ΚΟΣΜΟΣ
Brain drain και αβεβαιότητα στο Λίβανο μετά τη φονική έκρηξη
Κύμα μετανάστευσης Λιβανέζων που δηλώνουν απογοητευμένοι και εξαντλημένοι από την εκτεταμένη διαφθορά στη χώρα τους
SHARE:
Από τις 4 Αυγούστου όταν η Βηρυτός δοκιμάστηκε από την φονική έκρηξη στις αποθήκες του λιμανιού, στον Λίβανο παρατηρείται σημαντικό μεταναστευτικό κύμα.
Πολλοί Λιβανέζοι, ειδικά νέοι, φεύγουν ή προσπαθούν να φύγουν απογοητευμένοι από την εκτεταμένη διαφθορά.
Ο Μπερνάρ Νασρ και η Ντόρις Έλια είναι γιατροί. Δηλώνουν εξαντλημένοι από την συνεχιζόμενη οικονομική και πολιτική κρίση. Ενώ όπως λένε είχαν σχεδιάσει το μέλλον τους, πλέον δεν έχουν άλλη επιλογή από το να φύγουν.
Μετά από 15 χρόνια σπουδών δεν έχουμε καθόλου εισόδημα. Η έκρηξη ήταν αυτό που πυροδότησε την απόφασή μας να φύγουμε από τη χώρα»
«Κάθε πολιτικός που ζει στον Λίβανο έχει την ευθύνη για ό,τι συνέβη τα τελευταία τριάντ χρόνια. Θέλουμε τα παιδιά μας να ζήσουν σε μια ειρηνική χώρα όπου θα είναι ασφαλή».
Από τις αρχές Αυγούστου ο αριθμός των Λιβανέζουν που ταξιδεύουν στο εξωτερικό έχει αυξηθεί κατά 36% σε σχέση με πέρσι.
Στην αναζήτηση της Google ό,τι αφορά την μετανάστευση έρχεται σταθερά μπροστά.
Η Ράνα Μουσελέμ είναι διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων: «Δεν μπορώ να επενδύσω εδώ. Είναι μεγάλος ο κίνδυνος να επενδύουμε το ταλέντο και τα σχέδιά μας εδώ. Επιπλέον, δεν είναι καλό για την ψυχκή μας υγεία. Καθημερινά ξυπνάμε και έχουμε ένα καινούργιο πρόβλημα. Όλοι μου οι φίλοι συμπληρώνουν αιτήσεις για μετανάστευση».
Σε αυτό το δυσάρεστο κλίμα, το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν προς τους ηγέτες του Λιβάνου ότι αν δεν προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις αντί για τη διεθνή βοήθεια θα επιβληθούν κυρώσεις εκλαμβάνεται από πολλούς ως η τελευταία ελπίδα για αλλαγή στη χώρα.
Ο Εμανουέλ Μακρόν παρουσίασε οδικό χάρτη για την επόμενη κυβέρνηση που περιλαμβάνει άμεσα βήματα όπως επανεκκίνηση συζητήσεων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και αναδιοργάνωση του τομέα της ενέργειας ενώ δίνεται ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα δεκαπέντε ημερών στη νέα κυβέρνηση για να ξεκινήσει.
Είναι όμως εφικτό η παλιά πολιτική ελίτ να ακολουθήσει το πρόγραμμα του Μακρόν για αλλαγή;
«Πιστεύω πως θα το ακολουθήσουν εξαιτίας της συντονισμένης διεθνούς πίεσης, της οποίας ηγείται ο πρόεδρος Μακρόν ο οποίος ζητάει αποτελέσματα και έχει πει ότι θα επιστρέψει τον Δεκέμβριο. Εδώ παίζει το πολιτικό του κεφάλαιο. Σύμβουλός του είναι ένας κορυφαίος Γάλλος διπλωμάτης ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τον Λίβανο και τοςυ Λιβανέζους».
Η λιβανέζικη διασπορά εκτιμάται πως είναι τριπλάσια από τον πληθυσμό της χώρας καθώς ο Λίβανος έχει ζήσει πολλά μεταναστευτικά κύματα στην ασταθή ιστορία του. Το άγαλμα του Λιβανέζου μετανάστη είναι εκεί για να υπενθυμίζει στους σημερινούς Λιβανέζους πως η πατρίδα τους τους χρειάζεται.
Η Λέα Φαγιάντ έχει το ρεπορτάζ από τη Βηρυτό: «Το brain drain αποστερεί από τον Λίβανο τους ταλαντούχους ανθρώπους που έχει ανάγκη για την ανοικοδόμησή του. Και αν συνεχιστεί αυτή η τάση, η εκτίμηση είναι ότι το μέλλον της χώρας θα είναι σκοτεινό».