ΚΟΣΜΟΣ
Ναπολέων: Στο σφυρί το κλειδί του δωματίου όπου άφησε την τελευταία του πνοή
Βρέθηκε σε εξοχική κατοικία έξω από το Εδιμβούργο
SHARE:
Σε δημοπρασία θα εκτεθεί το κλειδί του δωματίου όπου άφησε την τελευταία του ο πνοή ο Μέγας Ναπολέων.
Σύμφωνα με το BBC, o Γάλλος αυτοκράτορας, ο οποίος εξορίστηκε από τους Άγγλους στο νησί της Αγίας Ελένης στο Νότιο Ατλαντικό μετά την ήττα του στο Βατερλώ και πέθανε το 1821.
Τότε το κλειδί του δωματίου του το πήρε ένας Βρετανός στρατιώτης και μέσω των Σκωτσέζων απογόνων του, βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες σε μία εξοχική κατοικία έξω από το Εδιμβούργο.
Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο, ο οίκος Sotheby's θα βγάλει στο σφυρί το κλειδί, τον φάκελο και τις σημειώσεις που βρέθηκαν στο δωμάτιο του σπιτιού όπου εξέπνευσε ο Γάλλος αυτοκράτορας το 1821.
Τα τρία αντικείμενα θα δημοπραττηθούν έναντι 5 χιλιάδων λιρών.
Ο Βρετανός στρατιώτης Τσαρλς Ρίτσαρντ Φοξ πήρε το κλειδί του δωματίου και το έδωσε στην μητέρα του, βαρόνη Χόλαντ, η οποία έτρεφε μεγάλο θαυμαστό για τον Ναπολέοντα.
Στη συνέχεια, οι σκωτσέζικοι απόγονοι του στρατιώτη βρήκαν το κλειδί ενώ προσπαθούσαν να ανοίξουν μία παλιά κασέλα.
Για τον Ντέιβιντ Μακντόναλντ του οίκου Sotheby's:
«Ανακαλύπτουμε πράγματα που σχετίζονται με τον Ναπολέοντα όλη την ώρα, σημαντικές φωτογραφίες ή έπιπλα από τα καταπληκτικά σπίτια του....Αλλά τώρα βρήκαμε το κλειδί από το δωμάτιο που έζησε τις τελευταίες του ώρες , και είναι τόσο σημαντικό γιατί είναι το κλειδί του δωματίου όπου πέθανε».
Το νησί της Αγίας Ελένης έγινε γνωστό ως τόπος εξορίας του Ναπολέοντα ο οποίος έζησε εκεί από το 1815 μέχρι το θάνατό του. Βρίσκεται στο πουθενά, στη μέση του νότιου Ατλαντικού, απέναντι από την Αγκόλα και αποτελεί βρετανικό έδαφος.
Σε ότι αφορά τις συνθήκες του θανάτου του Γάλλου στρατηλάτη , διίστανται οι απόψεις των ειδικών.
O Ναπολέων πέθανε όντως από καρκίνο του στομάχου, όπως ανέφερε το επίσημο ανακοινωθέν ή δηλητηριάστηκε με αρσενικό, όπως φαίνεται από εξετάσεις DNA σε τούφα μαλλιών του;
Η τελευταία θεωρία θέλει, τον θάνατο του Ναπολέοντα να οφείλεται στον υπερβάλλοντα ζήλο των ιατρών του, όπως υποστηρίζει ομάδα ερευνητών της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του Σαν Φρανσίσκο.
Οι μελετητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ιατροί του Ναπολέοντα είχαν επισπεύσει το τέλος του, υποβάλλοντάς τον σε καθημερινά κλύσματα, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τους χρόνιους εντερικούς πόνους του.