ΚΟΣΜΟΣ
Κορωνοϊός: Ο ΠΟΥ κατηγορεί την Κίνα για απόκρυψη στοιχείων
Κινέζοι επιστήμονες δημοσίευσαν δεδομένα που σχετίζονται με την προέλευση της πανδημίας, αλλά μετά τα έσβησαν
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατηγορεί τους Κινέζους αξιωματούχους ότι αποκρύπτουν σημαντικά δεδομένα που μπορεί να συνδέουν την προέλευση του κορωνοϊού (COVID-19) με κάποιο άγριο ζώο. Όπως αναφέρουν οι Νew Υork Τimes, μια ομάδα διεθνών ερευνητών αποκάλυψε ότι Κινέζοι επιστήμονες ανέβασαν σημαντικά δεδομένα από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, σε μια παγκόσμια βάση δεδομένων, τα οποία όμως σβήστηκαν. Ο ΠΟΥ ρώτησε τους Κινέζους αξιωματούχους γιατί τα σχετικά δεδομένα δεν είχαν διατεθεί πριν από τρία χρόνια και γιατί εξαφανίστηκαν από την βάση.
Η διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων που ερευνά τον ιό κατέβασε την κινεζική έρευνα, η οποία είχε αναρτηθεί στην παγκόσμια βάση δεδομένων τον Ιανουάριο, και ξεκίνησε να την αναλύει. Σύμφωνα με την ομάδα, η έρευνα επιβεβαιώνει την θεωρία ότι η πανδημία πιθανώς προήλθε από παράνομα διακινούμενα σκυλιά ρακούν τα οποία μόλυναν ανθρώπους σε μια αγορά θαλασσινών της Γουχάν.
«Αυτά τα δεδομένα θα μπορούσαν -και θα έπρεπε- να είχαν κοινοποιηθεί πριν από τρία χρόνια», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους. «Τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να τα μοιραστούν τώρα με τη διεθνή κοινότητα», είπε.
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, η έρευνα παρέχει στοιχεία ότι στο ίδιο σημείο της αγοράς της Γουχάν όπου ανακαλύφθηκαν γενετικές υπογραφές του νέου κορονοϊού, βρέθηκε γενετικό υλικό από σκύλους ρακούν. Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι κάποια ζώα μπορεί να μολύνθηκαν και να μετέδωσαν τον ιό στον άνθρωπο.
Σύμφωνα με το δημοσέιυμα των ΝΥΤ, στις αρχές του 2020 συγκεντρώθηκαν τεράστιες ποσότητες γενετικών πληροφοριών από κλουβιά ζώων, καροτσάκια και άλλες επιφάνειες στην αγορά της Γουχάν. Οι ειδικοί ανέμεναν με ανυπομονησία τα συγκεκριμένα γενετικά δεδομένα, από τότε που έμαθαν γι’ αυτά πριν από ένα χρόνο σε μια δημοσίευση Κινέζων επιστημόνων.
Την περασμένη εβδομάδα, μια Γαλλίδα βιολόγος εντόπισε τις γενετικές αλληλουχίες σε επιστημονική βάση δεδομένων και μαζί με την ομάδα της άρχισαν να τις μελετούν αναζητώντας στοιχεία σχετικά με την προέλευση της πανδημίας.
Η συγκεκριμένη επιστημονική ομάδα δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη σχετικό έγγραφο με τα ευρήματα. Ωστόσο, έδωσαν μια ανάλυση των δεδομένων σε μια συμβουλευτική ομάδα του ΠΟΥ που μελετά την προέλευση του νέου κορονοϊού.
Η ανάλυση φαίνεται να αντικρούει προηγούμενους ισχυρισμούς Κινέζων επιστημόνων ότι τα μολυσμένα με τον ιό δείγματα που ελήφθησαν στην αγορά, προέρχονταν μόνο από ανθρώπους, δήλωσε η Σάρα Κόμπι, επιδημιολόγος και εξελικτική βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, η οποία δεν συμμετείχε στην πρόσφατη έρευνα.
Παραμένουν ωστόσο ερωτήματα σχετικά με το πώς συλλέχθηκαν τα δείγματα, τι ακριβώς περιείχαν και γιατί εξαφανίστηκαν τα στοιχεία. Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, πολλοί επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί λέγοντας ότι είναι δύσκολο να αξιολογήσουν την έρευνα χωρίς να δουν μια πλήρη έκθεση.
Άλλοι ειδικοί δήλωσαν ότι ήταν ήδη γνωστό πως τα επιχρίσματα που συλλέχθηκαν στην αγορά ενισχύουν την υπόθεση ότι τα ζώα που πωλούνταν εκεί είχαν προκαλέσει την πανδημία.
«Αυτό ακριβώς θα συνέβαινε αν ο ιός αναδυόταν από έναν ενδιάμεσο ή πολλαπλούς ενδιάμεσους ξενιστές στην αγορά», δήλωσε η Κόμπι.
Η Κόμπι ήταν μια από τους 18 επιστήμονες που δημοσίευσαν μια σημαντική επιστολή στο περιοδικό «Science» τον Μάιο του 2021, στην οποία προέτρεπαν να εξεταστεί σοβαρά το σενάριο της διαρροής του ιού από εργαστήριο στη Γουχάν.
Την περασμένη Παρασκευή η επιστήμονας δήλωσε ότι οι διαρροές από τα εργαστήρια εξακολουθούν να ενέχουν τεράστιους κινδύνους και ότι απαιτείται μεγαλύτερη εποπτεία της έρευνας με επικίνδυνους παθογόνους οργανισμούς. Πρόσθεσε επίσης, ότι η συσσώρευση στοιχείων – που σχετίζονται με τα ανθρώπινα κρούσματα γύρω από την αγορά της Γουχάν, τη γενετική ποικιλομορφία των ιών εκεί και τα δεδομένα για τους σκύλους ρακούν – ενισχύει την υπόθεση της προέλευσης από την αγορά.
Παρόλα αυτά, τα νέα γενετικά δεδομένα δεν φαίνεται να αποδεικνύουν ότι ένας σκύλος ρακούν μολύνθηκε από τον κορονοϊό. Για αυτό και ορισμένοι επιστήμονες είπαν ότι τα νέα γενετικά δεδομένα δεν αλλάζουν πραγματικά τη συζήτηση σχετικά με την προέλευση της πανδημίας.
«Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για έναν ασύδοτο ιό που μολύνει ένα σωρό είδη», δήλωσε ο Ντέιβιντ Φίσμαν, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, ο οποίος επίσης υπέγραψε την επιστολή του Μαΐου 2021 στο «Science».
Τον Φεβρουάριο του 2022, Κινέζοι επιστήμονες δημοσίευσαν μια μελέτη για τα δείγματα που συλλέχθηκαν στην αγορά. Ορισμένοι επιστήμονες υπέθεσαν ότι οι Κινέζοι ερευνητές δημοσίευσαν τα δεδομένα τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο επανεξέτασης της μελέτης τους από κάποιο επιστημονικό περιοδικό.
Η κινεζική μελέτη έδειξε ότι τα μολυσμένα δείγματα προήλθαν από μολυσμένους ανθρώπους και όχι από ζώα που πωλούνταν στην αγορά. Αυτό ταίριαζε με το αφήγημα των Κινέζων αξιωματούχων, ότι ο ιός προέκυψε όχι μόνο εκτός της αγοράς αλλά και εκτός της χώρας. Η συγκεκριμένη έκθεση περιείχε στοιχεία που έδειχναν ότι το ιικό υλικό από την αγορά είχε αναμειχθεί με γενετικό υλικό ζώων.
«Επιστημονικά, δεν αποδεικνύει ότι τα σκυλιά ρακούν ήταν η πηγή, αλλά από ότι φαίνεται, υπήρχαν όντως μολυσμένα σκυλιά ρακούν στην αγορά», δήλωσε ο Τζέρεμι Κάμιλ, ιολόγος στο Louisiana State University Health Sciences Center Shreveport.
«Δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα σχετικά με το τι πραγματικά γνωρίζει η κινεζική κυβέρνηση», πρόσθεσε.
Οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι δεν είναι σαφές αν το γενετικό υλικό του νέου κορονοϊού και των σκύλων ρακούν συλλέχθηκε ταυτόχρονα. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα τα ζώα που πωλούνταν στην αγορά, να απομακρύνθηκαν πριν οι ερευνητές αρχίσουν να συλλέγουν δείγματα, στις αρχές του 2020.
Ορισμένοι ειδικοί δήλωσαν ότι τα νέα ευρήματα έδειξαν ότι οι Κινέζοι επιστήμονες είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν πολλά στοιχεία σχετικά με τις αρχές της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων των διευθύνσεων κατοικίας των πρώτων ασθενών και των δεδομένων αλληλουχίας από την αγορά.
Η Θεοδώρα Χατζηιωάννου, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ, δήλωσε ότι είναι κρίσιμο να δοθούν στη δημοσιότητα τα ακατέργαστα δεδομένα. Πρόσθεσε όμως ότι προς το παρόν τα στοιχεία υποστηρίζουν την θεωρία ότι ο ιός προήλθε από την αγορά και ότι τα τελευταία δεδομένα καθιστούν ακόμη πιο απίθανο η πανδημία να ξεκίνησε κάπου αλλού».
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε τη Δευτέρα (20/3) νομοσχέδιο για τον αποχαρακτηρισμό των πληροφοριών που σχετίζονται με την προέλευση του κορονοϊού, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι συμμερίζεται τον στόχο του Κογκρέσου να δημοσιοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού. Το νομοσχέδιο πέρασε από τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων χωρίς αντιδράσεις προτού σταλεί στον Λευκό Οίκο.
«Κατά την εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας, η κυβέρνησή μου θα αποχαρακτηρίσει και θα μοιραστεί όσο το δυνατόν περισσότερες από αυτές τις πληροφορίες, σύμφωνα με τη συνταγματική μου αρμοδιότητα να προστατεύω από την αποκάλυψη πληροφοριών που θα έβλαπταν την εθνική ασφάλεια», δήλωσε ο Μπάιντεν, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters.
Η συζήτηση για την προέλευση του κορονοϊού αναζωπυρώθηκε τον περασμένο μήνα, όταν η Wall Street Journal ανέφερε ότι το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας εκτιμά ότι η πανδημία πιθανότατα προήλθε από διαρροή σε κινεζικό εργαστήριο, μια εκτίμηση που το Πεκίνο διαψεύδει.
Τα ευρήματα του υπουργείου Ενέργειας έρχονται σε αντίθεση με τις εκθέσεις τεσσάρων άλλων αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η επιδημία ξεκίνησε ως αποτέλεσμα φυσικής μετάδοσης από ένα μολυσμένο ζώο. Το FBI έχει επίσης εκτιμήσει ότι η πανδημία πιθανότατα προήλθε από διαρροή σε εργαστήριο. Δύο αμερικανικές υπηρεσίες παραμένουν αναποφάσιστες.
Πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η προέλευση της πανδημίας μπορεί να μη γίνει ποτέ γνωστή.
Ο Μπάιντεν σημείωσε ότι το 2021 έδωσε εντολή στις υπηρεσίες πληροφοριών να διερευνήσουν την προέλευση του COVID-19, ότι οι έρευνες συνεχίζονται και ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να εξετάζει όλες τις διαβαθμισμένες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών συνδέσεων με το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν.
Φωτογραφία από IgorVetushko via vista.create