ενός δομημένου περιβάλλοντος και η οργάνωση εργασιών μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της μνήμης. Χρησιμοποιήστε προγράμματα σχεδιασμού, ημερολόγια και λίστες υποχρεώσεων για να παρακολουθείτε σημαντικές ημερομηνίες και εργασίες.

Μείνετε ενυδατωμένοι: Η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απόδοση του εγκεφάλου σας. Φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό όλη την ημέρα για να παραμείνετε ενυδατωμένοι.

Αποφύγετε το κάπνισμα και περιορίστε το αλκοόλ: Το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία. Η διακοπή του καπνίσματος και ο περιορισμός της πρόσληψης αλκοόλ μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εγκεφάλου.

Συμπληρώματα: Μερικές μελέτες υποδεικνύουν ότι τα συμπληρώματα όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, η βιταμίνη D, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και το ginkgo biloba μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της μνήμης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε νέο σχήμα συμπληρωμάτων.

Κρατήστε τον εγκέφαλό σας απασχολημένο με νέες εμπειρίες: Εκθέτετε συνεχώς τον εγκέφαλό σας σε νέες και ποικίλες εμπειρίες, όπως ταξίδια σε νέα μέρη, δοκιμή νέων φαγητών ή ενασχόληση με δημιουργικές δραστηριότητες όπως η ζωγραφική ή το γράψιμο.

Επικεντρωθείτε σε ένα πράγμα τη φορά: Η εκτέλεση πολλαπλών εργασιών μπορεί να υπερφορτώσει τον εγκέφαλο και να μειώσει την ποιότητα του σχηματισμού μνήμης. Εστιάστε σε μία εργασία τη φορά για να βελτιώσετε τη συγκέντρωση και τη διατήρηση της μνήμης.

 

Πηγή:e-radio.gr

Σχετικά Tags

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση