ΚΟΣΜΟΣ
Στην τελική ευθεία ο υπερυπολογιστής «Δαίδαλος»
Το υπερυπολογιστικό σύστηµα θα τοποθετηθεί στο κτίριο του Ηλεκτρικού Σταθµού του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου
Μέχρι το τέλος της επόµενης εβδοµάδας – αρχές της µεθεπόµενης αναµένεται να δηµοπρατηθεί ο διεθνής διαγωνισµός για την υλοποίηση του υπερυπολογιστή «Δαίδαλος», σύµφωνα µε τον προγραµµατισµό του υπουργείου Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης. Πρόκειται για έργο 35 εκατ. ευρώ µέσω του οποίου η Ελλάδα θα αποκτήσει τον δικό της υπερυπολογιστή, που θα διαθέτει ισχύ 60 Petaflots, δηλαδή θα είναι σε θέση να εκτελεί άπειρους (60 εκατοµµύρια δισεκατοµµυρίων) υπολογισµούς ανά δευτερόλεπτο, την ώρα που ένας άνθρωπος µπορεί να εκτελέσει µία έως δύο πράξεις (ανά δευτερόλεπτο). Το µέγεθος αυτό, όπως έχει εξηγήσει στην Ειδική Μόνιµη Επιτροπή Ερευνας και Τεχνολογίας της Βουλής ο Νεκτάριος Κοζύρης, πρόεδρος του Εθνικού ∆ικτύου Υποδοµών Τεχνολογίας και Ερευνας (Ε∆ΥΤΕ), θα συγκρινόταν µε την αγορά ενός εκατοµµυρίου υπολογιστών, οι οποίοι ακόµη κι εάν λειτουργούσαν ταυτόχρονα, θα είχαν µικρότερη ισχύ σε σύγκριση µε αυτή του «∆αίδαλου».
Αυτή τη στιγµή, σούπερ κοµπιούτερ υπάρχουν σε 15 χώρες στην Ευρώπη, µε τον ελληνικό υπερυπολογιστή, που αναµένεται να τεθεί σε λειτουργία τέλη του 2025, να εκτιµάται ότι θα ανήκει στις 500, µεγαλύτερης ισχύος, αντίστοιχες υποδοµές του κόσµου, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης ∆ηµήτρης Παπαστεργίου. Στον ελληνικό υπερυπολογιστή θα έχουν τη δυνατότητα να «τρέξουν» τα πειράµατά τους ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήµια αλλά και εταιρείες εντός και εκτός Ελλάδας. Ερευνητές δηλαδή και επιστήµονες σε τοµείς όπως η υπολογιστική χηµεία, η φυσική, η βιολογία, η βιοϊατρική, η µετεωρολογία και η σεισµολογία θα έχουν τη δυνατότητα να πραγµατοποιούν τις δοκιµές τους στον «∆αίδαλο», που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ισχυροποιήσει τη θέση της και στον παγκόσµιο χάρτη της επιστηµονικής έρευνας. Μέσω του υπερυπολογιστή, ο µακρύς χρόνος που απαιτεί µία προσοµοίωση, ελαχιστοποιείται, επιτρέποντας την ενίσχυση της αποτελεσµατικότητας των ερευνητικών δοκιµών, όπως έχει σηµειώσει ο κ. Κοζύρης.
Το υπερυπολογιστικό σύστηµα θα τοποθετηθεί στο κτίριο του Ηλεκτρικού Σταθµού του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου και θα διαθέτει περιορισµένο περιβαλλοντικό αποτύπωµα. Συµπεριλαµβανοµένων των δαπανών για την αναδιαµόρφωση του συγκεκριµένου χώρου, η συνολική αξία της επένδυσης τοποθετείται σε 50 εκατ. ευρώ.
Εάν δεν υπήρχαν υπερυπολογιστές, θα χρειάζονταν… χιλιάδες χρόνια προκειµένου να εκτελεστούν επιστηµονικές εφαρµογές που απαιτούν την υλοποίηση πολλών εκατοµµυρίων µαθηµατικών πράξεων ή την επεξεργασία µεγάλου όγκου δεδοµένων. «Λόγω αυτών των απαιτήσεων, τέτοιου είδους προβλήµατα είτε θα χρειάζονταν απαγορευτικά µεγάλο χρόνο για να ολοκληρωθούν σε έναν απλό υπολογιστή γραφείου είτε λόγω περιορισµένων πόρων (π.χ. κεντρική µνήµη, αποθηκευτικός χώρος) δεν είναι εφικτό να πραγµατοποιηθούν καθόλου», σηµειώνει ο κ. Κοζύρης.
Οι υπερυπολογιστές χρησιµοποιούνται για να επιλύσουν µερικά από τα σηµαντικότερα προβλήµατα της ανθρωπότητας, όπως η προέλευση του Σύµπαντος, η ανακάλυψη νέων φαρµάκων, οι έρευνες για την κλιµατική αλλαγή και άλλα. Ενδεικτικές εφαρµογές περιλαµβάνουν, στη Βιοχηµεία, τη µελέτη βιολογικών διεργασιών και πιθανών τρόπων παρέµβασης, στη Χηµεία, τη µελέτη ιδιοτήτων ατόµων, ενώσεων (π.χ. σχεδίαση νέων υλικών), στη Φυσική, την προσοµοίωση φαινοµένων και την ερµηνεία των παρατηρήσεων των αστροφυσικών για το Σύµπαν.
Πηγή: moneyreview.gr