ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν μετά την έφοδο στις εγκαταστάσεις της AstraZeneca: Οι επαφές θα συνεχιστούν

Νωρίτερα είχε προηγηθεί έρευνα στον χώρο παραγωγής των εμβολίων - Προβληματισμός για τις καθυστερήσεις αλλά και τις πρακτικές της AstraZeneca ως προς την παροχή πληροφοριών

No profile pic


Οι επαφές με την AstraZeneca θα συνεχιστούν ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ τονίζοντας ότι η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να έχει συνεργασία με την εταιρεία για να λυθούν τα προβλήματα.

Παράλληλα, ο Ερίκ Μαμέρ, επανέλαβε ότι έχει ζητηθεί γραπτώς από την AstraZeneca να δημοσιοποιηθεί το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί και το ζήτημα «βρίσκεται υπό συζήτηση».

«Έφοδος» με εντολή της Κομισιόν στις εγκαταστάσεις της AstraZeneca στο Βέλγιο

Νωρίτερα, ένα ακόμη επεισόδιο στο... σίριαλ της διένεξης της ΕΕ με την AstraZeneca διαδραματίστηκε στο Βέλγιο. Κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Φαρμάκων διενήργησε επιθεώρηση στον τόπο παραγωγής εμβολίων της AstraZeneca στο Βέλγιο, όπως ανέφερε συγκεκριμένα η βελγική εφημερίδα De Standaard, κάτι το οποίο σύμφωνα με το δημοσίευμα επιβεβαιώθηκε και από το γραφείο του υπουργού Υγείας, Φρανκ Βαντενμπρούκε.

Ο στόχος είναι «να βεβαιωθούμε ότι η καθυστέρηση παράδοσης των εμβολίων οφείλεται πράγματι σε πρόβλημα παραγωγής στη μονάδα του Βελγίου», σύμφωνα με το γραφείο του υπουργού Υγείας. Η επιθεώρηση, σημειώνει η De Standaard, διεξήχθη σε συνεργασία με άλλες χώρες, «έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και αντικειμενικότητα», όπως είπε εκπρόσωπος του Βαντενμπρούκε, προσθέτοντας ότι «Βέλγοι εμπειρογνώμονες εξετάζουν τώρα τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, μαζί με εμπειρογνώμονες από την Ολλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία».
Παράλληλα, όπως αναφέρει το άρθρο, θα συνταχθεί έκθεση το συντομότερο δυνατό, αν και μπορεί να απαιτηθούν «μερικές ημέρες».

Η κόντρα της ΕΕ με την AstraZeneca οξύνεται τα τελευταία 24ωρα, με την Κύπρια Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου να συγκρίνει την Βρετανο-σουηδική φαρμακοβιομηχανία με... κρεοπωλείο: «Απορρίπτουμε τη λογική του 'όποιος πρόλαβε τον Κύριον είδε' («First come, first served»). Αυτό μπορεί να ισχύει σε ένα συνοικιακό χασάπικο, όχι όμως σε υπογεγραμμένα συμβόλαια και όχι σε συμφωνίες στις οποίες συμπεριλαμβάνονται προκαταβολές».

Η Στέλλα Κυριακίδου χαρακτήρισε, για άλλη μία φορά, σαν ανεπαρκείς τις δικαιολογίες εκ μέρους της AstraZeneca, η οποία επικαλείται προβλήματα παραγωγής στα δύο εργοστάσιά της σε Ολλανδία και Βέλγιο. Η ΕΕ όμως επιμένει και ζητά να επιταχυνθούν οι παραδόσεις εμβολίων που παρασκευάζονται στις βασικές μονάδες της εταιρείας, επί βρετανικού εδάφους, υπενθυμίζοντας ότι τα άλλα δύο κέντρα είναι βοηθητικά, όχι τα κύρια.

Η ΕΕ είναι εξοργισμένη, όχι μόνο με τις καθυστερήσεις και τη μειωμένη (έως και κατά 75%, σύμφωνα με πληροφορίες) αλλά και με τις πρακτικές της AstraZeneca ως προς την παροχή πληροφοριών. Επ' αυτού η κα Κυριακίδου έχει απαιτήσει επανειλημμένως διαφάνεια και πλέον απειλεί ότι «έχουμε τις μεθόδους να διερευνήσουμε σε βάθος το ζήτημα».

Από την πλευρά του, ο Πασκάλ Σορουά, διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca χαρακτηρίζει σαν «κακή συγκυρία» όσα συμβαίνουν και υπερασπίζεται την εταιρεία του δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα μυστήριο στο γιατί έχουμε καθυστερήσει. Δεν το κάνουμε εσκεμμένα. Εγώ είμαι Ευρωπαίος και έχω την Ευρώπη στην καρδιά μου. Ο πρόεδρός μας είναι Σουηδός, άρα Ευρωπαίος και αυτός. Πολλά στελέχη είναι Ευρωπαίοι και θέλουμε να εξυπηρετήσουμε την Ευρώπη όσο καλύτερα γίνεται».

Σημειωτέον ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν έχει εγκριθεί ακόμη επισήμως στην Ευρώπη, αναμένεται όμως ότι αυτό είναι μια απλή τυπική διαδικασία, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή. Το συμβόλαιο με την AstraZeneca προβλέπει την παράδοση στην ΕΕ 300 εκατ. δόσεων με δικαίωμα επέκτασης στις 400 εκατ.

Ωστόσο, με τα τρέχοντα δεδομένα, η συγκεκριμένη εταιρεία βρίσκεται πίσω ως προς τις προσυμφωνημένες προθεσμίες κατά περίπου δύο μήνες. Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι Pfizer/BioNTech, από τις οποίες η Ευρώπη περιμένει ακόμη μεγαλύτερα φορτία εμβολίων. Όσο για την έκτακτη βοήθεια από τη γαλλική Sanofi, οι 125 εκατ. δόσεις που προτίθεται να παρασκευάσει θα είναι έτοιμες από το καλοκαίρι και εξής, με ορίζοντα το τέλος του 2021.
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση