ΚΟΣΜΟΣ
Τουλάχιστον 51 παιδιά απήχθησαν την περασμένη χρονιά από τζιχαντιστές στη Μοζαμβίκη
«Η απαγωγή παιδιών έχει μετατραπεί σε νέα τακτική, που χρησιμοποιείται τρομακτικά συχνά, από ένοπλες οργανώσεις που εμπλέκονται στη σύρραξη», αποκαλύπτει η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children
SHARE:
Τουλάχιστον 51 παιδιά, κορίτσια τα περισσότερα, απήχθησαν το 2020 από τζιχαντιστικές οργανώσεις που κατατρομοκρατούν τη βορειοανατολική Μοζαμβίκη τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια, αποκαλύπτει η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children.
«Η απαγωγή παιδιών έχει μετατραπεί σε νέα τακτική, που χρησιμοποιείται τρομακτικά συχνά, από ένοπλες οργανώσεις που εμπλέκονται στη σύρραξη», τονίζει η οργάνωση σε ανακοίνωση Τύπου που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα, διευκρινίζοντας ότι ο αριθμός αυτός δεν αντιπροσωπεύει παρά μόνο περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί.
Η Save the Children βασίζει εν μέρει την ανάλυσή της σε δεδομένα που συγκέντρωσε από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2021 η αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση ACLED, η οποία παρακολουθεί συστηματικά τις ένοπλες συρράξεις.
Οργανώσεις που γενικά αποκαλούνται στην περιοχή «αλ Σεμπάμπ» («η νεολαία» στα αραβικά) έχουν πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις τους στη φτωχή επαρχία Κάμπο Ντελγάδο, στα σύνορα με την Τανζανία, όπου ο πληθυσμός αποτελείται κατά πλειονότητα από μουσουλμάνους.
Πυρπολούν χωριά, αποκεφαλίζουν άνδρες, επιδίδονται σε απαγωγές για να στρατολογήσουν νέα μέλη ή για να βάλουν στο χέρι σεξουαλικές σκλάβες.
Στα τέλη Μαρτίου, οικογένεια με τέσσερα παιδιά εγκατέλειψε την Πάλμα, πόλη που μετατράπηκε σε στόχο επίθεσης ευρείας κλίμακας με δεκάδες νεκρούς, για να σωθεί, όμως απήχθη από ενόπλους στον δρόμο, αναφέρει η Save the Children.
Οι τζιχαντιστές χώρισαν τους γονείς από τις κόρες τους και έκλεισαν τα μέλη της οικογένειας σε «χωριστά» σπίτια, αφηγήθηκε η μητέρα, 42 ετών.
«Αργότερα, επέστρεψαν και πήραν τις κόρες, που τους ενδιέφεραν», προσθέτει. Οι γονείς κατάφεραν να βρουν τα τρία παιδιά τους και να αποδράσουν· αλλά δεν ξαναείδαν ποτέ τη 14χρονη κόρη τους.
«Πριν από το 2020, δεν είχαν καταγραφεί δολοφονίες ή στοχευμένες απαγωγές παιδιών» στην περιοχή, υπογραμμίζει η Save the Children, υπογραμμίζοντας πως δεν έχει τρόπο να εκτιμήσει πόσα από τα παιδιά που απήχθησαν μπόρεσαν να το σκάσουν ή πόσα συνεχίζουν ακόμη να αγνοούνται.
Η βία των τζιχαντιστών στην περιοχή έχει στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 2.800 ανθρώπων και έχει αναγκάσει πάνω από 700.000 άλλους να εκτοπιστούν, συμπεριλαμβανομένων 364.000 ανηλίκων, σύμφωνα με ΜΚΟ και τον ΟΗΕ.