ΚΟΣΜΟΣ
Εφιαλτικές προβλέψεις για τη μελισσοκομία των Γάλλων
Η φετινή μελισσοπαραγωγή θα είναι το ένα τρίτο της περυσινής
SHARE:
Οι Γάλλοι μελισσοκόμοι περιμένουν φέτος τη χειρότερη παραγωγή μετά από δεκαετίες, καθώς το ασυνήθιστο για την εποχή κρύο, παρατεταμένος παγετός και υγρασία, λόγω της κλιματικής αλλαγής, εμπόδισαν τις μέλισσες να κάνουν μέλι. Σύμφωνα με την Ένωση Μελισσοκόμων UNAF, βάσει των στοιχείων που έχουν συγκεντρώσει από τις τοπικές ενώσεις, αναμένουν παραγωγή μεταξύ 7.000 - 9.000 τόνων μελιού για το 2021, δηλαδή το ένα τρίτο από τη «σοδειά» του 2020.
«Θα είναι η χειρότερη μελισσοπαραγωγή στην ιστορία της οργάνωσής μας, η χειρότερη εδώ και τουλάχιστον 50 χρόνια, ανέφερε ο πρόεδρος της UNAF, Κριστιάν Πον. Ο ίδιος σημείωσε πως οι μελισσοπαραγωγοί της Ευρώπης επλήγησαν φέτος από την κακοκαιρία και η κλιματική αλλαγη θα έχει επιπτώσεις διαρκείας στην παραγωγή μελιού.
Η UNAF έκανε λόγο για καταστροφική χρονιά, με εξαίρεση ελάχιστες περιοχές στη Γαλλία, καθώς οι καιρικές συνθήκες άνοιξη και καλοκαίρι, με παρατεταμένες περιόδους παγετού, κρύου, βροχής και βόρειους ανέμους, ήταν εξαιρετικά σκληρές για τις μέλισσες.
«Η κλιματική αλλαγή, την οποία οι μελισσοκόμοι βιώνουν εδώ και πάνω από 15 χρόνια, μας πλήττει σοβαρά» αναφέρει η UNAF, προσθέτοντας πως οι περίοδοι ανθοφορίας έχουν γίνει μικρότερες και εκδηλώνονται νωρίτερα. Φέτος, εξαιτίας του παγετού και των βροχών, εκτιμάται πως δεν θα υπάρξει μέλι ακακίας για δεύτερη σερί χρονιά, ενώ μηδαμινή έως μηδενική θα είναι η παραγωγή μελιού θυμαρίσιου, απο δεντρολίβανο, ρείκι, κάστανο και ηλίανθο.
Σύμφωνα με την UNAF, απογοητευτική ήταν η παραγωγή φέτος και για βουνόμελο, δασόμελο και πευκόμελο, ενώ μόνο το μέλι λεβάντας στα νοτιοανατολικές περιοχές της μεσογειακής Γαλίας είχαν καλή απόδοση.
Όπως εκτιμά η οργάνωση, η Γαλλία καταναλώνει περί τους 40.000 τόνους μελιού ετησίως, εισάγοντας άλλους 30.000 τόνους.