ΚΟΣΜΟΣ
Βέτο της Ιταλίας μετά το "όχι" μελών της ΕΕ στο κορωνο-ομόλογο
Σύμφωνα με πληροφορίες της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε απέρριψε το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής
SHARE:
H κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε απέρριψε την Πέμπτη το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής η οποία διεξήχθη με τηλεδιάσκεψη.
Αιτία του ιταλικού βέτο, ήταν η αρνητική στάση ορισμένων χωρών - μελών, ως προς την ανάγκη υιοθέτησης των ευρωομολόγων, για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.
«Μέσα σε δέκα μέρες η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση. Αν η Ευρώπη βοηθήσει όπως έκανε στο παρελθόν, τότε θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας», είπε ο Κόντε, σύμφωνα με την Rai και την εφημερίδα La Repubblica.
Τα Ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν επίσης ότι η κίνηση Κόντε έγινε σε συνεργασία με την Ισπανική κυβέρνηση και τον Πέδρο Σάντσεθ ο οποίος και αυτός ανέμενε πιο συγκεκριμένες αποφάσεις από τη σύνοδο κορυφής.
Να σημειωθεί ότι στο προσχέδιο συμπερασμάτων που παρουσιάστηκε στους ευρωπαίους ηγέτες λόγω των αντιρρήσεων της Γερμανίας και της Ολλανδίας δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ευρω-ομόλογα, ενώ έχει αφαιρεθεί και η άμεση αναφορά στον ESM που υπήρχε σε προηγούμενη εκδοχή.
Το προσχέδιο συμπερασμάτων είχε ως εξής:
"Οι 27 χαιρετίζουν τις κινήσεις πιστωτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και ζητούν από το Eurogroup να ολοκληρώσει το έργο του για τη χρηματοδότηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων των κρατών μελών. Επιπλέον δεσμεύονται σε συντονισμό σε σχέση με τους συνοριακούς ελέγχους, τις κοινές προμήθειες υγειονομικού υλικού και τα περιοριστικά μέτρα για την εξάπλωση του ιού.
"Σημειώνουμε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ευρωομάδα για την υποστήριξη λόγω της πανδημικής κρίσης. Καλούμε την Ευρωομάδα να φέρει αποτελέσματα χωρίς καθυστέρηση και να αναπτύξει τις απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές τις προσεχείς εβδομάδες. Η απάντησή μας θα πρέπει να λάβει υπόψη την άνευ προηγουμένου φύση του σοκ του COVID-19 που πλήττει όλες τις χώρες μας και θα ενισχυθεί, εάν χρειαστεί, με τρόπο συνεκτικό, υπό το πρίσμα των εξελίξεων, προκειμένου να υπάρξει συνολική απάντηση", τονίζουν σε σχέση τη χρηματοδότηση της δημοσιονομικής πολιτικής.
Αναλυτικά, στο τελευταίο προσχέδιο του κειμένου των Συμπερασμάτων οι 27 τονίζουν ότι "η πανδημία COVID-19 αποτελεί μια πρωτοφανή πρόκληση για την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο, απαιτεί επείγουσα, αποφασιστική και συνολική δράση σε επίπεδο ΕΕ, σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο" και δηλώνουν ότι "θα κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο για να προστατέψουμε τους πολίτες μας και να ξεπεράσουμε την κρίση, διατηρώντας παράλληλα τις ευρωπαϊκές αξίες και τον τρόπο ζωής μας".
Οι 27 δηλώνουν ότι αναγνωρίζουν "το βάρος που θέτουν αυτά τα μέτρα σε όλους τους πολίτες μας και επαινούν το αίσθημα ευθύνης τους".
"Εκφράζουμε τη βαθύτατη συμπάθειά μας στα θύματα της πανδημίας και των οικογενειών τους, χαιρετίζουμε την αφοσίωση και τις ακούραστες προσπάθειες των επαγγελματιών του τομέα της υγείας στην πρώτη γραμμή και τη συμβολή εκείνων που παρέχουν βασικές υπηρεσίες στον πληθυσμό", σημειώνουν.
"Θα συνεργαστούμε με τη διεθνή κοινότητα και τους εξωτερικούς μας εταίρους για την καταπολέμηση της παγκόσμιας πανδημίας", δηλώνουν οι 27 και τονίζουν ότι "θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στα πέντε σκέλη που καθορίστηκαν στις τηλεδιασκέψεις μας στις 10 και 17 Μαρτίου 2020 και θα κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση της κρίσης".
Όπως σημειώνεται στο ίδιο κείμενο "όλα τα κράτη μέλη έχουν λάβει, με βάση τις συμβουλές των εθνικών τους υγειονομικών αρχών, αποφασιστική δράση για τον περιορισμό και την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού. Η προσπάθεια υποστηρίζεται από τις κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τις συστάσεις της Συμβουλευτικής Επιτροπής COVID-19. Θα απαιτηθούν περαιτέρω κατευθυντήριες γραμμές και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις μέσω του μηχανισμού ολοκληρωμένης πολιτικής αντίδρασης της ΕΕ (IPCR), που ενεργοποιήθηκε από την κροατική Προεδρία".
Σε ότι αφορά τις μετακινήσεις καταγράφουν ότι "έχουμε ενισχύσει τον έλεγχο των εξωτερικών μας συνόρων εφαρμόζοντας έναν συντονισμένο προσωρινό περιορισμό μη ουσιαστικών ταξιδιών στην ΕΕ" και ανακοινώνουν ότι "θα αξιολογήσουμε την κατάσταση εν ευθέτω χρόνo και θα αποφασίσουμε αν θα παραταθούν ή όχι τα μέτρα αυτά".
Διευκρινίζεται ακόμα ότι "σε περίπτωση εισαγωγής προσωρινών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα, θα διασφαλίσουμε την ομαλή διαχείριση των συνόρων για τα άτομα και τα αγαθά και θα διατηρήσουμε τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς, βάσει των κατευθυντήριων γραμμών της Επιτροπής της 16ης Μαρτίου 2020, σύμφωνα με τον κώδικα συνόρων του Σένγκεν, για την εφαρμογή των πράσινων λωρίδων".
"Θα αντιμετωπίσουμε επειγόντως, με τη συνδρομή της Επιτροπής, τα εναπομείναντα προβλήματα που αφορούν τους πολίτες της ΕΕ που έχουν μπλοκαριστεί στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ και δεν επιτρέπεται να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους και στους διασυνοριακούς και εποχιακούς εργαζόμενους που πρέπει να μπορούν να συνεχίσουν. Το ίδιο ισχύει και για την προμήθεια αγαθών και βασικών υπηρεσιών, είτε χερσαία, είτε θαλάσσια είτε αεροπορικώς. Καλούμε την Επιτροπή να υποβάλει έκθεση σχετικά με την κατάσταση πριν από την επόμενη τηλεδιάσκεψη", αναφέρουν οι 27.
Σε ότι αφορά την παραπληροφόρηση τονίζουν ότι "θα αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά την παραπληροφόρηση με μια διαφανή, έγκαιρη και πραγματική επικοινωνία σχετικά με το τι κάνουμε και έτσι ενισχύουμε την ανθεκτικότητα των κοινωνιών μας. Η Κομισιόν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα συμμετάσχουν πλήρως και θα υποβάλουν εκθέσεις σχετικά με τις κοινές μας προσπάθειες προς το Συμβούλιο".
Οι 27 καλούν την Κομισιόν "να συνεχίσει και να επιταχύνει τις προσπάθειές της για να συμβάλει στην εξασφάλιση επείγουσας και επαρκούς παροχής ιατρικού εξοπλισμού σε ολόκληρη την ΕΕ, η οποία είναι η πλέον έντονη προτεραιότητα. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεργάζονται στενά στο θέμα αυτό και να παρέχουν στην Κομισιόν έγκαιρα και αξιόπιστα δεδομένα".
"Η Κομισιόν θα παράσχει, σε συνεργασία με τον κλάδο, μια επισκόπηση των αποθεμάτων, της παραγωγής και των εισαγωγών και θα αναλάβει δράση για τη βελτίωση της κατάστασης. Θα συνεχίσει ενεργά τις κοινές πρωτοβουλίες προμηθειών για εξοπλισμό ατομικής προστασίας, ανεμιστήρες και προμήθειες δοκιμών. Ζητούμε από την Κομισιόν να διερευνήσει τρόπους για την επιτάχυνση των διαδικασιών από την άποψη αυτή. Η Κομισιόν θα αυξήσει, κατά περίπτωση, τον αρχικό προϋπολογισμό για την αποθεματοποίηση του ιατρικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένης της εντατικής θεραπείας, των εμβολίων και της θεραπευτικής αγωγής", αποφάσισαν οι 27
"Η έκδοση της απόφασης σχετικά με την άδεια εξαγωγής ατομικού εξοπλισμού προστασίας πρέπει να οδηγήσει στην πλήρη και αποτελεσματική άρση όλων των μορφών εσωτερικών απαγορεύσεων ή περιορισμών", αναφέρουν.
"Υπό το πρίσμα των συστάσεων του ΠΟΥ, είναι επείγον να αυξηθούν οι ικανότητες δοκιμών και τα κράτη μέλη θα υποβάλουν έκθεση στην Κομισιόν σχετικά με την κατάσταση", καταγράφουν.
Επιπλεόν οι 27 δεσμεύονται πως θα κάνουν "ό, τι είναι δυνατόν για να στηρίξουμε την έρευνα, να συντονίσουμε τις προσπάθειες και να αναζητήσουμε συνέργειες εντός της ευρωπαϊκής επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας, ώστε να μεγιστοποιήσουμε το πλήρες δυναμικό της έρευνας σε ολόκληρη την ΕΕ" καταγράφοντας ότι έχουν ήδη κινητοποιηθεί 140 εκατ. Ευρώ για 17 έργα, μεταξύ των οποίων και εμβόλια. Θα συνεργαστούμε επίσης με τους βασικούς εταίρους μας, όπως εκτίθενται στις πρόσφατες δηλώσεις των G7 και G20".
"Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να μοιραστούμε τις επιστημονικές πληροφορίες και να συνεργαζόμαστε τόσο εντός της ΕΕ όσο και παγκοσμίως για την πρόκληση της ανάπτυξης ενός εμβολίου το συντομότερο δυνατό και να το διαθέσουμε σε όλους όσους έχουν ανάγκη, χωρίς γεωγραφικά εμπόδια. Θα αυξήσουμε και θα επιταχύνουμε την υποστήριξή μας προς τις ευρωπαϊκές ερευνητικές ομάδες και εταιρείες από την άποψη αυτή", δεσμεύονται οι 27.
"Χαιρετίζουμε τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας και η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την παροχή οικονομικής υποστήριξης για την κλινική και δημόσια ανταπόκριση στη νόσο COVID-19", αναφέρουν.
Σε ότι αφορά την οικονομία, το πρoσχέδιο των συμπερασμάτων καταγράφει τα εξής: "αναγνωρίζουμε πλήρως τη σοβαρότητα των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της κρίσης του COVID-19 και θα κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης με πνεύμα αλληλεγγύης".
"Υποστηρίζουμε τις αποφασιστικές ενέργειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη διασφάλιση των όρων χρηματοδότησης σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ", αναφέρουν.
"Σημειώνουμε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ευρωομάδα για την υποστήριξη λόγω της πανδημικής κρίσης. Καλούμε την Ευρωομάδα να φέρει αποτελέσματα χωρίς καθυστέρηση και να αναπτύξει τις απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές τις προσεχείς εβδομάδες. Η απάντησή μας θα πρέπει να λάβει υπόψη την άνευ προηγουμένου φύση του σοκ του COVID-19 που πλήττει όλες τις χώρες μας και θα ενισχυθεί, εάν χρειαστεί, με τρόπο συνεκτικό, υπό το πρίσμα των εξελίξεων, προκειμένου να υπάρξει συνολική απάντηση", τονίζουν σε σχέση τη χρηματοδότηση της δημοσιονομικής πολιτικής.
"Τα κράτη μέλη μας έχουν αναλάβει εκτεταμένες ενέργειες για να στηρίξουν τις οικονομίες τους και να ανακουφίσουν τα κοινωνικά προβλήματα και τα προβλήματα απασχόλησης. Θα χρησιμοποιήσουμε τα μέσα της ΕΕ για να υποστηρίξουμε τη δράση τους στο βαθμό που είναι απαραίτητο", τονίζουν.
"Τα κράτη μέλη χρειάζονται ευελιξία για να κάνουν ό, τι είναι απαραίτητο. Το προσωρινό πλαίσιο της Κομισιόν για μέτρα κρατικών ενισχύσεων για τη στήριξη της οικονομίας στη σημερινή επιδημία COVID-19 αποτελεί σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Το ίδιο ισχύει και για την άνευ προηγουμένου χρήση της γενικής ρήτρας διαφυγής βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης", αναφέρουν.
"Η πρόταση της Κομισιόν για μια πρωτοβουλία επένδυσης για την αντίδραση Coronavirus θα παράσχει 37 δισ. Ευρώ επενδύσεων στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. Με την προτεινόμενη τροποποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ, το Ταμείο αυτό μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας, όπως τα κρούσματα COVID-19. Προσβλέπουμε στην ταχεία έγκριση αυτών των προτάσεων. Χαιρετίζουμε την ετοιμότητα της Κομισιόν να αυξήσει περαιτέρω την ευελιξία και τη μόχλευση στη χρήση των μέσων της ΕΕ", αναφέρουν οι 27.
"Εκφράζουμε επίσης την ικανοποίησή μας για τη συμβολή του Ομίλου ΕΤΕπ στην κινητοποίηση πόρων για τραπεζικές εγγυήσεις και επενδύσεις σε ευρωπαϊκές εταιρείες, ιδίως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων μέσω της χρήσης του προϋπολογισμού της ΕΕ. Καλούμε τους υπουργούς Οικονομικών να διερευνήσουν χωρίς καθυστέρηση τις δυνατότητες να αυξήσουν συνολικά την απάντηση του κορωνοϊού του Ομίλου ΕΤΕπ".
"Χαιρετίζουμε τις κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων και καλούμε τα κράτη μέλη να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των στρατηγικών πόρων και τεχνολογίας από ξένες επενδύσεις που θα μπορούσαν να απειλήσουν νόμιμους στόχους δημόσιας πολιτικής. Αυτό θα συμβάλει στη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, κατά τη διάρκεια της κρίσης και μετά", σημειώνουν οι 27.
"Η πανδημία COVID-19 επηρεάζει τους ανθρώπους και τις κοινωνίες σε όλο τον κόσμο και θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και το εμπόριο. Η ΕΕ δεσμεύεται για διεθνή συνεργασία και πολυμερείς λύσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της. Θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει τις χώρες και τις κοινότητες να καταπολεμήσουν την κρίση του COVID-19. Θα καταβάλει επίσης κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενισχύσει τη βιωσιμότητα της παγκόσμιας ολοκληρωμένης αλυσίδας προστιθέμενης αξίας και εφοδιασμού για να τις προσαρμόσει ανάλογα με τις ανάγκες και να μετριάσει τις αρνητικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της κρίσης."
"Θα αυξήσουμε περαιτέρω τις προσπάθειές μας για να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες της ΕΕ που νοσούν σε τρίτες χώρες και επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους μπορούν να το πράξουν, με την ενεργό υποστήριξη του Ύπατου Εκπροσώπου και της Κομισιόν. Η Κομισιόν θα υποβάλει προσθήκη στις κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση των συνόρων προκειμένου να διευκολυνθεί η διαμετακόμιση των επαναπατρισθέντων πολιτών της ΕΕ", αποφασίζουν οι 27 σε σχέση με τους επαναπατρισμούς. "Έχει συσταθεί μια προξενική ομάδα εργασίας από την ΕΥΕΔ. Έχει εξασφαλισθεί στενός συντονισμός με την Κομισιόν και με τα κράτη μέλη. Το Κέντρο Συντονισμού απόκρισης έκτακτης ανάγκης ERCC που διαχειρίζεται η Κομισιόν βοηθά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για επαναπατρισμό μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης, ο οποίος θα πρέπει να διαθέτει τους απαραίτητους πόρους", τονίζουν.
"Το επείγον είναι επί του παρόντος για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού και των άμεσων συνεπειών του. Ωστόσο, θα πρέπει να αρχίσουμε να προετοιμάζουμε τα απαραίτητα μέτρα για να επιστρέψουμε στην κανονική λειτουργία των κοινωνιών και των οικονομιών μας και στην αειφόρο ανάπτυξη, ενσωματώνοντας μεταξύ άλλων την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό και αντλώντας όλα τα διδάγματα από την κρίση. Αυτό θα απαιτήσει μια συντονισμένη στρατηγική εξόδου, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης και πρωτοφανείς επενδύσεις. Καλούμε την Κομισιόν να ξεκινήσει την επεξεργασία ενός χάρτη πορείας συνοδευόμενου από ένα σχέδιο δράσης για το σκοπό αυτό", σημειώνουν.
"Πρέπει επίσης να αντλήσουμε όλα τα διδάγματα από την παρούσα κρίση και να αρχίσουμε να προβληματίζουμε για την ανθεκτικότητα των κοινωνιών μας όταν αντιμετωπίζουμε τέτοια γεγονότα. Από την άποψη αυτή, έχει έρθει η στιγμή να τεθεί σε εφαρμογή ένα πιο φιλόδοξο και ευρύ σύστημα διαχείρισης κρίσεων εντός της ΕΕ. Καλούμε την Κομισιόν να υποβάλει σχετικές προτάσεις", καταλήγουν.
Τέλος οι 27 σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση δηλώνουν ότι "υποστηρίζουμε τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου 2020 σχετικά με τη διαδικασία διεύρυνσης και σταθεροποίησης και σύνδεσης", σε σχέση με το σεισμό στην Κροατία αναφέρουν "εκφράζουμε την πλήρη συμπάθειά μας με την κροατική Προεδρία και τον λαό και είμαστε έτοιμοι να τους βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του πρόσφατου σεισμού" και για την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα αναφέρουν: "εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και την πλήρη αλληλεγγύη μας με την Ελλάδα, καθώς και με τη Βουλγαρία και την Κύπρο και άλλα κράτη μέλη, τα οποία επηρεάζονται εξίσου, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ".