Αβεβαιότητα ακόμη για το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων της Ύπατης Αρμοστείας

Σειρά ερωτημάτων τέθηκαν στο πολιτικό εργαστήρι που πραγματοποιήθηκε από τους PES Crete

Πλήρης αβεβαιότητα εξακολουθεί να καλύπτει το ζήτημα της υποδοχής προσφύγων στην Κρήτη, αφού για την ώρα δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση της Αναπτυξιακής Ηρακλείου που θα «ηγηθεί» των διαδικασιών με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ενώ δεν έχει ακόμα δημιουργηθεί το ένα τουλάχιστον γραφείο ασύλου στο Ηράκλειο που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να φτάσουν οι άνθρωποι αυτοί στο νησί. Τα σοβαρά ερωτήματα που ανακύπτουν τέθηκαν προς συζήτηση στο πολιτικό εργαστήρι, που διοργάνωσε η Περιφερειακή Οργάνωση Κρήτης του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES Crete).

Στην εκδήλωση συμμετείχαν με εισηγήσεις η αντιπεριφερειάρχης, Μαίρη Λιονή, ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ο Μανώλης Κοκοσάλης, Δήμαρχος Αρχανών και Πρόεδρος Αναπτυξιακής, ο Όθωνας Χριστουλάκης, Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών Δ. Ρεθύμνου, ο Γιάννης Παρασύρης Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης, η Άννα Ελευθεριάδου, Δρ. Ιατρός ΓΝΣ Ρεθύμνου, ο Νίκος Παπαδάκης, Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης ΠΚ & Διευθυντής ΚΕΠΕΤ, ο Γιώργος Παπακωνσταντής, Διδάκτωρ Παντείου Παν. Πολιτικών Ασφάλειας, Νίκος Βαράκης, Ιατρός και Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, ο Γιώργος Λιολάκης, πρόεδρος Eργατικού Κέντρου Ρεθύμνου,ο Μιχάλης Σαρρής, Γραμματέας ΔΗΣΥΜ Κρήτης, καθώς και εκπρόσωποι από φορείς και συλλογικότητες (σύλλογοι Γονέων, ΤΕΕ, Πρόνοια, ΕΕΡ, Σύλλογος Ξενοδόχων, εκπρόσωποι ΜΜΕ, ΜΚΟ, μετανάστες και πρόσφυγες κλπ).

ΑΓΝΩΣΤΗ ΑΚΟΜΑ Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Παρά το γεγονός ότι έχει γίνει αρκετή συζήτηση για το ζήτημα της υποδοχής των προσφύγων, εντούτοις η συζήτηση δεν έχει μπει σε βάθος. Το μόνο σίγουρο είναι πως τη διαχείριση της διαδικασίας θα κάνει η Αναπτυξιακή Ηρακλείου, με τη συνδρομή φορέων και από τους υπόλοιπους νομούς. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου και δήμαρχος Αρχανών – Αστερουσίων, Μανώλης Κοκοσάλης, που συμμετείχε στο εργαστήρι των PES Activists, τόνισε πως για την ώρα αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης με την Ύπατη Αρμοστεία.  Βασική προϋπόθεση για να φτάσουν οι πρώτοι πρόσφυγες είναι να ετοιμαστεί το γραφείο ασύλου στο Ηράκλειο, ενώ είναι άγνωστο αν θα δημιουργηθεί δεύτερο γραφείο στα Χανιά, όπως αρχικά είχε ακουστεί.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα οποία πάντως δεν είναι οριστικά, εκτιμάται ότι θα φτάσουν περίπου 700 άτομα στην Κρήτη, που θα στεγαστούν σε περίπου 125 σπίτια σε όλους τους νομούς. Η Ύπατη Αρμοστεία επιθυμεί να μένουν έξι άτομα ανά σπίτι. Πάντως, αν δεν υπογραφεί η σύμβαση, δεν θα μπορεί να ξεκινήσει και η διαδικασία ενοικίασης των σπιτιών από τους πολίτες που θα θελήσουν να συμμετέχουν.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Ύπατη Αρμοστεία επιθυμεί οι πρόσφυγες να αποχωρούν από την Κρήτη μετά από έξι μήνες το αργότερο και αφού έχουν γίνει οι απαραίτητες διαδικασίες από το γραφείο ασύλου. Αυτό σημαίνει πως ο πληθυσμός στα 125 σπίτια θα ανανεώνεται.

«Είμαστε έτοιμοι από άποψη γραφειοκρατικής δουλειάς για να υποδεχθούμε τους πρόσφυγες. Αρχικά φαίνεται ότι δεν θα είναι μεγάλος ο αριθμός, μιλάμε για 125 σπίτια σε όλη την Κρήτη και το επόμενο διάστημα πιστεύω ότι θα είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι να κάνουμε τις απαιτούμενες ενέργειες για να φιλοξενήσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Οι πρόσφυγες θα έρθουν σταδιακά στο νησί. Στόχος της Ύπατης Αρμοστείας είναι να μη μείνουν παραπάνω από έξι μήνες. Θα πάρουν την απάντηση από την υπηρεσία ασύλου και θα πρέπει να μετακομίσουν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα ή αν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, θα πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα τους», σημείωσε ο κ. Κοκοσάλης, απαντώντας στα ερωτήματα που τέθηκαν στην εκδήλωση.

Φυσικά, από τη στιγμή που σήμερα δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πόσοι πρόσφυγες θα έρθουν, πού θα στεγαστούν, πόσα παιδιά θα φιλοξενηθούν, είναι προφανές ότι παραμένουν αναπάντητα πολλά συνακόλουθα ερωτήματα, όπως το πώς θα συμμετέχουν στην εκπαίδευση τα παιδιά ή πώς θα εξασφαλιστεί η περίθαλψή τους.

ΕΛΛΙΠΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Σκοπός του πολιτικού εργαστηρίου ήταν μέσα από τις σύντομες εισηγήσεις των συμμετεχόντων και του διαλόγου να προκύψουν πολιτικές προτάσεις για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στην Κρήτη, πάντα με γνώμονα την επίδειξη αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την κοινωνική πρόοδο μέσα από τη συνάντηση των πολιτισμών.

Σύμφωνα με τον εθνικό συντονιστή του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Θοδωρή Δουλουμπέκη, μέχρι στιγμής υπάρχουν πολλά κενά, τα οποία θα έπρεπε να έχουν καλυφθεί ήδη. Αντ’ αυτού συνεχίζεται μία συζήτηση εδώ και μήνες για την υποδοχή προσφύγων, για την οποία επί της ουσίας ούτε οι φορείς και πολύ περισσότερο η τοπική κοινωνία δεν έχουν ενημερωθεί πλήρως.

«Υπάρχουν αρκετά κενά, τα οποία θα έπρεπε ήδη να έχουν καλυφθεί. Θεωρώ ότι έχουμε αργήσει πάρα πολύ για να πάρουμε όλες αυτές τις πληροφορίες για να μπορέσουμε να δουλέψουμε πάνω σε αυτές. Ελπίζω τις επόμενες ημέρες να διευκρινιστούν κάποια από αυτά και να γνωρίζουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι για το προσφυγικό», σημείωσε ο κ. Δουλουμπέκης, που τόνισε πως η Κρήτη δεν μπορεί να «αποποιηθεί» της ευθύνης της να φιλοξενήσει πρόσφυγες, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι απαιτείται σωστή διαχείριση και ενημέρωση.

«Εμείς λέμε ότι η Κρήτη πρέπει να πάρει το φορτίο το προσφυγικό που της αναλογεί. Πιστεύουμε στην αλληλεγγύη μεταξύ των περιφερειών μιας χώρας, αλλά και των χωρών της Ε.Ε. Δεν είναι η αλληλεγγύη αλά καρτ να τη διαλέγεις όποτε σε βολεύει. Οπότε ξεκινάμε από αυτό ότι πρέπει να φιλοξενήσουμε πρόσφυγες και το δεύτερο σημαντικό θέμα είναι ότι ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης είναι να γίνει μέσα από την αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών και τις ΜΚΟ, αλλά πάντα υπό τη διοίκηση της αυτοδιοίκησης και να δούμε μετά πώς τα παιδιά θα μπορέσουν να πάνε στα σχολεία, πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε αυτό που είναι γνωστό στο εξωτερικό, immigration gardens, δηλαδή συνεργασία της τοπικής κοινωνίας με τους πρόσφυγες ώστε να συμβάλει καλύτερα στην ενσωμάτωση των ανθρώπων αυτών εδώ και οτιδήποτε χρειάζεται προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες να ωφεληθούν και οι ίδιες και να προοδεύσουν από τα καινούρια στοιχεία πολιτισμού που έρχονται. Αν έρθουν σε 15 μέρες, δεν προλαβαίνουμε. Η εμπειρία μου μέχρι τώρα δείχνει ότι για να οργανωθεί κάτι σωστά, χρειάζεται πολύς χρόνος, άμεση εμπλοκή όλων, χρειάζεται να γίνει αρκετή δουλειά.  Έχουμε ήδη αργήσει και έπρεπε ήδη να έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες για το πώς θα ενταχθούν καλύτερα οι άνθρωποι αυτοί και πώς θα τους δεχθούν οι τοπικές κοινωνίες».

Από την πλευρά της, η Κυριακή Πετράκη, υπεύθυνη τομέα μεταναστευτικής πολιτικής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο PES Activists Greece, τόνισε τη σημασία της σωστής πληροφόρησης, επισημαίνοντας: «Έχουμε αποσπασματικές πληροφορίες. Δεν ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί οι πρόσφυγες. Είναι άνθρωποι που έχουν έρθει πριν από την υπογραφή της συμφωνίας με την Τουρκία ή μετά; Δεν ξέρουμε πόσοι άντρες, πόσες γυναίκες, το background αυτών των ανθρώπων, πώς θα διανεμηθούν στο νησί, πού θα μείνουν, τι προβλέπεται για την εκπαίδευσή τους, για την περίθαλψή τους. Είναι δηλαδή μία σειρά από κομβικά θέματα, για τα οποία δεν υπάρχει ενημέρωση».

Πηγή: goodnet.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ