ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Επανεξελέγη Πρόεδρος η Ρομπέρτα Μέτσολα - Η αναφορά της στην κατεχόμενη Κύπρο

Ποιοι είναι οι στόχοι της Προέδρου η οποία κυριάρχησε με απόλυτη πλειοψηφία

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Επανεξελέγη Πρόεδρος η Ρομπέρτα Μέτσολα - Η αναφορά της στην κατεχόμενη Κύπρο

 Ρεπορτάζ : Φρόσω Μαστορίδη 

Επανεξελέγη την Τρίτη (16/7) από τον πρώτο κιόλας γύρο της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η Ρομπέρτα Μέτσολα, Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου έως το 2027, με 562 ψήφους από τους συνολικά 699.

Αντιμέτωπη στην ψηφοφορία ήταν με την Ιρένε Μοντέρο, η οποία έλαβε μόλις 61 ψήφους.  

"Θα αφήσουμε την Ευρώπη καλύτερη από ό,τι την βρήκαμε"

Απευθυνόμενη στην ολομέλεια αμέσως μετά την εκλογή της, η πρόεδρος Μέτσολα ανέφερε πως «στις μέρες μας, πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας για την πολιτική της ελπίδας, για το όνειρο που αντιπροσωπεύει η Ευρώπη. Θέλω οι πολίτες να ανακτήσουν το αίσθημα της πίστης και του ενθουσιασμού για το εγχείρημά μας. Πίστη στο ότι μπορούμε να κάνουμε τον κοινό μας τόπο ασφαλέστερο, δικαιότερο, με περισσότερη ισότητα. Πίστη ότι ενωμένοι είμαστε καλύτεροι και δυνατότεροι. Πίστη ότι η δική μας Ευρώπη είναι για όλους.»

Ως στόχο της έθεσε "να αφήσουμε την Ευρώπη καλύτερη από ό,τι την βρήκαμε εμείς. Θα την κάνουμε καλύτερη με το να δημιουργήσουμε ένα νέο πλαίσιο ασφαλείας και άμυνας το οποίο θα κρατήσει ασφαλή τον λαό και θα απομακρύνει τα επεκτατικά όνειρα κάθε δικτάτορα στην γειτονιά μας. Ένα πλαίσιο που θα διατηρήσει την ειρήνη. 

Θα αφήσουμε την Ευρώπη καλύτερη επιμένοντας ακόμη περισσότερο στην ανταγωνιστικότητά της - εμβαθύνοντας στην ενιαία αγορά, εξασφαλίζοντας ποιοτικές θέσεις εργασίας, συνάπτοντας παγκόσμιες εμπορικές συμφωνίες, ολοκληρώνοντας την ένωση των τραπεζών και των αγορών κεφαλαίου, και θέτοντας εφαρμόσιμους στόχους για τη βιομηχανία. Μεγαλύτερη μας επιτυχία είναι η διευκόλυνση που έχουμε προσφέρει στις ζωές των πολιτών μας. 

Θα αφήσουμε την Ευρώπη καλύτερη δίνοντας πραγματικές λύσεις για τα περιβαλλοντικά προβλήματα. 

Θα αφήσουμε την Ευρώπη καλύτερη εάν μπορέσουμε να ενδυναμώσουμε τον κοινωνικό πυλώνα της Ευρώπης. Εάν προσφέρουμε στους πολίτες ελπίδα και αξιοπρέπεια, εάν οι συντάξεις και οι μισθοί είναι ικανοποιητικοί για εκείνους. Δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε εάν οι νέοι άνθρωποι αδυνατούν να νοικιάσουν ένα σπίτι μόνοι τους, πόσο μάλλον να αγοράσουν κάτι δικό τους.

Θα αφήσουμε την Ευρώπη σε καλύτερη κατάσταση αν τελικά καταφέρουμε να εφαρμόσουμε σωστή νομοθεσία για τη μετανάστευση και το άσυλο. Αυτό περιλαμβάνει την απαραίτητη διαχείριση των συνόρων, με πολιτική επιστροφών και, πάνω απ’ όλα, να είναι επικεντρωμένη στον άνθρωπο.

Θα αφήσουμε την Ευρώπη σε καλύτερη κατάσταση αν μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που προσφέρει η ψηφιακή εποχή.

Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ευρώπη σε καλύτερη κατάσταση αν οι άνθρωποι εξακολουθούν να μην μπορούν να είναι αυτοί που επιθυμούν να είναι και να αγαπούν αυτούς που επιθυμούν να αγαπούν οπουδήποτε στην Ευρώπη. Αν δεν αφαιρέσουμε όλα τα εμπόδια που εμποδίζουν τα άτομα με αναπηρίες στην Ένωσή μας να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες στη ζωή όπως όλοι οι άλλοι. Αν δεν είμαστε σε θέση να καταπολεμήσουμε τις διακρίσεις ή να αναχαιτίσουμε τον αυξανόμενο αντισημιτισμό ή την ισλαμοφοβία. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ευρώπη σε καλύτερη κατάσταση αν πάρα πολλές γυναίκες εξακολουθούν να μην μπορούν να αισθάνονται μέρος της. Πάρα πολλές γυναίκες εξακολουθούν να κακοποιούνται, να ξυλοκοπούνται, να δολοφονούνται στην Ευρώπη μας. Πάρα πολλές γυναίκες εξακολουθούν να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Πάρα πολλές γυναίκες εξακολουθούν να κερδίζουν λιγότερα από τους άνδρες για την ίδια δουλειά. Πάρα πολλές γυναίκες εξακολουθούν να αισθάνονται φόβο. Αυτή πρέπει να γίνει και η δική τους Ευρώπη.

Έχουμε μάθει ότι δεν μπορούμε ποτέ να θεωρούμε τη δημοκρατία δεδομένη. Έχουμε δει ότι οι ευρωπαϊκές αξίες μας θεωρούνται από πάρα πολλούς ως απειλή. Είναι ένα σήμα που μας δίνεται από τους αυταρχικούς ηγέτες και θα συνεχίσουμε να το φοράμε με υπερηφάνεια".

Αναφορά στην κατεχόμενη Κύπρο

Σημαντικό ρόλο τόσο κατα την ομιλία της, όσο και στη διαδικασία της συνέντευξης Τύπου, είχαν τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, με το έτος 2024, να σηματοδοτεί 50 χρόνια από την εισβολή. 

Η Πρόεδρος είπε πως αυτή πρέπει να είναι η γενιά που θα μπορέσει να βρει μια λύση υπό την αιγίδα του σχεδίου του ΟΗΕ. Τόνισε ότι πρέπει επιτέλους να κλείσουν αυτό το σκοτεινό κενό στην ιστορία της Ευρώπης με μια βιώσιμη λύση, σύμφωνη με τα ψηφίσματα του συμβουλίου ασφαλείας και τις ευρωπαϊκές τους αξίες.

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση