Αναθεωρούν το σχέδιο διαχείρισης που...δεν εφαρμόστηκε ποτέ!

Το υπουργείο αποφάσισε να εκπονήσει τη μελέτη για το νέο σχέδιο διαχείρισης εκανών απορροής και ποταμών Κρήτης


 

Το μέλλον είναι στη διαχείριση των νερών και πλέον το υπουργείο Περιβάλλοντος προσπαθεί να εναρμονιστεί τόσο με το…αύριο που ήλθε κιολας όσο και με τις κοινοτικές οδηγίες που άμεσα πρέπει να εφαρμοστούν!

Με χθεσινή απόφαση των κ.Σταθάκη και Φάμελλου αποφασίστηκε η δημοσίευση της προκήρυξης για την αναθεώρηση των Σχεδίων Λεκανών απορροής και ποταμών στα 14 διαμερίσματα της χώρας και σε πρώτη φάση της Κρήτης! Αναθεώρηση που γίνεται χωρίς καν να έχουν εφαρμοστεί τα πρώτα σχέδια!

Η Ελλάδα που με τον Ν. 3199/2003 και το ΠΔ 51/2007, έχει εναρμονίσει την νομοθεσία της με την Οδηγία 2000/60/ΕΚ και έχει εκπονήσει τα Σχέδια Διαχείρισης (ΣΔ) Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΛΑΠ) για όλη την χώρα. Μεταξύ των σχεδίων που έχουν ολοκληρωθεί και ήδη (από το 2014) έχουν εγκριθεί, είναι και αυτά της Κρήτης. Σύμφωνα με της απαιτήσεις της Οδηγίας 2000, τα ΣΔ αναθεωρούνται και ενημερώνονται κάθε εξαετία. Στα πλαίσια αυτής της υποχρέωσης έχει κινηθεί ήδη η διαδικασία από το ΥΠΕΚΑ και την Ειδική Γραμματεία Υδάτων .

Στην πραγματικότητα 2 χρόνια μετά την έγκριση των ΣΔ της Κρήτης και όχι μόνο ελάχιστες από τις δράσεις, τα μέτρα και τα έργα (που προβλέπονταν στα παραρτήματα των Σχεδίων  Διαχείρισης έχουν δρομολογηθεί) παρά το γεγονός ότι υπήρχαν σχετικά χρηματοδοτικά εργαλεία από την Ε.Ε. 

 

Φωτογραφικά

Τα Σχέδια Διαχείρισης είναι κατ' ουσία ένα ''φωτογραφικό στιγμιότυπο στο χρόνο'' και γι' αυτό όλα όσα καταρτίζονται στην παρούσα φάση, αποτελούν αντικείμενο επαναξιολόγησης και επικαιροποίησης.

Η διαδικασία επικαιροποίησης του Σχεδίου Διαχείρισης είναι μία κυκλική διαδικασία, η οποία θα βασίζεται κάθε φορά σε νέα βελτιωμένα δεδομένα και σε καλύτερη κατανόηση των διαδικασιών που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων της Οδηγίας. Οι επιπτώσεις από την εφαρμογή των Σχεδίων Διαχείρισης στην Ελλάδα δεν μπορεί παρά να είναι θετικές, σε μια εποχή κατά την οποία οι υδατικοί πόροι της χώρας αντιμετωπίζουν συνεχώς αυξανόμενες πιέσεις. Ωστόσο η επιτυχής εφαρμογή τους προϋποθέτει τη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής, επίπονης εργασίας εκ μέρους όλων, μακροπρόθεσμο προγραμματισμό, εκτενείς συμμετοχικές διαδικασίες, αλλαγή νοοτροπίας, και απαραίτητα πολιτική βούληση.

 

Οι λεκάνες της Κρήτης

Στα πρώτα σχέδια προβλεποταν μέτρα για το έτσι κι αλλιώς ιδιαίτερο διαμέρισμα της Κρήτης.

Το Υδατικό Διαμέρισμα Κρήτης, περιλαμβάνει τρεις (3) Λεκάνες Απορροής Ποταμών:

  • -        Ρεμάτων Βορείου Τμήματος Χανίων - Ρεθύμνου - Ηρακλείου (GR39), συνολικής     έκτασης         3.676,06   km2,
  • -        Ρεμάτων Νοτίου Τμήματος Χανίων - Ρεθύμνου - Ηρακλείου (GR40), συνολικής       έκτασης         2.798,2     km2,
  • -        Ρεμάτων Ανατολικής Κρήτης (GR41), συνολικής έκτασης 1.870,28 km2.
  • -        Εκείνο που συνιστά ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του κρητικού περιβάλλοντος, είναι η μεγάλη ποικιλία των γεωλογικών σχηματισμών. Σπήλαια, φαράγγια και οροπέδια αποτελούν βασικά στοιχεία του κρητικού τοπίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κρήτη έχουν καταγραφεί 5.200 σπήλαια και καρστικοί σχηματισμοί, εκ των οποίων τα 3.100 έχουν δικό τους τοπωνύμιο. Η Κρήτη, άλλωστε, αποτελεί το νησί των 100 φαραγγιών, που τα στενά και κατακόρυφα τοιχώματα τους τέμνουν το κρητικό τοπίο, ξεκινώντας από τους ορεινούς όγκους και καταλήγοντας στη Θάλασσα. Στην περιοχή των Σφακίων μόνο και σε μία απόσταση 35 km, παρατηρείται συγκέντρωση 15 παράλληλων φαραγγιών, ένα εκ των οποίων είναι το φημισμένο φαράγγι της Σαμαριάς. Ανάμεσα στους ορεινούς όγκους του νησιού σχηματίζονται πολλά οροπέδια, περίπου 25 τον αριθμό, που επίσης συνιστούν ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Κρήτης και σχετίζονται με την ιδιόμορφη τεκτονική ιστορία της. Τα πιο μεγάλα από αυτά είναι το οροπέδιο του Λασιθίου, στο όρος Δίκτη σε υψόμετρο 850 m, που συνιστά και τη μεγαλύτερη επίπεδη έκταση στο νησί (με διαστάσεις 5 επί 5 km περίπου), το οροπέδιο του Ομαλού, στα Λευκά Όρη σε υψόμετρο 700 m, το οροπέδιο Ασκύφου και, τέλος, η Νίδα στον Ψηλορείτη σε υψόμετρο 1.400 m. Τα περισσότερα από αυτά συγκεντρώνουν μεγάλες ποσότητες νερού, που απορρέουν από τα γύρω βουνά, γι' αυτό και το τυπικό εδαφικό κάλυμμα ενός οροπεδίου είναι η ιλύς.

Δείτε όλο το σχέδιο που υφίσταται μέχρι σήμερα

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ