ΚΟΣΜΟΣ

Ο κόσμος προσπαθεί να οργανωθεί απέναντι στην επέλαση της Ομικρον

Η Ευρώπη, επίκεντρο της πανδημίας, καταγράφει πρωτοφανή αριθμό κρουσμάτων.

No profile pic

 Απέναντι στην επιδρομή της παραλλαγής Ομικρον που οδηγεί στην εκτόξευση των κρουσμάτων του κορωνοιού, οι χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο εξακολουθούν να ποντάρουν στον εμβολιασμό και, για να αποφύγουν την οικονομική παράλυση, πολλές χαλαρώνουν τα πρωτόκολλα καραντίνας των νοσούντων και των επαφών τους.

Η εξαιρετικά υψηλή μεταδοτικότητα της Ομικρον και η διακοπή της εργασίας μαζί με την καραντίνα που την συνοδεύουν έχουν σοβαρές συνέπειες, αν και δεν ακολουθούνται, προς το παρόν, από αύξηση των θανάτων. Από την εμφάνιση του ιού τον Δεκέμβριο 2019, η πανδημία έχει σκοτώσει περισσότερα από 5,4 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.

 

Η Ευρώπη, επίκεντρο της πανδημίας, καταγράφει πρωτοφανή αριθμό κρουσμάτων. Την περασμένη εβδομάδα, τα κρούσματα στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 59% σε διάστημα επτά ημερών, για να φθάσουν τα περισσότερα από 4,9 εκατομμύρια περιστατικά. Συνολικά, περισσότερα από 100 εκατομμύρια κρούσματα έχουν καταγραφεί από τον Δεκέμβριο 2019 στην Ευρώπη.

Το Κουβέιτ κάλεσε χθες τους πολίτες του «να αναβάλουν τα ταξίδια τους» γενικά και ειδικότερα σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες -Γαλλία, Γερμανία. Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία- και όσοι βρίσκονται ήδη εκεί να τις εγκαταλείψουν, λόγω της «μεγάλης και άνευ προηγουμένου» αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων.

Στην αμερικανική ήπειρο, το κύμα της πανδημίας είναι επίσης ισχυρό. Ο δρ Αντονι Φάουτσι, βασικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την υγειονομική κρίση, τόνισε χθες ότι η αύξηση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ, «σχεδόν κατακόρυφη», είναι «άνευ προηγουμένου», με έναν μέσο ρυθμό 400.000 νέων κρουσμάτων ημερησίως.

Το Ισραήλ ξεκίνησε την χορήγηση τέταρτης δόσης του εμβολίου στα άτομα άνω των 60 ετών και στο υγειονομικό προσωπικό.

Η Ινδία ξεκίνησε την χορήγηση του εμβολίου στους εφήβους 15 έως 18 ετών και οι αρχές ενισχύουν τα υγειονομικά μέτρα στις μεγάλες πόλεις. Απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 22:00 έχει επιβληθεί στο Νέο Δελχί και την Μπανγκαλόρ.

Στην Κίνα, της στρατηγικής «μηδέν Covid», δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι παύθηκαν στην πόλη Σιάν «για να ενισχυθεί το έργο της πρόληψης και του ελέγχου της επιδημίας» στην περιοχή.

Μείωση της διάρκειας της καραντίνας

Στην Γαλλία, οι βουλευτές συζητούν σήμερα σχέδιο νόμου που μετατρέπει το ισχύον υγειονομικό πάσο σε εμβολιαστικό πάσο. Ο νόμος που ενισχύει τα εργαλεία της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης», οποίος αναμένεται να ψηφισθεί παρά τις αντιδράσεις, θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Ιανουαρίου.

Αντιμέτωπη με την εκτόξευση των κρουσμάτων στα 200.000 ημερησίως, η Γαλλία θέλει να αυξήσει την πίεση επί των ανεμβολίαστων, οι οποίοι, μη έχοντας να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, δεν θα έχουν πρόσβαση σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες, στα εστιατόρια, μπαρ και στα υπεραστικά μέσα μεταφοράς.

Για την διαφύλαξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, η διάρκεια της καραντίνας θα μειωθεί στην Γαλλία από σήμερα. Η απομόνωση των νοσούντων θα έχει διάρκεια πέντε ημερών μετά από θετικό διαγνωστικό τεστ, ενώ νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ - ενισχυμένος διαγνωστικός έλεγχος για τους μαθητές, υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους άνω των έξι ετών, ελάχιστος χρόνος τηλεργασίας τριών ημερών ανά εβδομάδα.

Η Ελβετία, η Ισπανία, η Αργεντινή και η Πορτογαλία αποφάσισαν επίσης την περασμένη εβδομάδα μείωση της διάρκεια της καραντίνας για να ελαττώσουν τις συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα.

Για να περιορίσει την απουσία από την εργασία και να αποφύγει την διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας και τις ελλείψεις, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν αποφάσισε ήδη από την περασμένη Δευτέρα την μείωση της διάρκειας της καραντίνας από δέκα σε πέντε ημέρες για τα θετικά στην Covid άτομα, υπό την προϋπόθεση ότι είναι ασυμπτωματικά.

Η Νότια Αφρική, θεωρώντας ότι ξεπέρασε την κορύφωση του κύματος της Ομικρον, ήρε την 31η Δεκεμβρίου την νυκτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας που βρισκόταν σε ισχύ επί 21 μήνες.

Ομως, άλλες χώρες επέβαλαν αυστηρά μέτρα, όπως η Ολλανδία, η οποία επέβαλε lockdown μία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Αμστερνταμ κατά του μέτρου και η αστυνομία προχώρησε σε 30 συλλήψεις για διατάραξη της δημόσιας τάξης.

Η Ομικρον έπληξε σφοδρά και τις αερομεταφορές, αφού χιλιάδες πτήσεις ακυρώθηκαν λόγω της έλλειψης ιπτάμενου προσωπικού, καθώς πιλότοι και αεροσυνοδοί, νοσούντες ή έχοντας έλθει σε επαφή με κρούσματα, τέθηκαν σε καραντίνα.

Χθες, ημέρα επιστροφής από τις διακοπές, περισσότερες από 2.500 πτήσεις ακυρώθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξαιτίας της καταιγίδας Φρίντα, που ήλθε να προστεθεί στις συνέπειες της Ομικρον.

Η κατάσταση θα παραμείνει δυσχερής σήμερα, πρώτη εργάσιμη ημέρα του 2022, με περισσότερες από 2.000 πτήσεις να έχουν ήδη ακυρωθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση