Επτά δημοσιογράφοι μιλούν για τα ΜΜΕ

Εκδήλωση για τα μέσα επικοινωνίας

Ολοκληρώθηκε η εκδήλωση με θέμα “Μέσα ενημέρωσης και επικοινωνίας στην ψηφιακή εποχή” στην αίθουσα "Μ.Καρέλλης", με την οργανωτική ευθύνη του 2ου Εργαστηριακού Κέντρου Ηρακλείου – Τομέα Πληροφορικής, με την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου.

Οι ομιλητές της βραδιάς καθώς και τα θέματα που ανέπτυξαν ήταν:

Ανδρικάκης Αλέκος, δημοσιογράφος - Υπ/νος ενημερωτικού site candiadoc.gr,
«Στην υπηρεσία της κοινωνίας ή της ισχύος πολιτικής και οικονομίας», 

Αργυράκης Μανόλης, δημοσιογράφος - Αρχισυντάκτης Ράδιο Κρήτη, «Η εξέλιξη της τεχνολογίας των Μ.Μ.Ε. και ο ρόλος τους στην κοινωνία».

Βασίλης Βασιλόπουλος, δημοσιογράφος - Γενική Δ/νση νέων μέσων της ΕΡΤ, διδάσκων στο Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, «Μέσα κοινωνικής Δικτύωσης, αλήθειες, ευκαιρίες & κίνδυνοι», 

Κατσούλη Πελαγία, δημοσιογράφος-μέλος του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού
συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, «Από το χαρτί στα ψηφιακά μέσα, κρίση αξιοπιστίας στην ενημέρωση», 

Μεταξάς Σωτήρης, αρχισυντάκτης Creta, «Η ενημέρωση, το διαδίκτυο, τα μέσα
κοινωνικής δικτύωσης», 

Τσάκα Ειρήνη, δημοσιογράφος - cretalive.gr, «Δημοσιογράφοι και Δημοσιογραφία των πολιτών». 

Συντονιστής: Βασιλάκης Κώστας, δημοσιογράφος.

Η Πελαγία Κατσούλη, στην ομιλία της ανέφερε πως ... το χαρτί και το μολύβι θα είναι ιστορικές αντίκες σε λίγο καιρό. Μιλώντας για το πρόβλημα της επικοινωνίας τόνισε πως είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κοινωνία της πληροφόρησης και αναφέρθηκε επίσης στις παραβιάσεις της δεοντολογίας

"Είναι ουτοπικό να μιλάμε για αντικειμενικότητα, είναι αποδεκτό να μιλάμε για αντικειμενικές αποστάσεις" - και πρόσθεσε πως "η μετάδοση των ειδήσεων γίνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα και διαμορφώνεται από τις μάζες", προσθέτοντας πως "πρέπει να προσεγγίζουμε με κριτική σκέψη όσα διαβάζουμε και να μην τα δεχόμαστε όπως "είναι" ".

Αναφέρθηκε επίσης στις ευθύνες του δημοσιογραφικού κόσμου και του κοινού.

Για τις ... τυχερές προηγούμενες γενιές των δημοσιογράφων μίλησε ο Μ.Αργυράκης, εξηγώντας πως "μέσα σε μια νύχτα άλλαξε το εργασιακό μας περιβάλλον". Αναφερόμενος στο ρόλο των δημοσιογράφων είπε πως "ο ρόλος του δημοσιογράφου δεν είναι να δημιουργεί γεγονότα, αλλά να τα καταγράφει".

"Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύτιμα στην εποχή μας, αλλά ενέχουν κινδύνους" - είπε ο κ.Βασιλόπουλος κι ανέπτυξε την ψυχική φθορά που προκαλούν. "Είναι καλό χωράφι για να φυτρώσει η ρητορική του μίσους και το ψέμα" - υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο δημοσιογράφος Αλέκος Ανδρικάκης σημείωσε ότι η δημοσιογραφία θα μπορούσε να αποτρέψει πολλά από αυτά που έγιναν τα χρόνια της κρίσης, αν είχαμε διαφορετικό ρόλο τις προηγούμενες δεκαετίες.

Όπως είπε ο δημοσιογράφος Σωτήρης Μεταξάς: "Ο ρόλος των ΜΜΕ θα πρέπει να είναι ξεκάθαρος. Για να μην γίνουμε παθητικοί δέκτες του διαδικτύου, πρέπει να διακρίνουμε από που παρέχεται η σωστή πληροφόρηση".

Και πρόσθεσε ότι: "Ας εμπιστευτούμε τα παιδιά για να μας οδηγήσουν στην ψηφιακή εποχή, με απαραίτητη προϋπόθεση τη δημιουργία των κατάλληλων δομών"

"Η δημοσιογραφία των πολιτών επαναπροσδιορίζει τον ρόλο του επαγγελματία δημοσιογράφου", τονισε η δημοσιογράφος Ειρήνη Τσάκα. Και πρόσθεσε ότι "Οι άνθρωποι ειναι περισσότερο πληροφορημένοι - το καλύτερα όμως παραμένει ...ζητούμενo!

Τέλος, ο κ. Δημήτρης Αγαπάκης, αφού ευχαρίστησε το πάνελ και όλους τους παρευρισκόμενους, επισήμανε ότι:  "Όραμα μας, σαν 2ο εργαστήριο, είναι να δημιουργήσουμε μια όσο πιο δυνατή εξωστρέφεια"

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ