ΚΡΗΤΗ
Εκτός συνόρων έχει «πετάξει» το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Ηρακλείου
Εθελοντές καθηγητές μιλούν στο Cretalive για την προσπάθεια να σταθούν δίπλα σε παιδιά που έχουν ανάγκη.
Της Κατερίνας Μυλωνά
Ελληνόπουλα που ζουν σε άλλα μέρη της χώρας αλλά και παιδιά ομογενών από μέρη, όπως είναι η Γερμανία, παρακολούθησαν διαδικτυακά τα μαθήματα του Κοινωνικού Φροντιστηρίου του Δήμου Ηρακλείου.
Τα μαθήματα ξεκινούν για ακόμα μία σχολική χρονιά και ο πήχης, ξανά, μπαίνει ψηλά αφού ήδη το φροντιστήριο μετρά πολλές επιτυχίες.
Εθελοντές καθηγητές μιλούν στο Cretalive για την εμπειρία τους.
Ο συντονιστής του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, κ. Βαγγέλης Κουτουμάνος, αναφέρει πως ορόσημο για τη λειτουργία του ήταν η πρώτη θητεία του Βασίλη Λαμπρινού, τα μαθήματα ξεκίνησαν το 2014 ενώ τα τελευταία τρία χρόνια το φροντιστήριο έχει ανοίξει τα φτερά του. Γίνονται επιπλέον μαθήματα, για Λύκεια και ΕΠΑΛ, αλλά και για προσφυγόπουλα που ζουν στην χώρα μας.
Τονίζει πως τα παιδιά επιλέγουν συνειδητά να στραφούν στο Κοινωνικό Φροντιστήριο αφού πια γνωρίζουν ότι έχει επιτυχίες που αγγίζουν το 100%. Η αγάπη για ό,τι κάνουν και η αναγνώριση της προσφοράς τους από τον κόσμο, δίνει κίνητρο στους εθελοντές να συνεχίσουν το έργο τους.
Σημειώνει πως όλα γίνονται με απόλυτο σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα των παιδιών και των οικογενειών τους.
"Το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Ηρακλείου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στην πόλη μας καθώς η βοήθεια που προσφέρει σε παιδιά αδύναμων οικονομικά οικογενειών, τα οποία δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην φροντιστηριακή εκπαίδευση, είναι πολύτιμη", αναφέρει ο κ. Βασίλης Τσακιράκης.
Ακόμα, προσθέτει ότι «ως φιλόλογος υπηρετώ στο Κοινωνικό Φροντιστήριο για όγδοη συνεχόμενη σχολική χρονιά και είμαι ένα από τα ιδρυτικά του μέλη. Διδάσκω Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά στη Β΄ και τη Γ΄ Λυκείου. Το κίνητρο που με ώθησε να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στη συγκεκριμένη εθελοντική δράση ήταν και παραμένει η αγάπη μου για τα παιδιά και η πίστη στο παιδαγωγικό μου λειτούργημα. Η μεγαλύτερη ανταμοιβή για όλους εμάς τους εθελοντές καθηγητές είναι η αγάπη των παιδιών απέναντί μας η οποία βλέπουμε να αποτυπώνεται στα πρόσωπά τους και η αποδοχή τους. Ως λειτουργοί της εκπαίδευσης νιώθουμε ιδιαίτερα υπερήφανοι όταν βλέπουμε τους μαθητές μας να πετυχαίνουν τους στόχους τους και να προοδεύουν. Αυτό αποτελεί για εμάς τη σημαντικότερη επιβράβευση!».
Ο μαθηματικός, κ. Γιάννης Πατσάκης, υπήρξε επαγγελματίας φροντιστής στην Αθήνα για 35 χρόνια, μετακόμισε στην Κρήτη πριν από έξι χρόνια και θέλησε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Ηρακλείου.
Ανέλαβε τις Β΄και Γ΄Λυκείου, τις τάξεις αιχμής που χρειάζονταν έμπειρο εκπαιδευτικό, καθώς θέλησε να βοηθήσει παιδιά οικογενειών που είχαν ανάγκη.
Όπως λέει, συνεχίζει να εργάζεται αν και συνταξιούχος, εξάλλου ήταν τυχερός γιατί έκανε το χόμπι του επάγγελμα. «Η διδασκαλία με ξεκουράζει, μου δίνει έναν άλλο αέρα, με ευχαριστεί».
Τον στεναχώρησε το γεγονός πως λόγω πανδημίας τα μαθήματα γίνονταν διαδικτυακά, δεν έβλεπε τα μάτια των παιδιών, αναγκαζόταν να κάνει διαρκώς ερωτήσεις, δεν μπορούσε να καταλάβει τι ήθελαν, όπως όταν τα έχει απέναντί του.
Οι επιτυχίες των υποψηφίων του πολλές ενώ παιδιά εκτός Ηρακλείου αλλά και εκτός Κρήτης παρακολουθούσαν τα μαθήματα.
Ο κ. Γιάννης Διαμαντίδης είναι μαθηματικός στο 2ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου και εντάχθηκε στο δυναμικό του Κοινωνικού Φροντιστηρίου το περασμένο καλοκαίρι. «Προσφέρω επειδή πιστεύω», αναφέρει και προσθέτει πως ειδικά το διάστημα της πανδημίας διαπίστωσε πως οι ανάγκες των παιδιών είναι αυξημένες.
Πολλοί γονείς έχασαν ή στερήθηκαν για ένα διάστημα την δουλειά τους και δεν μπορούσαν να προσφέρουν στα παιδιά τους ό,τι χρειάζονταν.
Ο κ. Διαμαντίδης εύχεται να αφήσουμε γρήγορα πίσω μας την πανδημία αλλά ελπίζει πως το αίσθημα αλληλεγγύης θα συνεχίσει να μας συντροφεύει.
Ο ίδιος προσπαθούσε ήδη από το 2010, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση, να προσφέρει από όποιο πόστο μπορούσε, για παράδειγμα μέσα από τις ανταλλακτικές οικονομίες.
«Αν θέλουμε, βρίσκουμε τον χρόνο. Το θέμα του εθελοντισμού είναι πολυπαραγοντικό, εξαρτάται από τον τρόπο σκέψης και ανατροφής μας», αναφέρει.
Δείτε επίσης:
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου βράβευσε τους εκπαιδευτικούς του Κοινωνικού Φροντιστηρίου
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο