ΚΡΗΤΗ
Απογραφή Κρήτης: Οι αυξομειώσεις στους Δήμους και οι μεγαλύτερες απώλειες
Ενδιαφέροντα στοιχεία και πίνακες για την Κρήτη από τα αποτελέσματα της απογραφής.
Στα 10.432.481 ανέρχεται ο μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδας, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής του 2021 που διενήργησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή και ανακοινώθηκαν την Τρίτη.
Όσον αφορά στην Κρήτη, ο πληθυσμός ανέρχεται στα 617.360 άτομα από 623.065 (μείωση 0,9%). 'Ανδρες 304.372 άτομα από 308.665 άτομα και γυναίκες 312.988 άτομα από 314.400 άτομα.
Περιφερειακή Ενότητα Χανίων
Ειδικότερα, αν δούμε κάθε περιφερειακή ενότητα του νησιού ξεχωριστά θα διαπιστώσουμε αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία. Στη Γαύδο έχουμε μείωση σε σχέση με το 2011... κατά ένα άτομο(!). Στα Χανιά, αντίθετα, παρατηρείται σημαντική αύξηση του πληθυσμού. Από 108.642 το 2011, πλέον ο αριθμός ανέρχεται στα 110.646.
Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου
Στο Ρέθυμνο παρατηρείται μία ελάχιστη αύξηση του πληθυσμού (55.525 το 2011, 55.636 με τη νέα απογραφή), ενώ σημαντική είναι η μείωση στο Δήμο Μυλοποτάμου όπως θα δείτε στον σχετικό πίνακα. Από τα 14.363 άτομα της προηγούμενης απογραφής, στα 12.890 του 2022.
Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου
Οι Δήμοι Ιεράπετρας και Σητείας είναι οι μόνοι που παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή, ενώ Λασιθίου και Αγίου Νικολάου έχουν μείωση. Πιο συγκεκριμένα, ο Άγιος Νικόλαος απώλεσε 137 άτομα.
Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου
Τέλος, αυξομειώσεις παρατηρούνται και στην περιφερειακή ενότητα του Ηρακλείου. Στο Δήμο Ηρακλείου έχουμε τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με το 2011 (177.064 έναντι 173.993 της προηγούμενης απογραφής). Ελάχιστη είναι η αύξηση στους άνδρες, αντίθετα παρατηρείται σημαντική αύξηση στις γυναίκες (91.713 το 2021, 88.860 το 2011). Γενική μείωση πληθυσμού παρατηρείται στους δήμους Αρχανών-Αστερουσίων, Βιάννου, Γόρτυνας, Μινώα Πεδιάδας και Φαιστού. Αντίθετα, έχουμε αύξηση στους δήμους Χερσονήσου, Μαλεβιζίου και -όπως προαναφέραμε- Ηρακλείου.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Αθανάσιο Θανόπουλο, ο οποίος παρουσίασε και τα σχετικά αποτελέσματα, από την απογραφή πληθυσμού- κατοικιών προκύπτουν επικαιροποιημένα στοιχεία που αφορούν:
-τον μόνιμο πληθυσμό, δηλαδή τους κατοίκους που διαμένουν μόνιμα σε κάθε Περιφέρεια, Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο, Δημοτική Ενότητα, Κοινότητα και αυτοτελή οικισμό, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και καθεστώτος διαμονής.
-τον νόμιμο πληθυσμό, δηλαδή τους δημότες κάθε Δήμου και Δημοτικής Ενότητας, βάσει του οποίου γίνεται η κατανομή των βουλευτικών εδρών στις επιμέρους εκλογικές περιφέρειες, κατά τις βουλευτικές εκλογές.
-τον αριθμό των κατοικιών, κατά είδος (κανονικές ή μη κανονικές κατοικίες), και τα στοιχεία αναφορικά με τα κύρια χαρακτηριστικά και τις ανέσεις τους.
-τον αριθμό και τη σύνθεση των νοικοκυριών.
-τα δημογραφικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του μόνιμου πληθυσμού της χώρας.
-στοιχεία σχετικά με την εισερχόμενη και εξερχόμενη μετανάστευση.
Όπως είπε ο κ. Θανόπουλος, η απογραφή του 2021 αποτελεί ορόσημο, καθώς είναι η πρώτη ψηφιακή απογραφή στην Ελλάδα με εξαιρετικά υψηλό ποσοστό συμμετοχής στην ηλεκτρονική αυτοαπογραφή, ενώ ο πρωτοποριακός τρόπος συλλογής των δεδομένων επέτρεψε, παρά τις δυσκολίες, κυρίως, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, τη μαζική συμμετοχή των κατοίκων σε αυτή.
Ταυτόχρονα, η δυνατότητα, για πρώτη φορά στην ιστορία των απογραφών στη χώρα, διασύνδεσης με διοικητικές πηγές κατέστησε δυνατό τον άμεσο και αξιόπιστο εντοπισμό λαθών (εικονικών καταχωρίσεων, διπλοεγγραφών, διαφυγών κ.λπ.) και διασφάλισε την ποιότητα και την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων της απογραφής. Ενώ, το βάθος των στοιχείων που συλλέχθηκαν αποτελεί τη βάση για τη δημιουργία του πρώτου δομημένου και πλήρους Στατιστικού Μητρώου Πληθυσμού που θα διασφαλίσει εφεξής διαχρονικά την καθολική αντιπροσώπευση όλων των κατοίκων της Ελλάδας στις επίσημες στατιστικές.
Διαβάστε επίσης:
Απογραφή: Στα 10.432.481 ο πληθυσμός της Ελλάδας - 617.360 της Κρήτης
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη