ΚΡΗΤΗ
Έκθεση με φωτογραφίες του Μιχάλη Νικηφοράκη στο Παγκρήτιο Εκπαιδευτήριο
Η αναδρομική έκθεση που διοργανώθηκε ακριβώς έναν χρόνο μετά τον θάνατο του καλλιτέχνη, θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου.
SHARE:
Μια έκθεση αφιέρωμα στη μνήμη του Ηρακλειώτη φωτογράφου Μιχάλη Νικηφοράκη παρουσιάζει αυτές τις ημέρες το Εκπαιδευτήριο “TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ”. Συγκεντρώνοντας έργα από ολόκληρη την καλλιτεχνική διαδρομή του φωτογράφου, η εντυπωσιακή συλλογή κοσμεί από την προηγούμενη εβδομάδα τους διαδρόμους και το αίθριο του σχολείου και προσφέρει συγκινητικές εικόνες στους μαθητές του σχολείου, αλλά και στους γονείς οι οποίοι αυτήν την περίοδο το επισκέπτονται για ενημερώσεις. Η αναδρομική έκθεση που διοργανώθηκε ακριβώς έναν χρόνο μετά τον θάνατο του καλλιτέχνη, θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου.
O Μιχάλης Νικηφοράκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1933, σπούδασε στην Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών και εξάσκησε το επάγγελμα του οδοντίατρου στο Ηράκλειο. Το πάθος του από μικρό παιδί ήταν η φωτογραφία. Το 1965 έγινε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας Κρήτης (Ε.Φ.Ε.Κ). Το 1967 εκλέχτηκε Πρόεδρος, θέση που κράτησε μέχρι το 2000, οπότε και η Ε.Φ.Ε.Κ. τον τίμησε με τον τίτλο του Επίτιμου Προέδρου.
Παθιασμένος με τον τόπο του και τους ανθρώπους του προσπάθησε την αγάπη του αυτή να την περάσει και στον κόσμο μέσα από τα έργα του και, όπως ο ίδιος έλεγε, να προσφέρει σε όσο περισσότερους μπορούσε μια αισθητική απόλαυση, ξυπνώντας μνήμες από το νησί μας, φωτογραφίζοντας μερικές από τις σπάνιες γωνιές του, περπατώντας σε ξεχασμένα μονοπάτια που ο χρόνος και η αλλαγή του τρόπου ζωής κοντεύουν να τα σβήσουν.
Έως το 1979 δούλεψε την ασπρόμαυρη φωτογραφία και στη συνέχεια την έγχρωμη, η οποία τον κατέκτησε και του έδωσε εκατοντάδες ελληνικά και παγκόσμια βραβεία. Το 1979 η FIAP του απένειμε τον τίτλο AFIAP (ARTIST FEDERETION INTERNATIONALE ART PHOTOGRAPHIQUE – Καλλιτέχνης της Παγκόσμιας Φωτογραφικής Ομοσπονδίας) και το 1991 τον τίτλο EFIAP (ΕXCELLENCE FEDERETION INTERNATIONALE ART PHOTOGRAPHIQUE – Εξοχότης της Παγκόσμιας Φωτογραφικής Ομοσπονδίας). Συγχρόνως, ασχολήθηκε με τις διαφάνειες και στα πολλά ταξίδια του σε ολόκληρο τον κόσμο πραγματοποίησε αρκετές ηχογραφημένες εργασίες με κείμενα, οι οποίες παρουσιάσθηκαν σε πολλές δημόσιες προβολές. Το 1993 αποφάσισε να σταματήσει τις συμμετοχές του στον παγκόσμιο στίβο, έχοντας στη συλλογή του περισσότερα από 250 βραβεία, με περισσότερες από 130 διαφορετικές φωτογραφίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Εκτός από τα παραπάνω βραβεία και διακρίσεις είχε τιμηθεί και από πολλούς επιστημονικούς και πολιτιστικούς συλλόγους για την προσφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας (Οδοντιατρικός Σύλλογος, Στοματολογική Εταιρεία Κρήτης, UNESCO κ.α.).
Ενδεικτικά, ακολουθούν κάποιες από τις καλλιτεχνικές διακρίσεις του Μιχάλη Νικηφοράκη εντός και εκτός της χώρας μας.
Φωτογραφικές διακρίσεις και βραβεία στην Ελλάδα: 1969: Ναυτική Διοίκηση Βορείου Ελλάδος: Πρώτο βραβείο, 1973: Αρχηγείο Ναυτικού Χανιά: Πρώτο βραβείο και πρώτος έπαινος, 1976: Νομαρχία και Δήμος Ηρακλείου: Πρώτο βραβείο και πρώτος έπαινος στον διαγωνισμό «Παλιό και σύγχρονο Ηράκλειο», Πρώτο βραβείο και πρώτος έπαινος Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης με θέμα τουριστικό, 1981: Πανελλήνιος διαγωνισμός «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΩΣ»: πρώτο βραβείο στην κατηγορία έγχρωμο και το μεγάλο βραβείο της καλύτερης φωτογραφίας του διαγωνισμού, 1983: Πρώτο, δεύτερο βραβείο και πρώτος έπαινος στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό του «Συνδέσμου Προστασίας Περιβάλλοντος».
Φωτογραφικές διακρίσεις στον παγκόσμιο στίβο: 1982: Λονδίνο: Χρυσό μετάλλιο της Φωτογραφικής Ομοσπονδίας Αμερικανικών Συλλόγων, 1983: Ρουμανία: Χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμια Έκθεση, 1983: Τουρκία: Πρώτο Βραβείο Πορτραίτου σε Παγκόσμια Έκθεση, 1984: Τουρκία: Χρυσό μετάλλιο στη 12η Παγκόσμια Bienalle της FIAP, 1987: Γαλλία: Χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία «Πορτραίτου», 1987: Αμερική: Χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία «Πορτραίτου», 1988: Ουάσιγκτον: Τιμητικό Δίπλωμα, 1989: Ντιτρόιτ: Τιμητικό δίπλωμα, 1989: Πολωνία: Τιμητικό Δίπλωμα, 1990: Μαλαισία: Χρυσό μετάλλιο, 1990: Χονγκ Κόνγκ: Αργυρό μετάλλιο.