ΚΟΣΜΟΣ
Κούβα: Διαμαρτυρία για τα πυρά στην πρεσβεία της στην Ουάσινγκτον
Η Αβάνα έκανε λόγο για «πολύ σοβαρή τρομοκρατική επίθεση»
SHARE:
Η Κούβα εξέφρασε χθες την «έντονη διαμαρτυρία» της, μετά τα πυρά που δέχθηκε η πρεσβεία της χώρας στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, γεγονός άρρηκτα συνδεδεμένο, σύμφωνα με την Αβάνα, με την «εχθρική» πολιτική της σημερινής κυβέρνησης στην Ουάσινγκτον έναντι της κομμουνιστικής κυβέρνησης του νησιού της Καραϊβικής.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, ο Μπρούνο Ροντρίγκες, κάλεσε την Αμερικανίδα επιτετραμμένη στην Αβάνα, τη Μάρα Τέκατς, και της επέδωσε διαμαρτυρία της κυβέρνησής του για αυτή που αποκάλεσε «πολύ σοβαρή τρομοκρατική επίθεση».
«Δεν είναι δυνατό να αποσυνδεθεί μια τέτοια ενέργεια από την επιβολή της πολιτικής επιθετικότητας και εχθρότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ εναντίον της Κούβας, ούτε από τη σκλήρυνση του αποκλεισμού», του αμερικανικού εμπάργκο στη νήσο, έκρινε ο Kουβανός ΥΠΕΞ σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση.
Η κουβανική διπλωματική αποστολή έγινε χθες Πέμπτη στόχος πυρών που προκάλεσαν ζημιά στην πρόσοψή της, ενώ στο κτίριο βρίσκονταν «περίπου δέκα διπλωμάτες, οι οποίοι εκτέθηκαν σε σοβαρό κίνδυνο», συνέχισε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Κούβας.
Ο δράστης, τα πυρά του οποίου δεν τραυμάτισαν κανέναν, συνελήφθη. Σύμφωνα με την αμερικανική αστυνομία πρόκειται για τον Αλεξάντερ Αλάζα, 42 ετών, κάτοικο Τέξας, σε βάρος του οποίου σχηματίζεται δικογραφία καθώς φέρεται να άνοιξε πυρ «με πρόθεση να σκοτώσει».
Για τον Κουβανό ΥΠΕΞ, η επίθεση «ενθαρρύνθηκε από την ολοένα πιο εχθρική ρητορική εναντίον της χώρας μας στην οποία ενέχονται τόσο ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών (σ. σ. Μάικ Πομπέο), όσο και ανώτερα στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ».
Ο Ροντρίγκες προέτρεψε τις αρχές των ΗΠΑ να εξιχνιάσουν την υπόθεση, να φροντίσουν να μη μείνει ατιμώρητη και να εγγυηθούν ότι δεν θα επαναληφθεί.
Μετά την άφιξη του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο το 2017, οι διμερείς σχέσεις της Ουάσινγκτον και της Αβάνας επιδεινώθηκαν ραγδαία, εξέλιξη η οποία διέγραψε την ιστορική διαδικασία επαναπροσέγγισης που είχαν αρχίσει επί των ημερών του Μπαράκ Ομπάμα και του Ραούλ Κάστρο.