ΚΡΗΤΗ

Γαλαμάτης: Να διασφαλίσουμε το δικαίωμα του πολίτη να έχει γρήγορη, έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση

Ο γ.γρ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας μίλησε στο 12ο Θερινό Σχολείο Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας στα Χανιά

Γαλαμάτης: Να διασφαλίσουμε το δικαίωμα του πολίτη να έχει γρήγορη, έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση

«Οι ενέργειες μας ως Γραμματεία Ενημέρωσης στοχεύουν στη σύμπραξη της πανεπιστημιακής κοινότητας, του δημοσιογραφικού κόσμου, της στήριξης του Τύπου, την ενίσχυση των Περιφερειακών Εφημερίδων, διότι στο τέλος της ημέρας αυτό που πρέπει να έχουμε διασφαλίσει είναι το δικαίωμα της κοινωνίας και του κάθε πολίτη, να έχει γρήγορη, έγκαιρη και κυρίως έγκυρη ενημέρωση. Αυτός είναι ο στόχος, αυτή την εξασφάλιση του ανθρώπινου δικαιώματος, τη διαφύλαξη της ενημέρωσης του». Αυτό τόνισε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Δημήτρης Γαλαμάτης ο οποίος παραβρέθηκε στην επίσημη έναρξη των εργασιών του 12ου Θερινού Σχολείου Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας στα Χανιά, στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου.

Ο κ. Γαλαμάτης με την ιδιότητα του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης αλλά και την ιδιότητα του Ακαδημαϊκού δήλωσε εντυπωσιασμένος τόσο από το χώρο διεξαγωγής του Θερινού Σχολείου όσο και από το επίπεδο της σύμπραξης των Πανεπιστημιακών με τους συμμετέχοντες φοιτητές, επαγγελματίες και μεταπτυχιακούς του χώρου της δημοσιογραφίας.

Όπως είπε, από την πρώτη μέρα που βρέθηκε στη συγκεκριμένη θέση: «...είδα πως πρόκειται για έναν χώρο μεγάλων προκλήσεων, μεγάλων απειλών, που σε πολλές περιπτώσεις κινείται σε ένα τεντωμένο σκοινί, από την άποψη της επιβίωσης όπως σε περιόδους κρίσεων για παράδειγμα του κορονοϊού, του Ουκρανικού, του ενεργειακού, απείλησαν άμεσα την βιωσιμότητα με πρώτο υποψήφιο τον επαρχιακό τύπο και τα επαρχιακά μέσα ενημέρωσης γενικότερα, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις και δράσεις θεωρώ πως πετύχαμε το στοίχημα διατήρησης των επιχειρήσεων Τύπου με συγκεκριμένες παρεμβάσεις ενισχύσεων σε όλα τα επίπεδα, σε όλους τους χώρους με διαφάνεια με αντικειμενικότητα με ίσους όρους προκειμένου να μπορέσει να σταθεί αυτός ο βασικός πυλώνας της δημοκρατίας».

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, ο Τύπος είναι βασικός πυλώνας δημοκρατίας: «...δεν είναι μία τυπική επιχείρηση, αλλά κυρίως είναι ένα κομμάτι που προασπίζει τη δημοκρατία, την πολυφωνία, τον πλουραλισμό και μέσα από αυτή την προάσπιση θέτει γερά θεμέλια σε μία σύγχρονη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Για το λόγο αυτό, σήμερα θέλουμε να περάσουμε στην επόμενη φάση, να χτίσουμε ένα νέο αφήγημα στο χώρο του Τύπου, στα Μέσα ΅Ενημέρωσης και τέτοιου είδους ενέργειες όπως το Θερινό Σχολείο στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, πιστεύω πως είναι βασικό προαπαιτούμενο και το πρώτο καλό που υπάρχει. Από πλευράς μου έχω προσπαθήσει να φέρω κοντά την ακαδημαϊκή κοινότητα που μέχρι πριν από δυόμιση χρόνια που ανέλαβα, ήταν σε μία μοναχική ερευνητική πορεία στο κομμάτι των πανεπιστημίων γύρω από το κομμάτι των ΜΜΕ χωρίς όλη αυτή η γνώση που παρήγαγαν τα πανεπιστήμια, να έχει ένα κανάλι διάχυσης, όπως τους δημοσιογράφους, στην αυτοδιοίκηση. Σήμερα δυόμιση χρόνια μετά, βρισκόμαστε σε ένα καλύτερο επίπεδο, με το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου και το Θερινό Σχολείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης να έχει μία πρωτοπορία με τα δώδεκα χρόνια λειτουργίας του».

Κάλεσε μάλιστα τόσο το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΑΠ), που έχει την οργάνωση του Θερινού όσο και το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου να γίνει πλέον ο απολογισμός των 12 χρόνων, των εργασιών, των στατιστικών στοιχείων, των δεδομένων που έχουν καταγραφεί. «Θα ήταν πολύ χρήσιμο και σημαντικό για τη συνέχεια του και είμαστε εδώ για να το στηρίξουμε και για τους επόμενους που έρχονται».

Ο κ. Γαλαμάτης εξήρε το έργο του εκδότη των Χανιώτικων Νέων, ιδρυτή του Μουσείου Τυπογραφίας και του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου Γιάννη Γαρεδάκη λέγοντας πως «είναι μία θρυλική προσωπικότητα για μας, διότι παρακολουθούμε τι έχει δημιουργήσει στην περιοχή, το Μουσείο Τυπογραφίας, το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, όχι μόνο την εφημερίδα, ο ίδιος εξακολουθεί να είναι μία περίπτωση ανθρώπου που δεν κάνει δημόσιες σχέσεις δεν συχνωτίζεται με τα συστήματα εξουσίας, αυτό είναι κάτι που το τιμά και έχει και μία ξεχωριστή βαρύτητα σε όλους μας, στη δουλειά που κάνει και γι’ αυτό έχει και αποτέλεσμα, παραμένει αειθαλής παρά τις κακοκαιρίες που διαχρονικά κυριάρχησαν στο χώρο και θέλουμε να τον ευχαριστήσουμε για αυτό για όλο όσα κάνει για τον τύπο και για το Ινστιτούτο που μπορεί να αποτελέσει υπόδειγμα και πρότυπο και για άλλες περιοχές».

Ζήτησε από τους εκπροσώπους των δημοσιογραφικών ενώσεων που παραβρέθηκαν στην επίσημη έναρξη του 12ου Θερινού Σχολείου, και από τους πανεπιστημιακούς να συνεχιστούν οι συνέργειες τις οποίες χαρακτήρισε ως, το θεμέλιο, την προϋπόθεση για να χτιστεί το αφήγημα της επόμενης μέρας στο χώρο του τύπου. Όπως επίσης, κάλεσε τους δημοσιογράφους να πρωταγωνιστήσουν, να μεταφέρουν τη νέα γνώση για σοβαρά ζητήματα όπως τα περιβαλλοντικά τόσο στην πολιτεία όσο και στους πολίτες, σε μία εποχή μάλιστα όπου: «...στα μάτια της κοινωνίας η εικόνα του δημοσιογράφου δεν είναι η καλύτερη, όπως φαίνεται και από τις μετρήσεις. Υπάρχουν ευθύνες και από τους δημοσιογράφους και γενικότερες, οπότε είναι μία πρόκληση που έχουμε να απαντήσουμε, να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας και να περάσει μία εικόνα διαφορετική, ότι ο δημοσιογράφος είναι ένας κανονικός άνθρωπος που κάνει μία κανονική δουλειά, ένα λειτούργημα, που έχει όμως κι άλλου είδους ενδιαφέροντα και ανησυχίες όπως για παράδειγμα οι δράσεις του θερινού σχολείου περιβαλλοντικής δημοσιογραφίας. Από αυτό το σχολείο αναδείχθηκε με ένα θαυμαστό τρόπο το πόσο σημαντική είναι η διάχυση της πληροφορίας, από τη στιγμή που η έρευνα παράγει αποτέλεσμα και τα αποτελέσματα αυτά πρέπει να ξεπεράσουν τον αναγνώστη ενός επιστημονικού περιοδικού και να περάσουν στην κοινωνία. Είναι χρήσιμο λοιπόν, πάρα πολύ κρίσιμο ο δημοσιογράφος να είναι εκπαιδευμένος και να έχει και ένα υπόβαθρο, ώστε αυτό που ο ερευνητής έχει βγάλει ως αποτέλεσμα να περάσει στην κοινωνία έτσι ακριβώς όπως έχει προκύψει μέσα από την έρευνα. Το περιβάλλον, είναι από τους πιο επίφοβους χώρους για να περάσει η παραπληροφόρηση είτε ηθελημένα είτε αυθαίρετα είτε για καλό είτε για κακό σκοπό. Άρα νομίζω ότι η περαιτέρω εκπαίδευση των αυριανών ανθρώπων του χώρου της ενημέρωσης για ζητήματα περιβάλλοντος κυρίως, εξοπλίζει με αυτό το εφόδιο στο να υπηρετήσουν τη λεγόμενη επιστημονική δημοσιογραφία ειδικά στο κομμάτι περιβάλλοντος».

Μιλώντας επίσης για τον περιφερειακό Τύπο, είπε πως πρόκειται για το οικοδόμημα που πρέπει η επίσημη πολιτεία να διαφυλάξει και σε αυτή την προσπάθεια σημαντικό ρόλο έπαιξε η δημιουργία του Μητρώου Έντυπου και Ηλεκτρονικού Τύπου. «Όλα τα έντυπα, εφημερίδες εθνικής και περιφερειακής κυκλοφορίας, ιστοσελίδες, για να ενταχθούν στο μητρώο πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Μία από τις πιο βασικές είναι το να έχουν στο δυναμικό τους δημοσιογράφους, να δηλώνεται επίσης η ταυτότητα της ιδιοκτησίας, ποιος είναι ο ιδιοκτήτης ποιος ο μεγαλομέτοχος, κάτι που δεν ήταν αυτονόητο και δεν υπήρχε πριν από δύο χρόνια». Καυτηρίασε μάλιστα το γεγονός ότι λειτουργούσαν εφημερίδες που δεν είχαν δημοσιογράφους, περιπτώσεις που λάμβαναν επιδοτήσεις και κρατικές διαφημίσεις, χωρίς να πληρούν προϋποθέσεις, για μέσα ενημέρωσης και ιστοσελίδες που άνοιγαν ένα μήνα πριν τις εκλογές και έκλειναν δύο μήνες μετά τις εκλογές κυρίως δημοτικές, και στο ενδιάμεσο γίνεται αυτό το παιχνίδι πιέσεων από τους ιδιοκτήτες με εισαγωγικά από δημοσιογράφος με πάρα πολλά εισαγωγικά. «Για να το θωρακίσουμε ακόμα καλύτερα όλο αυτό, έχουμε βάλει ως προϋπόθεση με βάση το νόμο, για να μπορεί να απολαμβάνει μία εφημερίδα ή μία ιστοσελίδα την όποια κρατική ενίσχυση, θα πρέπει να είναι ενταγμένη στο μητρώο».

Τέλος επισήμανε ο γενικός γραμματέας πως και η Ε.Ε αντιλήφθηκε ότι υπάρχει ένα θεσμικό κενό στο κομμάτι του Τύπου, με αποτέλεσμα εδώ και λίγους μήνες να έχει ψηφιστεί ένας κανονισμός που ρυθμίζει πολλά από τα θέματα που είναι αρρύθμιστα στο σύνολο των κρατών-μελών της ευρωπαϊκής ένωσης. «Ζητήματα που τέθηκαν και σήμερα στις εργασίες του θερινού όπως για παράδειγμα πώς θα πιστοποιηθεί η γνώση που παίρνεις σε ένα σεμινάριο ή ως απόφοιτος αυτού του σχολείου ή την εξωστρέφεια των δράσεων που γίνονται στο θερινό σχολείο, διότι και η εξωστρέφεια είναι να ζητούμενο, όχι μόνο για το θερινό σχολείο των δέκα ημερών, αλλά γενικότερα για το Ινστιτούτο Επαρχιακό Τύπου και γι’ αυτό, όπου μας ζητηθεί θα συνδράμουμε για να το κάνουμε πιο λαμπερό και πιο εξωστρεφές και να μη μένει μόνο στα όρια της Κρήτης, αλλά και οπουδήποτε αλλού χρειαστεί. Περνάμε στο καινούργιο ευρωπαϊκό πλαίσιο που θα αλλάξει πάρα πολλά και εκ των πραγμάτων, στα επόμενα δύο χρόνια, με εισαγωγή στο εθνικό μας δίκαιο του ευρωπαϊκού κανονισμού και που φυσικά η συνέργεια όλων κατά τις διαβουλεύσεις που θα γίνονται είναι πάρα πολύ σημαντική».


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση