ΕΛΛAΔΑ
Συνέντευξη Τύπου για τα Τέμπη – Κάρναβος: «Είναι αδιαμφισβήτητο πως υπήρχε καύσιμο που έκαψε ανθρώπους»
Τι είπε για τα έλαια σιλικόνης
SHARE:

Σε φορτισμένο κλίμα, με σκοπό την ανάδειξη της αλήθειας σχετικά με το τι προκάλεσε την πυρόσφαιρα που ακολούθησε της σύγκρουσης των δύο μοιραίων αμαξοστοιχιών, τοποθετήθηκαν ο Νίκος Κάρναβος, χημικός μηχανικός του ΑΠΘ, και ο Μάρκος Χρυσός, διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός του ΑΠΘ, πραγματογνώμονας Επικίνδυνων Μεταφορών, κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, στον απόηχο του νέου κύκλου αμφισβήτησης που προκάλεσε το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη.
Στη συνέντευξη Τύπου τίθενται τρία καίρια ερωτήματα, που σύμφωνα με τους συγγενείς των θυμάτων «παραμένουν αναπάντητα και συντηρούν τη σκιά συγκάλυψης»:
«1ον: Μπορεί η έκρηξη και η τεράστια πυρόσφαιρα του εγκλήματος των Τεμπών, την οποία όλοι βλέπουμε στις οθόνες μας να προκλήθηκαν από τα έλαια σιλικόνης των μετασχηματιστών των ηλεκτρομηχανών του σιδηρόδρομου;2ον: Απεικονίζουν ή όχι την τραγική αμαξοστοιχία των Τεμπών της 28.02.2023 τα VIDEO, τα οποία βρήκε η εταιρεία SECURITY στον Κάδο Σκουπιδιών υπολογιστών (Recycle Bin) τον μήνα Φεβρουάριο του 2025 και τα οποία κυκλοφόρησαν πρώτα από τον Δημοσιογράφο, κ. Πορτοσάλτε και έτσι ενημερωθήκαμε και εμείς ότι μόλις είχαν μπει στη δικογραφία;3ον: Μπορεί ένα πόρισμα εθνικού οργανισμού να αποτελέσει κατά τον νόμο (άρθρο 167Α ΠΚ) αθέμιτη επιρροή, πίεση και απειλή σε βάρος ενός δικαστικού λειτουργού;».
«Η επιστήμη είναι αλήθεια, είτε την πιστεύετε, είτε όχι» ανέφερε αρχικά στην ομιλία του ο κ. Κάρναβος, και πρόσθεσε ότι «λειτουργήσαμε με τις αρχές της επιστήμης, όπως μάθαμε και ορκιστήκαμε όταν πήραμε το δίπλωμά μας. Με βάση αυτόν τον όρκο, ανέλαβα να κάνω τις τεχνικές εκθέσεις».
Σχετικά με την πυρόσφαιρα που ακολούθησε της σύγκρουσης των τρένων, ο κ. Κάρναβος εξέφρασε την απόλυτη βεβαιότητά του, με βάση τις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τόσο από την πλευρά του, αλλά και από τον κ. Αχιλλέα Μιχόπουλο, πως στο τρένο υπήρχε καύσιμο που έκαψε ανθρώπους. «Δεν μπορεί κανένας, με επιστημονικό τρόπο, να μου το απορρίψει αυτό, και να μου πει ότι κάνω λάθος. Είναι αδιαμφισβήτητο».
Παράλληλα, απέρριψε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό που αποδίδει τα έλαια σιλικόνης ως αιτία της πυρόσφαιρας.
«Σύμφωνα με την έκθεση Μιχόπουλου, δύο από τους μετασχηματιστές βρέθηκαν άθικτοι, και ο ένας βρέθηκε διαρρηγμένος, είχε ένα πλήγμα, κάτι τον εμβόλισε και χύθηκε το έλαιο σιλικόνης. Ο ένας μετασχηματιστής φαινόταν σαν να έχει χτυπηθεί από κάτι. Και αν είχε γίνει έκρηξη, θα είχε ανοίξει στα δύο προς τα έξω, αλλά εδώ τα σίδερα είναι προς τα μέσα, και έχει μία αρκετά μεγάλη τρύπα, που δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτό το δημιούργησε κάποιο νέφος, κάποια σταγονίδια ελαίου σιλικόνης. Έπρεπε εκεί πέρα να υπάρχει ένα τζετ, να ψεκάσει σταγονίδια ελαίου σιλικόνης, και να υπάρχουν τέτοιες συνθήκες ώστε αυτά να αεριοποιηθούνε και να υπάρχει και ένας παράγοντας να αναφλεγούν. Στο πεδίο, βρίσκουμε ποσότητες ελαίου σιλικόνης. Λίμνες. Μέσα από τον μετασχηματιστή πάρθηκε δείγμα ελαίου σιλικόνης. Το έλαιο σιλικόνης το βρίσκουμε σε κάθε δείγμα που πάρθηκε από το πεδίο, είτε χώμα, είτε σίδερα, είτε άλλες επιφάνειες. Κάηκε, αυτό μας λένε, πώς βρίσκεται ακόμη εκεί πέρα;».
Η φωτιά, διήρκησε 29 λεπτά, και σύμφωνα με τον κ. Κάρναβο, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να οδηγεί στην εξήγηση περί ελαίων σιλικόνης. «Ο κ. Μιχόπουλος, χρησιμοποίησε μοντέλα, τα οποία χρησιμοποιεί όλος ο κόσμος. Τρέξαμε αυτά τα πράγματα και επιβεβαιώσαμε τα σενάρια. Με βάση τα μοντέλα, κάνοντας ανάλυση ρίσκου, μας βγάζει ότι είναι 78% να συμβεί ξανά αυτό το συμβάν».
Την ίδια ώρα, ο κ. Κάρναβος αποδομώντας τις εκτιμήσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους, σχολίασε πως παρέδωσε «μόνο ένα φύλλο χαρτί, και βρήκε μόνο ένα πράγμα. Το μόνο δείγμα που ανέλυσε το Γενικό Χημείο, 29 μέρες μετά, είχε τουλάχιστον 8 Mg στο κιλό ξυλόλιο, χωρίς να έχουμε πληροφορίες για τις υπόλοιπες ενώσεις που υπήρχαν στα χρωματογραφήματα. Όταν εγώ προχώρησα σε μία ανάλυση των φασμάτων, βρήκα ξυλόλιο, βενζόλιο, πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες, βαριούς υδρογονάνθρακες, βρήκε με μεγάλη μου έκπληξη χλωριομένους υδρογονάνθρακες και βρήκα και τα έλαια σιλικόνης. Ούτε πρωτοετείς φοιτητές δεν γράφουν τα πράγματα που έχουν γραφτεί από το Χημείο» τόνισε, και στην συνέχεια είπε «τον πόλεμο με την ηλιθιότητα δεν τον αντέχω, παραδίδομαι» αναφερόμενος στα όσα ακούγονται τελευταία για το φρέον των αιρκοντίσιον ως αιτία της πυρόσφαιρας.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Κάρναβος, σχολίασε: «Περιμένω από κάποιον συνάδελφο να μου πει “Νίκο, κάνεις λάθος. Γυρνάμε στο σενάριο των ελαίων σιλικόνης, διότι όσα λες είναι λάθος. Δεν στέκουν”. Όχι στην τηλεόραση όμως, να μου το πει γραμμένο με ονοματεπώνυμο, και αν θέλετε και με το πτυχίο του, όπως μας ζητάει ο ανακριτής. Όταν εμείς ξέραμε, εσείς νομίζατε» και πρόσθεσε πως: «Μέχρι στιγμής 3 καθηγητές έχουν επιβεβαιώσει αυτό το πράγμα. Ότι δεν είναι έλαια σιλικόνης, αλλά υδρογονάνθρακες. Δεν χρειάζεται να τρέχουμε στις Γάνδες και στις Πίζες. Την έκθεση Καρώνη ακόμη την περιμένουμε. Δεν θα ήθελα να ήμουν στην θέση του. Μάλλον κάποιοι προσπαθούν να του πουν να κάνει το άσπρο μαύρο».
Από την πλευρά του, ο κ. Χρυσός, ανέφερε: «Αν όντως όλα αυτά είχαν γίνει από τα έλαια σιλικόνης, δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να γίνει εξυγίανση του χώρου, γιατί δεν είναι τοξικά. Τα έλαια σχεδιάστηκαν για να αντικαταστήσουν παλαιότερα έλαια, τα οποία είναι εξαιρετικά τοξικά για το περιβάλλον, τον άνθρωπο, με θερμοκρασίες ανάφλεξης 150-180 βαθμούς. Εμείς δεν έχουμε ισχυριστεί ποτέ ότι τα έλαια σιλικόνης δεν καίγονται, αλλά ότι είναι δύσφλεκτα. Δεν υπάρχει ουδεμία περίπτωση να περιμένουμε να δώσουν την συμπεριφορά που μας λένε κάποιοι άνθρωποι, ίσως για να μην παραδεχθούν, ότι υπάρχει κάτι άλλο».
Παπαδάκης: «Οι ημερομηνίες είναι όλες πλαστογραφημένες στα βίντεο»
Σχετικά με τα τρία βίντεο που παραδόθηκαν από τον δικηγόρο της εταιρείας Interstar, Βασίλη Καπερνάρο, στις 5 Φεβρουαρίου 2025, σχεδόν δύο χρόνια μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, που φέρονται να απεικονίζουν την πορεία της εμπορικής αμαξοστοιχίας, λίγο πριν από το σημείο της μοιραίας σύγκρουσης, τοποθετήθηκε ο κ. Μανώλης Παπαδάκης, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χιούστον στο Τέξας.
«Το βασικό είναι ότι η ΔΕΕ ενώ έκανε μία έρευνα, έχει διαπιστώσει μόνο την διαδρομή του βίντεο από το στικάκι του κ. Καπερνάρου στον server της εταιρείας, αλλά δεν υπάρχει σύνδεση με το φυσικό μέσο της καταγραφής τους, δηλαδή τα καταγραφικά» ανέφερε αρχικά ο κ. Παπαδάκης και πρόσθεσε:
«Επίσης, έχει κάνει άλλη μία παράλειψη. Δεν έχει στείλει τα μεταδεδομένα αυτών των βίντεο. Κάθε βίντεο έχει και μία εισαγωγή που λέει σε αυτό το μηχάνημα που θα παίξει, πώς θα παιχτεί, και εκεί υπάρχουν πολλές πληροφορίες, και όλα τα γνήσια βίντεο έχουν πλήρη μεταδεδομένα. Τα μεταδεδομένα των βίντεο που παραλάβαμε εμείς από το στικάκι του κ. Καπερνάρου, και είναι απόλυτα πιστά αντίγραφα, δεν έχουν μεταδεδομένα με ημερομηνία που να πιστοποιεί πότε ελήφθησαν. Οι ημερομηνίες είναι όλες πλαστογραφημένες στο 0000. Και τονίζω την λέξη “πλαστογραφημένες” διότι υπάρχει μία ημερομηνία που στα γνήσια βίντεο δεν αλλάζει ποτέ. Η ημερομηνία και η ημεροχρονολογία της δημιουργίας τους».
Για την κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου, σχολιάστηκε η εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κας Γεωργίας Αδειλίνη, για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνα, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες περιελήφθη στο πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ.) για την υπόθεση των Τεμπών, τα σχετικά με την πυρόσφαιρα που δημιουργήθηκε μετά τη σύγκρουση
«Πώς είναι δυνατόν ένα πόρισμα εθνικού οργανισμού, που δεν έχει φθάσει καν στα χέρια του εφέτη ανακριτή, δεν έχει ενσωματωθεί στην ανακριτική δικογραφία, πώς είναι δυνατόν να συγκροτήσει την έννοια της “αθέμιτης επιρροής” ή της “πίεσης” ή της “απειλής” σε έναν δικαστικό λειτουργό, για να τους επιβάλλει συγκεκριμένη πράξη;. Σε καμία περίπτωση ένα πόρισμα δεν μπορεί να το κάνει», τόνισε η δικηγόρος της Μαρίας Καρυστιανού, Μαρία Γρατσία.
«Αυτό το πόνημα της κ. Αδειλίνη για επείγουσα είναι η εξέταση που έδωσε προκειμένου μετά την αποστράτευσή της να αναδειχθεί σε καθηγήτρια του Ποινικού Δικαίου σε κάποια χώρα, ελπίζω όχι στην Ελλάδα», επεσήμανε από την πλευρά του ο δικηγόρος Δημήτρης Σκαρίπας.