Διημερίδα για τη διερεύνηση της λειτουργία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και οργανισμών

Newsroom
Newsroom

Με τη συμμετοχή επιστημόνων από ΗΠΑ, Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Σαουδική Αραβία, και Ελλάδα η διημερίδα στο ΕΛΚΕΘΕ

Με τη συμμετοχή επιστημόνων από ΗΠΑ, Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Σαουδική Αραβία, και Ελλάδα, πραγματοποιείται διημερίδα στο ΕΛΚΕΘΕ, για τη διερεύνηση της λειτουργία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και οργανισμών, ως συνάρτηση των μικροβιακών κοινοτήτων, καθώς αυτές καθορίζουν τον κύκλο ζωής σε χερσαία και θαλάσσια οικοσυστήματα, και αποτελούν μέρος του κάθε υπάρχοντος οργανισμού.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την  διημερίδα ΕΔΩ

 

Σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

"Ο Κρητικής καταγωγής καθηγητής στο Harvard Χρήστος Χρηστάκης, εξέδωσε το διάσημο πλέον βιβλίο, «Συνδεδεμένοι» όπου παρουσιάζει τους ποικίλους τρόπους με τους οποίους  οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν και οργανώνονται σε κοινωνίες συνδεδεμένοι τόσο σε μικρές όσο και σε μεγάλες κλίμακες. Σήμερα κυρίως λόγω καταστροφικών αλλαγών αλλά και επιδημιών παγκόσμιας κλίμακας, οι κοινωνίες ανακαλύπτουν, όχι πολύ νωρίς ποια είναι η αλήθεια, πόσο συνδεδεμένοι είναι άνθρωποι και η φύση. Η κλίμακα επίδρασης του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον είναι μεγαλύτερη από αυτή που τα φυσικά οικοσυστήματα μπορούν να απορροφήσουν.  Η γνώση για την κλίμακα και το ρυθμό των συνεπειών, μας βρίσκει απροετοίμαστους. Καμία οργανωτική δομή, και ερευνητικό ίδρυμα από μόνο του δεν μπορεί να φωτίσει τους τρόπους και τις διαδρομές που μας συνδέουν με το φυσικό περιβάλλον το οποίο μοιραζόμαστε με όλους τους άλλους ζωντανούς οργανισμούς, ζώα, φυτά, μικρόβια και τους αμέτρητους τρόπους που είμαστε συνδεδεμένοι. Μπροστά σε μια τέτοια πραγματικότητα τέσσερεις διεθνείς οργανισμοί ανέλαβαν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη σχεδίου προς δημιουργία πολιτικών και δράσεων για νέο πλαίσιο μέσα από το οποίο μπορούμε να προσεγγίζουμε την ανθρώπινη υγεία. Πρόκειται για τους FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations), το UN Environment Programme, τον World Health Organization και τον World Organization for Animal Health.

Ο προκύπτων τετραμερής οργανισμός, ορίζει πλέον ως βάση δράσης για την ανθρώπινη ευζωία το ONE HEALTH, τη Μία Υγεία, ως  μια ολοκληρωμένη, ενοποιητική προσέγγιση που στοχεύει στη βιώσιμη ισορροπία και τη βελτιστοποίηση της υγείας των ανθρώπων, των ζώων και των οικοσυστημάτων.

Οι οργανισμοί αυτοί, μέσα από συγκρότηση ομάδας ειδικών, προτείνουν πλαίσιο δράσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Το πλαίσιο αυτό, για να βρει το δρόμο του σε λύσεις, απαιτεί τη συστράτευση της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, για τη διερεύνηση της λειτουργίας των οικοσυστημάτων, ετεροβαρές μέρος των οποίων συναποτελεί ο άνθρωπος. Η σχέσεις αυτές είναι πιο δύσκολο να φανούν σε ότι αφορά τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο ΕΛΚΕΘΕ οργανώνεται διημερίδα με συμμετοχή επιστημόνων από ΗΠΑ, Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Σαουδική Αραβία, και Ελλάδα που θα διερευνήσει της λειτουργία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και οργανισμών, ως συνάρτηση των μικροβιακών κοινοτήτων, καθώς αυτές καθορίζουν τον κύκλο ζωής σε χερσαία και θαλάσσια οικοσυστήματα, και αποτελούν μέρος του κάθε υπάρχοντος οργανισμού. Θα διερευνήσουν επίσης, το ρόλο των μεγάλων ερευνητικών υποδομών, μέσα από τα παραδείγματα Ερευνητικών Υποδομών στις οποίες συμμετέχει η χώρα, όπως το LifeWatch που στοχεύει στη συλλογή και διαχείριση δεδομένων βιοποικιλότητας, του EMBRC που υποστηρίζει την πρόσβαση και μελέτη θαλάσσιων οργανισμών και οικοσυστημάτων και του ELIXIR που αφορά τη διαχείριση μοριακών δεδομένων για τον άνθρωπο και τη βιοποικιλότητα. Στις δυο πρώτες υποδομές, η Ελλάδα  εκπροσωπείται από το ΕΛΚΕΘΕ, ενώ στο ELIXIR από το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ».

Η διημερίδα συνδιοργανώνεται από τους Ελληνικούς κόμβους LifeWatch GR και EMBRC GR."

 

Φωτογραφία από Melanie από το Pixabay

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ