ΚΡΗΤΗ

Φωνή απόγνωσης και αγωνίας από τους επαγγελματίες της εστίασης !

Ο εφιάλτης της ανεργίας και της ανασφάλειας, επέστρεψε δριμύτερος στο πλευρό του ύπουλου κι αόρατου εχθρού που άλλες ψυχές τις παίρνει μαζί του, κι άλλες απειλεί να τις αφήσει στο δρόμο.

No profile pic

Άδειες καρέκλες, σαν κι αυτές που απλώθηκαν έξω και πέριξ του δημαρχείου Ηρακλείου, και λουκέτα (μόνιμα ή προσωρινά, άραγε ; ) έφερε η πανδημία του Covid-19.

Την μία κρίση, την υγειονομική, την διαδέχεται μία άλλη, απολύτως αναμενόμενη: Η οικονομική!

Ο εφιάλτης της ανεργίας και της ανασφάλειας, επέστρεψε δριμύτερος στο πλευρό του ύπουλου κι αόρατου εχθρού που άλλες ψυχές τις παίρνει μαζί του, κι άλλες απειλεί να τις αφήσει στο δρόμο.

Επαγγελματίες και εργαζόμενοι, που συμμετείχαν στην μαζική κινητοποίηση του κλάδου της εστίασης, μοιράστηκαν τις σκέψεις και τις αγωνίες τους στο Cretalive.

 

"Πώς θα πω σε κάποιον να μην έρθει να δουλέψει;"

Ο κ. Δημήτρης Αντωνοδημητράκης, βρίσκεται 13 χρόνια στον χώρο της εστίασης. “Υπάρχει φόβος και απόγνωση. Είμαστε από τις πιο βαριές βιομηχανίες στην Ελλάδα. Η βιομηχανία αυτή απασχολεί έναν τεράστιο πληθυσμό της χώρας μας.

Αυτό που βλέπω είναι ότι πάνω από τους μισούς θα μείνουν στον αέρα! Ειδικά, νέοι εργαζόμενοι, αυτή τη στιγμή δεν ξέρουν τι να κάνουν! Ακόμα και ο φοιτητής δουλεύει γιατί τα χρειάζεται τα χρήματα.

Σεβόμαστε και συμπονούμε τους επιχειρηματίες: Εάν ο ένας δεν έχει δουλειά, δεν έχει και ο άλλος ή εάν ο ένας δεν κάνει καλά τη δουλειά του, δεν μπορεί να την κάνει και ο άλλος.

Εκείνο το οποίο στην ουσία θέλουμε είναι να μην επιδοτήσει το κράτος την ανεργία. Δεν θέλουμε να παίρνουμε επιδόματα. Δεν είμαστε τεμπέληδες. Θέλουμε να δουλέψουμε!

Υπάρχει ίσως μία ελπίδα ότι η σεζόν ίσως μπορέσει και σωθεί, για να καταφέρουμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας – γιατί όλοι έχουμε οικογένειες.

Όταν ένα μαγαζί δουλέψει με το 1/3 του δυναμικού του σε καρέκλες, τραπέζια και τετραγωνικά μέτρα, καταλαβαίνουμε όλοι ότι θα δουλέψει και με το 1/3 του προσωπικού του!

Τα υπόλοιπα 2/3 τι θα γίνουν; Θα είναι καινούργιοι άνεργοι; Δηλαδή, φεύγουμε από την κρίση που είχαμε δέκα χρόνια, για να έχουμε πάλι μία κρίση ανεργίας;

Εγώ που είμαι υπεύθυνος σε ένα μαγαζί, πώς θα πω σε κάποιον να μην έρθει να δουλέψει ή πώς να του πω να έρθει να δουλέψει δύο ώρες;”.

 

"Δεν βλέπω να υπάρχει ελπίδα"

Ο κ. Μάρκος Κρασανάκης έχει κρεοπωλείο και μονάδα επεξεργασίας κρέατος.

“Ασχολούμαστε με τη διανομή στην εστίαση. Έχουμε πληγεί από την πανδημία. Έχουμε μία πτώση της τάξεως του 95% στον τζίρο μας! Δεν βλέπω να υπάρχει ελπίδα. Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής τα πάει καλά, αλλά κι αυτοί τι θα πρωτοσώσουν;”.

 

"Μπαίνουμε μέσα, αναγκαστικά είμαι κλειστή"

Η κ. Ιωάννα Λυγεράκη είναι ιδιοκτήτρια ψητοπωλείου στο κέντρο του Ηρακλείου

“Το μαγαζί μας δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο, όταν εγώ έχω 24 υπαλλήλους και μου λέει το κράτος να δουλέψω με το 40% του προσωπικού μου, που είναι 9 και 10 υπάλληλοι. Η επιχείρηση δεν βγαίνει υπό αυτές τις συνθήκες. Μπαίνουμε μέσα. Αναγκαστικά είμαι κλειστή, ενώ θα μπορούσαν να έχουν εργασία 6 άτομα.

Περιμένουμε η κυβέρνηση να κάνει κάτι. Πρέπει να βοηθήσει όλο αυτό τον κόσμο. Πίσω από εμάς υπάρχουν εταιρείες, υπάρχουν προμηθευτές, υπάρχουν ένα σωρό εργαζόμενοι. Αυτή τη στιγμή το μόνο που συμβαίνει είναι να αυξάνεται η ανεργία”.

 

“Δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε”

Ο κ. Ιωάννης Μαδαριωτάκης, είναι ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης στην “καρδιά” της πόλης.

“Αν η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων δεν θέσουν όρους και προϋποθέσεις που να είναι ρεαλιστικές, για να μην μπαίνουν μέσα οι επιχειρήσεις μας, είναι προτιμότερο για εμάς και πιο έντιμο να μείνουμε κλειστά για όσο χρειαστεί” είπε αρχικά, αναφερόμενος στη συνέχεια στο πάγιο αίτημα για απαλλαγή από τα τέλη κοινοχρήστων χώρων για όλο το 2020:

“Επιμένουμε σε αυτό για τον εξής απλό λόγο: Στο Ηράκλειο υπάρχει μία ιδιαιτερότητα. Η ιδιαιτερότητα είναι ότι πληρώνουμε τα τριπλάσια χρήματα ανά τετραγωνικό σε σχέση με άλλες πόλεις με όμοια χαρακτηριστικά. Παραδείγματος χάρη: Στην Πάτρα πληρώνουν 60 ευρώ, στα Χανιά 50 ευρώ, στο Ρέθυμνο 40 ευρώ. Εμείς εδώ πληρώνουμε 168!

Το πρόβλημα αυτό υπάρχει εδώ και 15 χρόνια, δεν είναι τωρινό. Αλλά πλέον δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτές τις χρεώσεις!

Για το 2020 ζητάμε από τον Δήμο Ηρακλείου κι από το Δημοτικό Συμβούλιο, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να δείξουν υπευθυνότητα και να μας απαλλάξουν πλήρως από τα δημοτικά τέλη.

Διαφορετικά, με μεγάλη δυσκολία θα μπορούμε να επιβιώσουμε. Είναι ένα πάγιο αίτημά μας εδώ και ενάμιση μήνα. Θέλω να πιστεύω ότι θα εισακουστούμε!”.

 

Λότζια: Συνάντηση και δέσμευση για επιπλέον ελαφρύνσεις εν όψει

Το εάν πράγματι θα εισακουστεί το αίτημά τους ίσως ξεκαθαριστεί στη συνάντηση που θα έχουν οι εκπρόσωποι του συνδέσμου επισιτισμού με την αντιδήμαρχο Οικονομικών Μαρία Καναβάκη, νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης στη Λότζια.

Η Καναβάκη, που εκπροσώπησε τη δημοτική αρχή στην χθεσινή διαμαρτυρία, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απαλλαγής των εν λόγω επιχειρήσεων από τα δημοτικά τέλη, για όλο το 2020.

“Θα το δούμε αυτό, θα κάνουμε την κουβέντα μας αύριο και νομίζω ότι με την καλή συνεργασία που έχουμε μέχρι σήμερα, αλλά και με την κατανόηση που εμείς δείχνουμε από την πλευρά μας – και την δική τους υποστήριξη – θα βρούμε την χρυσή τομή.

Είμαστε σήμερα εδώ και παράλληλα αύριο ο Σύλλογός τους θα είναι στο γραφείο μου για να συζητήσουμε τις προτάσεις τους και να ακούσουμε περαιτέρω αιτήματά τους, και να δούμε κι εμείς που μπορούμε ως Δήμος να παρέμβουμε με επιπλέον ανακουφιστικές κινήσεις, αλλά και πού μπορούμε να τους βοηθήσουμε στα αιτήματα που διεκδικούν από την κεντρική διοίκηση”.

Όπως πρόσθεσε η κ. Καναβάκη, ο κλάδος του επισιτισμού “πραγματικά έχει δεχθεί ένα ισχυρότατο πλήγμα. Ο δήμαρχος εξαρχής, σε μία από τις πρώτες του ανακουφιστικές κινήσεις, δήλωσε δημόσια ότι θα προχωρήσουμε σε απαλλαγή των τελών κοινόχρηστων χώρων για όσο καιρό η λειτουργία των καταστημάτων αυτών έχει ανασταλεί. Όμως, χωρίς να σταματήσουμε εκεί, εξετάζουμε και τι μπορούμε να κάνουμε παραπέρα – τι άλλα μέτρα μπορούμε να πάρουμε”.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση