ΚΟΣΜΟΣ

Pandora Papers: Αντιμέτωπος με αποπομπή από το αξίωμά του ο Χιλιανός πρόεδρος

Ο Σεμπαστιάν Πινιέρα, η περιουσία του οποίου ανέρχεται σε 2,5 δισ. δολ. αρνείται τις κατηγορίες

No profile pic

Πολιτικοί της αντιπολίτευσης ξεκίνησαν διαδικασίες αποπομπής του πρόεδρου της ΧιλήςΣεμπαστιάν Πινιέρα, μετά τις αποκαλύψεις των Pandora papers.

Ο Χιλιανός πρόεδρος κατηγορείται για πιθανές παρατυπίες στην πώληση μιας εταιρείας εξορύξεων, αφού αποκαλύφθηκαν νέες λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία.

Οι βουλευτές έκαναν λόγο για «ηθικό καθήκον» να θεωρούν τον πρόεδρο υπεύθυνο για τις φερόμενες παρατυπίες στη συμμετοχή του στο αμφιλεγόμενο σκάνδαλο Dominga.

Νωρίτερα αυτό το μήνα η εισαγγελία της Χιλής δήλωσε ότι θα κινήσει έρευνα για πιθανές κατηγορίες δωροδοκίας και φορολογικές παραβάσεις που σχετίζονται με την πώληση, η οποία ολοκληρώθηκε στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Η κίνηση αυτή είναι το τελευταίο πλήγμα για τον κεντροδεξιό πρόεδρο καθώς πλησιάζει στο τέλος μιας ταραχώδους τετραετούς θητείας.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο, με τις δημοσκοπήσεις να υποδεικνύουν ότι οι υποψήφιοι της Αριστεράς είναι πιθανό να κερδίσουν έδαφος.

Σύμφωνα με τα Pandora papers, η οικογένεια του προέδρου πούλησε το μερίδιό της από το ορυχείο το 2010 στον στενό του φίλο και επιχειρηματικό συνεργάτη, Κάρλος Αλμπέρτο ​​Ντελάνο.

Η έρευνα αποκαλύπτει στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η τρίτη δόση της πληρωμής περιείχε μια ρήτρα που απαιτούσε από την κυβέρνηση να μην ενισχύσει την προστασία του περιβάλλοντος στην προτεινόμενη περιοχή για το ορυχείο στη βόρεια Χιλή.

Ο Jaime Naranjo, ένας αριστερός βουλευτής της κάτω Βουλής και ένας από τους πρωτεργάτες στη διαδικασία παραπομπής, δήλωσε ότι ο Πινιέρα «παραβίασε ανοιχτά το σύνταγμα, θέτοντας σοβαρά σε κίνδυνο την τιμή του έθνους».

Ο Πινιέρα, η περιουσία του οποίου ανέρχεται σε 2,5 δισ. δολάρια σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, αρνείται τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι δεν διαπιστώθηκαν παρατυπίες στη συμφωνία.

Εν μέσω του ελέγχου των επιχειρηματικών του υποθέσεων, ο πρόεδρος επέβαλε χθες κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε τέσσερις επαρχίες στα νότια της χώρας, όπου οι εντάσεις έχουν αυξηθεί μεταξύ των Μαπούτσε, της μεγαλύτερης γηγενούς φυλής της Χιλής, της αστυνομίας και ισχυρών γαιοκτημόνων.

Οι αναταραχές συγκλόνισαν την περιοχή με αφορμή τη δολοφονία ενός αστυνομικού το 2018 και τη συγκάλυψη που ακολούθησε, υπόθεση που πυροδότησε οργισμένες διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα.

Τα νέα μέτρα θα περιορίσουν την κίνηση και τη συνάθροιση μετά τις πρόσφατες εμπρηστικές επιθέσεις, ενώ θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την παρουσία στρατιωτικών και αστυνομικών στην περιοχή.

Οι αυτόχθονες ακτιβιστές αμφισβήτησαν τον χρόνο και το σκοπό του μέτρου, καθώς ανακοινώθηκε στην επέτειο της άφιξης του Χριστόφορου Κολόμβου στην Αμερική.

Λένε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία θα διαρκέσει για 15 ημέρες, αλλά μπορεί να παραταθεί σε 30, έχει θεσπιστεί για να απομακρύνει κυνικά την προσοχή από τις έρευνες για τον πρόεδρο.

Ο Πινιέρα βρίσκεται επίσης υπό πίεση για τη βάναυση καταστολή των διαδηλώσεων κατά της ανισότητας το 2019 και το 2020.

Ο πρώην υπουργός εσωτερικών του, Andrés Chadwick, παραπέμφθηκε στο απόγειο των διαδηλώσεων τον Δεκέμβριο του 2019 ενώ ο ίδιος ο Πινιέρα απέφυγε παρόμοια ψηφοφορία μομφής λίγες ημέρες αργότερα.

Τον Απρίλιο, ο Baltasar Garzón, ο Ισπανός δικαστής που εργάστηκε για να λογοδοτήσει ο δικτάτορας Πινοσέτ για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του καθεστώτος του 1973-1990, κατέθεσε αίτηση στο διεθνές ποινικό δικαστήριο της Χάγης κατηγορώντας τον Πινιέρα για συνέργεια σε φερόμενα εγκλήματα κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της αναταραχής. Ο πρόεδρος αρνήθηκε οποιαδήποτε παράβαση.

Η τελευταία πρόταση για την απομάκρυνση του προέδρου θα μπορούσε να ψηφιστεί στο Κογκρέσο πριν από τον πρώτο γύρο των εθνικών εκλογών της Χιλής στις 21 Νοεμβρίου.

Εάν εγκριθεί από την Κάτω Βουλή, μεταβαίνει στη γερουσία, όπου πρέπει να εγκριθεί με πλειοψηφία δύο τρίτων για να απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του.

Πηγή:Lifo

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση