ΚΟΣΜΟΣ

Τime: Ο χάρτης της πανδημίας και η επιτυχία της Ελλάδας

Το Time παρουσιάζει τις 11 χώρες παγκοσμίως που τους αξίζουν συγχαρητήρια.

No profile pic

Αφιέρωμα στις χώρες που αντιμετώπισαν καλύτερα την πανδημία από όλους έκανε ο ιστότοπος του περιοδικού Time. Φυσικά ανάμεσα σε αυτές δεν θα μπορούσε να μην βρίσκεται και η Ελλάδα.

Με το επίκεντρο του κορωνοϊού να έχει πλέον μετατοπιστεί προς την Αμερική, το περιοδικό μπορεί να παρουσιάσει και με στοιχεία τις χώρες που χειρίστηκαν καλύτερα την πανδημία.

Από την αρχική τους αντίδραση όταν ο κορωνοϊός τους επισκέφτηκε, μέχρι τη δημιουργία σχεδίου ώστε να «προστατευτούν» από αυτόν αλλά και να τον αντιμετωπίσουν, το Time παρουσιάζει τις 11 χώρες παγκοσμίως που τους αξίζουν συγχαρητήρια.

Για την επιλογή των χωρών η ερευνητική ομάδα του Eurasia Group ανέπτυξε μια μεθοδολογία ώστε να αξιολογήσει τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε η κάθε χώρα στους παρακάτω τρεις τομείς:

Διαχείριση υγειονομικής περίθαλψης

Πολιτική ανταπόκριση

Οικονομική στήριξη της χώρα


Ελλάδα (3.068 κρούσματα – 183 νεκροί )

Για μια χώρα που επιτέλους έδειχνε σημάδια οικονομικής ανάπτυξης μετά από την εξουθενωτική δεκαετία της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η πανδημία δεν θα μπορούσε να την «χτυπήσει» σε χειρότερη στιγμή. Αλλά υπάρχει μια μεγάλη «ασημένια επένδυση»

«Η δεκαετία των περικοπών και των μέτρων λιτότητας  άφησαν πίσω τους ένα σύστημα περίθαλψης που θα αδυνατούσε να αντεπεξέλθει σε μια σοβαρή πανδημία», αναφέρει το Time.

Ωστόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν δίστασε να θέσει τη χώρα σε lockdown μόλις τρεις εβδομάδες μετά το πρώτο κρούσμα στη χώρα.

«Με τους λίγους πόρους που είχε η Ελλάδα, όλα τα χρήματα διατέθηκαν στην προμήθεια περισσότερων κλινών και στους ήρωες στον τομέα της υγείας. Το αποτέλεσμα; Καταγράφηκαν λιγότεροι από 200 θάνατοι, ενώ στις δημοσκοπήσεις ο πρωθυπουργός έχει προβάδισμα 20 μονάδων έναντι του πλησιέστερου πολιτικού του αντιπάλου, μια εντυπωσιακή επίδοση δεδομένης μιας δύσκολης πολιτικά δεκαετίας», αναφέρει το περιοδικό.

Το Time κάνει λόγο και για τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας, καθώς πλέον η καραντίνα αποτελεί παρελθόν.

Ειδικότερα το περιοδικό επισημαίνει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί την εκπόνηση ενός συστήματος που θα επιτρέπει στους τουρίστες να έρθουν στη χώρα ενώ θα διατηρείται χαμηλό το επίπεδο κινδύνου, βασικό στοιχείο της οποίας θα είναι ότι επιτρέπεται η είσοδος από χώρες με λίγα κρούσματα, κατά τις πρώτες ημέρες της θερινής σεζόν.

Δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία, υπάρχει αβεβαιότητα για το αν θα υπάρξει η συνηθισμένη ζήτηση, ενώ οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για την Ελλάδα σε πολλαπλά μέτωπα.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο αρθρογράφος, έχοντας αυτά κατά νου, δεν θα πρέπει να υπάρξει παρέκκλιση από όσα κατάφερε να πραγματοποιήσει έως τώρα.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση