ΚΡΗΤΗ

Η Γαύδος επιβιώνει χωρίς… γυμνιστές παντού; Τι λέει στο Cretalive η δήμαρχος, Λ. Στεφανάκη

Πώς διαμορφώνεται η τουριστική κίνηση μετά από τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στην παραλία Σαρακήνικο.

Η Γαύδος επιβιώνει χωρίς… γυμνιστές παντού; Τι λέει στο Cretalive η δήμαρχος, Λ. Στεφανάκη

Της Κατερίνας Μυλωνά

Τουρισμός με ανεξέλεγκτους επισκέπτες ή με περιορισμούς; Το «Μα εδώ είναι Γαύδος» έπαψε να ισχύει ή εξακολουθεί να αποτελεί το μότο πολλών επισκεπτών του νησιού;

Το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης έχει κατακτήσει μία θέση στην καρδιά πολλών τουριστών, Ελλήνων αλλά και ξένων, και το στοίχημα που μπαίνει πλέον είναι η κίνηση να μένει σταθερή και- γιατί όχι- να αυξηθεί ακόμα και με την πιο δημοφιλή παραλία, το Σαρακήνικο να μην αποτελεί πια προορισμό για γυμνιστές!

Η δήμαρχος Γαύδου, κ. Λίλιαν Στεφανάκη, αναφέρει στο Cretalive πως η σεζόν στην περιοχή διαρκεί κυρίως από τις 10 Ιουλίου ως τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Υπάρχει και μία μερίδα επισκεπτών που «ψηφίζει» Γαύδο ως τα μέσα Οκτωβρίου, στη συνέχεια, όμως, η αυλαία της σεζόν κλείνει.

Στεφανάκη γαύδος

Η κ. Στεφανάκη αναφέρει πως, μέχρι στιγμής, η κίνηση σε καταλύματα και καταστήματα είναι ικανοποιητική, στα ίδια επίπεδα με την περσινή χρονιά.

Η Γαύδος είναι μια επιλογή για Κρητικούς, Έλληνες και ξένους- κατά κύριο λόγο Ιταλούς αλλά και Γερμανούς- και πολλοί επιστρέφουν στο νησί κάθε καλοκαίρι επί 10, ακόμα και 15 χρόνια.
 

Η Γαύδος μπορεί και χωρίς γυμνιστές!

Το προηγούμενο διάστημα έγινε μία συνάντηση της κ. Στεφανάκη με δημοτικούς συμβούλους, κατοίκους και επιχειρηματίες του Σαρακήνικου. Συζητήθηκαν πολλά θέματα που τους απασχολούν και τονίστηκε πως δεν επιτρέπεται να παρατηρούνται φαινόμενα ασυδοσίας από τους επισκέπτες του νησιού. “Η ελευθερία και τα δικαιώματα του καθενός σταματούν εκεί που είναι τα όρια της ελευθερίας και των δικαιωμάτων του άλλου. Το “Μα εδώ είναι Γαύδος” δεν πρέπει να ισχύει και είναι στο χέρι όλων μας να το κατανοήσουν αυτό οι επισκέπτες μας”, τονίστηκε χαρακτηριστικά, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνάντησης.

Σε ερώτηση του Cretalive τι γίνεται μετά από την απαγόρευση του γυμνισμού στο Σαρακήνικο, η δήμαρχος απαντά πως ήταν ένα αίτημα της τοπικής κοινωνίας καθώς η περιοχή δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών και γύρω από την παραλία λειτουργούν πολλά καταστήματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Κάτοικοι και επιχειρηματίες, λοιπόν, ζητούσαν να μην υπάρχουν γυμνιστές καθώς απέτρεπαν οικογένειες με παιδιά να συνυπάρχουν στην παραλία. Υπάρχουν άλλες παραλίες στο νησί που προσφέρονται για γυμνισμό, εξάλλου είναι στη φιλοσοφία της Γαύδου, το ζητούμενο, ωστόσο, είναι να μην ενοχλεί κανείς τον διπλανό του και να είναι σε θέση όλοι να απολαμβάνουν τις διακοπές τους στο νησί.΄

Η κ. Στεφανάκη αναφέρει πως η Γαύδος είναι ένας προορισμός που προσφέρει χαλάρωση σε κάποιον, τον βοηθάει να ξεφεύγει τελείως από την αστική καθημερινότητα. Ο επισκέπτης θέλει να έρθει σε επαφή με τη φύση και να ηρεμήσει. Στη Γαύδο μπορεί κανείς να απολαύσει πλήθος δραστηριοτήτων, όπως να ακολουθήσει ένα δίκτυο μονοπατιών, να κάνει μία βόλτα σε σκάφη που πραγματοποιούν τον γύρο του νησιού. Παράλληλα, οργανώνονται βραδιές με ζωντανή μουσική και άλλες εκδηλώσεις. Ο Δήμος οργανώνει φεστιβάλ προκειμένου να ψυχαγωγηθούν ντόπιοι και επισκέπτες.

Η δήμαρχος Γαύδου αναφέρει πως προσφέρεται και για οικογενειακές διακοπές. Οι γονείς έχουν την ευκαιρία να αφήσουν το παιδί τους ελεύθερο, χωρίς αυστηρή επίβλεψη και αυτό χαλαρώνει όλα τα μέλη της οικογένειας!

Οι περισσότεροι επισκέπτες μένουν στη Γαύδο για 4-5 μέρες, κάποιοι, πιο τυχεροί, κάνουν δεκαήμερες διακοπές ενώ υπάρχουν και εκείνοι που επιλέγουν να περάσουν όλη την άδειά τους στο νησί και μένουν για έναν ολόκληρο μήνα!

 

«Πρόβλημα τα δημοσιεύματα, όχι οι μετανάστες»

Σε ερώτηση του Cretalive αν οι μεταναστευτικές ροές προκαλούν προβλήματα στη Γαύδο, η κ. Στεφανάκη αναφέρει πως το πρόβλημα ξεκινάει από τα συνεχή δημοσιεύματα και όχι από το μεταναστευτικό. Όπως λέει, οι επισκέπτες αλλά και οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού δεν αντιλαμβάνονται καν τις καραβιές, οι περισσότεροι άνθρωποι δε φτάνουν ποτέ στη Γαύδο αλλά προωθούνται αμέσως στην Κρήτη.

Η δήμαρχος αναφέρει πως υπάρχει καλή συνεργασία με τις υπηρεσίες, όπως το Λιμενικό και την Αστυνομία. Όπως λέει, στο νησί λειτουργεί ένας λιμενικός σταθμός με δύο άτομα ενώ στη Γαύδο υπηρετούν 2 αστυνομικοί υπάλληλοι. Όταν φτάνουν μετανάστες στη Γαύδο, ο Δήμος φροντίζει για τα είδη πρώτης ανάγκης και ό,τι άλλο χρειάζονται οι άνθρωποι τις πρώτες ώρες που έρχονται στη χώρα μας.

 

 

Κεντρική φωτογραφία: παραλία Τρυπητής Via Discovercrete.com

 

 

Δείτε επίσης:

Με μια συναυλία η αυλαία στο Φεστιβάλ Γαύδου 2024

Είσαι έτοιμος να βιώσεις την εμπειρία της Γαύδου;

Ο Δήμος Γαύδου διεκδικεί μία παραλία... μη γυμνιστών

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά



 

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση