ΚΡΗΤΗ

Ετοιμόρροπα: Χαμένα στην πολυπλοκότητα της νομοθεσίας!

No profile pic

Του Αντώνη Παντινάκη

Ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι κατέρρευσε, κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, στην Αγία Τριάδα (Δείτε ΕΔΩ) φέρνοντας σε κοινή θέα τον “εσωτερικό κόσμο” του οικήματος · αλλά και ξεσκεπάζοντας ένα μείζον πρόβλημα για την πόλη, για το οποίο αναζητείται λύση...

Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα. Αλλά ως πότε η θεά... τύχη θα είναι τόσο γενναιόδωρη μαζί μας;

Οι ιδιοκτήτες, οι κληρονόμοι, οι κίνδυνοι και τα προβλήματα

“Η συνοικία είναι ιστορική, όλοι το αναγνωρίζουν, όλοι την αγαπούν, αλλά όλοι την έχουν εγκαταλείψει εδώ και 30 χρόνια” - δηλώνει στο Cretalive ο κ. Συμεών Χούπας, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας, κάνοντας αναδρομή στο “ρυμοτομικό σχέδιο που υπήρχε από το ‘36”, το οποίο και “προέβλεπε μεγάλους δρόμους, κατεδάφιζε τα πάντα και δεν άφηνε ιδιοκτησίες (καταστρέφοντας το 80% από αυτές). Ο κόσμος δεν μπορούσε να ανανεώσει τα σπίτια του γιατί τα έχανε. Κι αναγκάστηκε να φύγει, να τα αφήσει και να ερημώσει η περιοχή. Οπότε και τα σπίτια έμειναν αφρόντιστα κι ήρθε και η φθορά του χρόνου. Οι παλιοί ιδιοκτήτες απεβίωσαν, οι νέοι κληρονόμοι είναι πάρα πολλοί, δεν συμφωνούν, οπότε δημιουργείται αυτό το πρόβλημα”.

Πιάνοντας αλλά κι αφήνοντας την άκρη του (ιστορικού) νήματος, ο κ. Χούπας έρχεται στο σήμερα: “Το σπίτι αυτό δεν έδειχνε ότι είναι επικίνδυνο ως ετοιμόρροπο. Τι συνέβη όμως: Πριν μερικά χρόνια, κατεδαφίστηκε ένα διπλανό του σπίτι, οπότε έχασε και την αντιστήριξη του”.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας, “τρεις μεγάλες κυρίες εμφανίζονταν ως οι ιδιοκτήτριες του κτίσματος. Τελικά, σήμερα μάθαμε ότι και η τελευταία από τις κυρίες αυτές πέθανε πριν από δύο μέρες”.

Στην Αγία Τριάδα υπάρχουν κι αρκετά άλλα τέτοια επικίνδυνα οικήματα. Ο κ. Χούπας δεν παραγνωρίζει ότι “μπορεί κάποια στιγμή να υπάρξουν κι άλλα τέτοια φαινόμενα. Οπωσδήποτε κινδυνεύει και ο κόσμος”.

Ο Σύλλογός του έχει δραστηριοποιηθεί: “Έχουμε καταγράψει ακίνητα, τα έχουμε δώσει στην Πολεοδομία, η Πολεοδομία ψάχνει τους ιδιοκτήτες μέσα από το Κτηματολόγιο”.

Οι ενέργειες του Δήμου

Με την γνωστοποίηση της κατάρρευσης, η Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Ηρακλείου προχώρησε στις πρώτες ενέργειές της: Η δευτεροβάθμια επιτροπή επενέβη άμεσα, μια και μπορούσε να κινηθεί αυτεπάγγελτα.

Το πιθανότερο είναι να βγει πρωτόκολλο κατεδάφισης του πρώτου ορόφου, το οποίο και θα διαβιβαστεί στην Τεχνική Υπηρεσία.

Η Δημοτική Αστυνομία έσπευσε επί τόπου λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Η Τεχνική Υπηρεσία ενημερώθηκε, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν χρειάζεται καθαρισμός του δρόμου. Ενημέρωση έγινε και στην Υπηρεσία Νεωτέρων.

“Εάν κατά την κατεδάφιση (του πρώτου ορόφου) και την απομάκρυνση από τα μπάζα χρειάζεται και τμήμα κατεδάφισης του ισογείου αυτό θα γίνει από την Τεχνική Υπηρεσία” - μας πληροφορεί ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας κ. Γιώργος Καραντινός.

Η προγραμματική σύμβαση με το Τεχνικό Επιμελητήριο

Μεγάλη έκταση και πυκνότητα έχουν οι επικίνδυνες κατασκευές εντός των τειχών της πόλης. Ο Δήμος Ηρακλείου έχει προχωρήσει σε μία προγραμματική σύμβαση με το ΤΕΕ/ΤΑΚ.

Ο οδικός χάρτης των εγκαταλελειμμένων κτισμάτων ξεδιπλώνει μία δύσκολη και περίπλοκη ιστορία, που άπτεται χρονοβόρων και πολύπλοκων γραφειοκρατικών διαδικασιών, λόγω των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων και της εμπλοκή των αρμόδιων Υπηρεσιών.

“Επιπρόσθετες δυσκολίες διαχείρισης δημιουργούνται από το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο χρονολογείται από το 1929 και χρήζει επικαιροποίησης” - συμπληρώνει ο κ. Καραντινός.

Ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας με επιστολή του προς το Υπουργείο Πολιτισμού, ανέδειξε την “πολυπλοκότητα της νομοθεσίας” παρακαλώντας προσωπικά την κ. Λίνα Μενδώνη, “στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της εάν μπορεί να γίνει με τροποποιήσεις απλούστευση διαδικασιών της κατεδάφισης των ετοιμόρροπων”.

Η προγραμματική σύμβαση του Δήμου Ηρακλείου με το ΤΕΕ/ΤΑΚ προβλέπει την παράδοση 738 δελτίων στους ιδιοκτήτες των εν λόγω ακινήτων.

Ο κ. Καραντινός περιγράφει τις ενέργειες που έγιναν, μαζί με τις πολυσύνθετες προεκτάσεις τους: “Στην Υπηρεσία είχαμε ξεκινήσει μία διαδικασία για τα 220 περίπου δελτία. Τα επανειλημμένα αιτήματα για χορήγηση στοιχείων ιδιοκτητών από τη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου σε ψηφιακή μορφή, που δεν απαντήθηκαν. Τελικά, η παραλαβή στοιχείων ιδιοκτητών έγινε με μεγάλη καθυστέρηση σε αναλογική μορφή από το Κτηματολόγιο. Παρελήφθησαν 800 δελτία με τα στοιχεία 2.180 ιδιοκτητών, στα οποία έχουμε καταγεγραμμένη επικίνδυνη κατασκευή και την ταχυδρομική διεύθυνσή τους.

Έγινε ηλεκτρονική καταχώρηση των παραπάνω στοιχείων, σε πίνακα , προκειμένου να ακολουθήσει χωρική αντιστοίχιση”.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Καραντινός, “σε εξέλιξη βρίσκεται η προετοιμασία επιστολών διαβίβασης των δελτίων προς τους ιδιοκτήτες, με περιεχόμενο για την θεσμική τους υποχρέωση, για την άρση του κινδύνου σε χώρους διέλευσης του κοινού” (και την συνακόλουθη ευθύνη τους), “καθώς και την επιβάρυνσή τους με το σύνολο της αποκατάστασης σε περίπτωση επέμβασης του Δήμου".

 

"Απλούστευση διαδικασιών"

Στον... αέρα υπάρχει εξάλλου και μία εργολαβία κατεδάφισης ύψους 74.400 ευρώ. Το σχετικό πρωτόκολλο έχει συνταχθεί. Το έργο είναι στην επιτροπή διαγωνισμού, αξιολογείται και θα έχουμε την επιλογή αναδόχου.

“Τα ετοιμόρροπα είναι πρώτη προτεραιότητα για την Υπηρεσία μας. Έχουν γίνει βήματα, τα οποία θα θέλαμε να είναι πιο γρήγορα. Αλλά είναι τόσο πολύπλοκα τα πράγματα, που απαιτείται απλούστευση των διαδικασιών” - καταλήγει ο κ. Καραντινός, αναγνωρίζοντας βεβαίως ότι δεν υπάρχει το ανάλογο προσωπικό (μεταξύ άλλων στο Υπουργείο και στην Εφορία Αρχαιοτήτων) για τις απαιτούμενες τεχνικές εκθέσεις και μελέτες.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση