ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μέτρα για τις τράπεζες – Χατζηδάκης: Από τα μέσα Ιανουαρίου σε ισχύ

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παρουσιάζει τα 10 μέτρα για τις τράπεζες - Παρακολουθείστε ζωντανά

Μέτρα τράπεζες
Photo Credits: @ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Στην εξειδίκευση των μέτρων για τις τράπεζες που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Στην συνέντευξη έγινε παρουσία  του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνου Πετραλιά και της Γενικής Γραμματέως Χρηματοπιστωτικού τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Θεώνης Αλαμπάση.

Ξεκινώντας την παρουσίαση ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι  "η κυβέρνηση κατ' επανάληψη έλαβε πρωτοβουλίες για τις τράπεζες και ευρύτερα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά τις τελευταίες εκλογές".

 

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στις εννέα πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, όπως μεταξύ άλλων η ενίσχυση του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS, η θέσπιση σαφές πλαισίου υποχρεώσεων για τις εταιρίες διαχείρισης δανείων, ενέργειες προς την μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων κλπ

Ο κ. Χατζηδάκης έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι προχώρησε η αποκρατικοποίηση των τραπεζών η οποία προσέλκυσε μεγάλο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον και οδήγησε σε έσοδα 3,5 δισ. ευρώ για το Δημόσιο. Επίσης αναφέρθηκε στη σημασία της δημιουργίας του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα καθώς και στην δράση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για την στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Αναφέρθηκε επίσης σε πρωτοβουλίες που έλαβαν οι ίδιες οι τράπεζες, όπως η δωρεά 50 εκατ. ευρώ μετά τον Ντανιελ, την συμμετοχή των 4 συστημικών τραπεζών στην προσπάθεια δημιουργίας του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα, καθώς και στο πάγωμα των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων από πλευράς τραπεζών που δεν έγινε σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Τα 10 μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

1. Μηδενική χρέωση για πληρωμή λογαριασμών και οφειλών προς το δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, εταιρίες ενέργειας, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών και ασφαλιστικές εταιρίες, μέσω ψηφιακών δικτύων (web-banking/ mobile-banking) (από 0,6 ευρώ που κοστίζει σήμερα στις περισσότερες περιπτώσεις).

2. Δραστική μείωση των προμηθειών μεταφοράς χρημάτων μεταξύ τραπεζών: Μέγιστο ύψος χρέωσης 0,5 ευρώ για αποστολή χρημάτων (εξερχόμενο έμβασμα) και 0,5 ευρώ για λήψη χρημάτων (εισερχόμενο έμβασμα), για ποσά έως 5.000 ευρώ ανά έμβασμα, για φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες, μεταξύ τραπεζών. Αφορά τόσο απλά εμβάσματα, όσο και άμεσες μεταφορές πίστωσης (SEPA). Αυτό αντιστοιχεί σε μείωση του κόστους για τις εν λόγω προμήθειες από 50% έως και 80% αναλόγως την τράπεζα και το είδος εμβάσματος (από 1 έως 2,5 ευρώ που κοστίζει σήμερα).

3. Μηδενική χρέωση για ανάληψη μετρητών από ΑΤM άλλης τράπεζας από αυτή που τηρείται ο λογαριασμός σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές όπου υπάρχει ΑΤΜ μόνο μίας τράπεζας. Επιπλέον πανελλαδικά, μηδενική χρέωση για ερώτηση υπολοίπου λογαριασμού ή καρτών σε ΑTM άλλων Τραπεζών (από περίπου 0,2 ευρώ που ισχύει σήμερα).

4. Μειωμένο κόστος συναλλαγών κατά 50% με κάρτες για αγορές μικρής λιανικής έως 20 ευρώ (από 10 ευρώ που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα).

5. Μηδενική χρέωση για φόρτιση προπληρωμένων καρτών για ποσό φόρτισης έως 100 ευρώ (από περίπου 1 ευρώ που ισχύει σήμερα

6. Διευρύνεται η χρήση του IRIS με την καθιέρωση διακριτών ορίων ώστε να υπάρχει δυνατότητα για άμεσες και δωρεάν μεταφορές χρημάτων μεταξύ φυσικών προσώπων έως 500 ευρώ ημερησίως, πέραν των 500 ημερησίως για άμεσες πληρωμές σε ελεύθερους επαγγελματίες/ατομικές επιχειρήσεις.

7. Διπλασιασμός του ΕΝΦΙΑ για κενά οικιστικά ακίνητα που έχουν στην ιδιοκτησία τους οι τράπεζες και οι servicers, ώστε να διοχετευτούν στην αγορά.

8. Ενισχύεται ο ανταγωνισμός στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και η πρόσβαση σε δανεισμό, απαλείφοντας τους περιορισμούς στη χρηματοδότηση από τις Εταιρείες Παροχής Πιστώσεων.

9. Ενισχύεται η διαφάνεια και το πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτών, οι οποίοι πλέον θα μπορούν να συγκρίνουν επιτόκια καταθέσεων και πιστώσεων, καθώς και χρεώσεις που συνδέονται με τους λογαριασμούς πληρωμών. Η πληροφόρηση αυτή θα είναι διαθέσιμη στον ιστοχώρο της ΤτΕ.

10. Εθελοντική Συνεισφορά των συστημικών τραπεζών: Οι συστημικές τράπεζες θα διαθέσουν ποσό 100 εκατ., ενισχύοντας τους διαθέσιμους πόρους του προγράμματος Μαριέττα Γιαννάκου για την ανακατασκευή ακόμη περισσότερων σχολείων. Στόχος είναι η οικονομία να αναπτύσσεται δυναμικά και αυτή η ανάπτυξη να μοιράζεται δίκαια σε όλους τους πολίτες.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση