ΚΟΣΜΟΣ

Πάσχα των Καθολικών με νέα μέτρα και περιορισμούς

Η Ιταλία πλήττεται από το τρίτο κύμα της πανδημίας. Ολόκληρη η Ιταλία έχει χαρακτηριστεί «κόκκινη» ζώνη για το σαββατοκύριακο του Πάσχα

No profile pic

Πολλές χώρες περνούν ένα ακόμη Πάσχα των Καθολικών υπό την πίεση του ιού και τους περιορισμούς που επιβάλλονται εξαιτίας της πανδημίας. Στην Ευρώπη, η οποία πλήττεται από ένα τρίτο κύμα Covid-19, ολόκληρη η Ιταλία έχει χαρακτηριστεί «κόκκινη» ζώνη (υψηλός κίνδυνος μετάδοσης, μέγιστοι περιορισμοί) για το σαββατοκύριακο του Πάσχα, που γιορτάζεται πολύ στη χώρα συνήθως με οικογενειακές συγκεντρώσεις.

«Μπορείς να πας σε μια άλλη χώρα της Ευρώπης, αλλά δεν μπορείς να ταξιδέψεις εντός Ιταλίας. Νομίζω πως είναι παράλογο. Κάναμε τεστ, πήραμε όλες τις προφυλάξεις και τα απαραίτητα έγγραφα. Όλα είναι τόσο παράξενα. Πηγαίνουμε στη Φουερτεβεντούρα, ελπίζω πως θα καταφέρουμε να πετάξουμε» υποστηρίζει μια κάτοικος του Μιλάνου.

Έτσι και φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά δεν έλαβε χώρα η καθιερωμένη Ακολουθία του Δρόμου του Σταυρού που συνήθως πραγματοποιείται κάθε Μεγάλη Παρασκευή στο Κολοσσαίο. Όλες οι θρησκευτικές τελετές, στις οποίες παρέστη ο πάπας, πραγματοποιήθηκαν χωρίς κοινό μέσα στο Βατικανό, με την συμμετοχή μόνο παιδιών.

Στη Γαλλία, εκφράζονται φόβοι για μεγάλη συρροή στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τους αυτοκινητοδρόμους την ώρα των μαζικών αναχωρήσεων για το σαββατοκύριακο του Πάσχα, καθώς θα απαγορευθούν στη συνέχεια για ένα μήνα, ενώ παραμένει αβέβαιος ο στόχος ενός σταδιακού ανοίγματος ορισμένων χώρων από τα μέσα Μαΐου.

Η υπόλοιπη Ευρώπη πολλαπλασιάζει τα μέτρα επιχειρώντας να περιορίσει τη διάδοση του ιού, ιδιαίτερα με τα ταξίδια: η Γερμανία θα ενισχύσει έτσι τις «οκτώ με 14 επόμενες ημέρες» τους ελέγχους γύρω από τα χερσαία σύνορά της. Ο πρόεδρος της χώρας δήλωσε πως η πανδημία μπορεί να νικηθεί μόνο με την αρμονική συνεργασία πολιτών και αρχών.

«Εμπιστοσύνη. Στη δημοκρατία έχουμε μια πολύ εύθραυστη κατανόηση μεταξύ πολιτών και κράτους: Εσύ ως κράτος κάνεις το καθήκον σου και εγώ ως πολίτης θα κάνω το δικό μου» δήλωσε ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαιερ.

Η Φινλανδία, η οποία υπολόγιζε να επιβάλει lockdown σε ένα μέρος του πληθυσμού της, αναγκάσθηκε ωστόσο να αναθεωρήσει τα σχέδιά της μετά τις επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν για τη νομιμότητά τους.

Στην ευρωπαϊκή ζώνη που περιλαμβάνει περίπου 50 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία και τα κράτη της κεντρικής Ασίας, ο αριθμός των νέων θανάτων εξαιτίας του κορωνοϊού ξεπέρασε την περασμένη εβδομάδα τις 24.000 και πλησιάζει «γρήγορα» το εκατομμύριο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Καλύτερα από πέρυσι»

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στον Καναδά, ο οποίος καταγράφει περίπου 23.000 νεκρούς από την αρχή της πανδημίας, οι δύο επαρχίες με το μεγαλύτερο πληθυσμό, το Οντάριο και το Κεμπέκ, αυστηροποιούν επίσης από σήμερα τα μέτρα που έχουν λάβει για να επιβραδύνουν τη μετάδοση του ιού. Το «φρένο έκτακτης ανάγκης» ενεργοποιήθηκε για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες στο Οντάριο, όπου οι συναθροίσεις πρέπει να αποφευχθούν στη διάρκεια του σαββατοκύριακου του Πάσχα. Το Κεμπέκ επιβάλλει από την πλευρά του lockdown σε περιφέρειες, ενώ διατηρεί από τις αρχές Ιανουαρίου τη νυκτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Την ίδια ώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες καλούν τους πολίτες να συνεχίσουν να παίρνουν προφυλάξεις, πέρασαν ένα ορόσημο στον εμβολιασμό καθώς έχουν κάνει στον πληθυσμό τους περισσότερα από 100 εκατομμύρια εμβόλια.

Πηγή:gr.euronews.com

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση