Την επιστροφή του στην Βραζιλία ανακοίνωσε ο Μπολσονάρου. Ο πρώην πρόεδρος της χώρας έδωσε, μάλιστα, στην δημοσιότητα και φωτογραφία του μέσα από νοσοκομείο της Φλόριντα, όπου νοσηλεύεται. Η ανακοίνωση ήρθε μετά την «πόρτα εξόδου» που του έδειξε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπό το βάρος των αντιδράσεων που προκάλεσε η πολιτική βία των υποστηρικτών του στη Βραζιλία. Ο Λευκός Οίκος, έσπευσε να κλείσει και το πρώτο ραντεβού Μπάιντεν – Λούλα.
Με φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μπολσονάρο επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για δήθεν ασθένεια ώστε να μην επιστρέψει άμεσα στη χώρα του, μετά την έφοδο υποστηρικτών του σε τρία κυβερνητικά κτήρια. Ο Μπολσονάρο νοσηλεύεται με πόνους στην κοιλιακή χώρα ως αποτέλεσμα την αποτυχημένης απόπειρας δολοφονίας το 2018. Έφτασε στη Φλόριντα παραμονή της πρωτοχρονιάς, πριν την ορκωμοσία του Λούλα, όταν τυπικά ήταν ακόμα Πρόεδρος.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις δήλωσε: «Αν ένας κάτοχος βίζας τύπου Α (για αρχηγούς χωρών και διπλωμάτες) δεν είναι πλέον σε επίσημη κυβερνητική αποστολή, τότε θα πρέπει να αναχωρήσει από τις ΗΠΑ ή να αιτηθεί αλλαγής του μεταναστευτικού καθεστώτος του μέσα σε 30 ημέρες».
Ο Μπολσονάρο δήλωσε ότι σχεδίαζε να μείνει στη χώρα μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου, αλλά θα αναχωρήσει νωρίτερα για να δει τους γιατρούς του στη Βραζιλία. Εκεί τον περιμένει ο Λούλα ντα Σίλβα, αλλά ενδεχομένως και η δικαιοσύνη.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα Ντα Σίλβα: «Οι διαδηλωτές ζητούσαν να γίνει πραξικόπημα, αυτό ήταν το μόνο πράγμα που ακουγόταν».
Ο Φλάβιο Ντίνο, Υπουργός Δικαιοσύνης της Βραζιλίας, ανέφερε πως: «Το έγκλημα είναι απόπειρα πραξικοπήματος, αυτό προβλέπει ο ποινικός κώδικας».
«Μη σχετίζετε τον πατέρα μου με τις ταραχές στη Βραζιλία. Δε μιλάει και γλύφει τις πληγές του», δήλωσε ο γιος του Μπολσονάρο απαντώντας στους επικριτές του πατέρα του, που τον θεωρούν υπεύθυνο για την έφοδο στο Κογκρέσο, στο Προεδρικό Μέγαρο και το Ανώτατο Δικαστήριο. Το θέμα θα τεθεί επί τάπητος και στο ραντεβού του Λούλα με τον Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο στις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ ειδικοί επισημαίνουν τα κενά ασφαλείας που οδήγησαν στην εξέγερση.
Η ειδική αναλύτρια Μπρούνα Σάντος, δήλωσε: «Παρότι (οι μυστικές υπηρεσίες) γνώριζαν, δεν έκαναν τίποτα, δεν τους σταμάτησαν. Οπότε πιστεύω ότι αυτές οι επιθέσεις θα μπορούσαν να γίνουν μόνο με τη συγκατάθεση ή και την άμεση εμπλοκή αυτών των υπηρεσιών. Άρα, πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο και ο Λούλα θα πρέπει να το αντιμετωπίσει άμεσα».
Στο Σάο Πάολο και τη Μπραζίλια χιλιάδες υποστηρικτές του νέου Προέδρου βγήκαν στους δρόμους να διαδηλώσουν υπέρ της δημοκρατίας και κατά της απόπειρας πραξικοπήματος.