ΚΟΣΜΟΣ

Η Ταϊβάν παρέλαβε την πρώτη παρτίδα αρμάτων μάχης Abrams από τις ΗΠΑ

Τα άρματα τύπου M1Α2 Abrams έφθασαν στην Ταϊβάν χθες Κυριακή το βράδυ και μεταφέρθηκαν σε βάση εκπαίδευσης τεθωρακισμένων στη Χσιντσού, νότια της πρωτεύουσας Ταϊπέι, διευκρίνισε το υπουργείο.

Άρματα
Photo Credits: @ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν παρέλαβαν 38 άρματα μάχης Abrams, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της νήσου, που συνεχίζει να ενισχύει τις στρατιωτικές δυνατότητές της για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης επίθεσης της Κίνας.

Τα άρματα τύπου M1Α2 Abrams έφθασαν στην Ταϊβάν χθες Κυριακή το βράδυ και μεταφέρθηκαν σε βάση εκπαίδευσης τεθωρακισμένων στη Χσιντσού, νότια της πρωτεύουσας Ταϊπέι, διευκρίνισε το υπουργείο.

Πρόκειται για τα πρώτα νέας τεχνολογίας άρματα κύριας μάχης τα οποία παραδίδονται στην Ταϊβάν εδώ και 30 χρόνια, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Central News Agency.

Η κυβέρνηση παρήγγειλε 108 μονάδες στις ΗΠΑ το 2019, έναντι 1,2 δισεκ. και πλέον δολαρίων. Τα υπόλοιπα θα παραδοθούν το 2025 και το 2026, διευκρίνισε αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων της Ταϊβάν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Ουάσιγκτον είναι εδώ και δεκαετίες ο βασικός προμηθευτής στρατιωτικού εξοπλισμού της Ταϊπέι και προστάτιδα δύναμή της, κάτι που δεν έχει πάψει ποτέ να προκαλεί την οργή του Πεκίνου, που θεωρεί την Ταϊβάν κινεζική επαρχία.

Ο στρατός της Ταϊβάν διαθέτει το τρέχον διάστημα κάπου 1.000 άρματα μάχης που έχουν κατασκευαστεί στη χώρα, όπως το CM Brave Tiger, καθώς και αμερικανικού σχεδιασμού M60A3, τα οποία όμως είναι ουσιαστικά απαρχαιωμένης τεχνολογίας.

Στις αρχές Νοεμβρίου, η Ταϊβάν έλαβε την πρώτη της παρτίδα εκτοξευτήρων πολλαπλών πυραύλων HIMARS, MLRS του τύπου που χρησιμοποιεί η Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε δεκαετιών, οι ΗΠΑ έχουν πουλήσει στην Ταϊβάν στρατιωτικούς εξοπλισμούς και πυρομαχικά αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, ιδίως μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων F-16 και πολεμικά πλοία.

Οι ΗΠΑ ασκούν ιστορικά πολιτική «στρατηγικής αμφισημίας» όσον αφορά το ενδεχόμενο να επέμβουν στρατιωτικά αν η νήσος δεχθεί επίθεση από τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις.

Η Κίνα και η Ταϊβάν συνυπάρχουν από το 1949 με χωριστές κυβερνήσεις, αλλά το Πεκίνο θεωρεί πάντα τη νήσο αναπόσπαστο τμήμα της κινεζικής επικράτειας και δεν έχει αποκλείσει ποτέ την πιθανότητα να ασκήσει βία για να ανακτήσει τον έλεγχό της.

Η Ταϊπέι κατένειμε στην άμυνα προϋπολογισμό-ρεκόρ 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024 και το 2025 προβλέπεται νέα αύξησή του.
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση