Ζ. Ράπτη: Στόχος η ενίσχυση της συνεργασίας των ερευνητικών ινστιτούτων με την αγορά εργασίας

Η επίσκεψή στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος»

«Στο υπουργείο Ανάπτυξης, στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τη συνεργασία των ερευνητικών ινστιτούτων με την αγορά εργασίας και την διασύνδεση των ερευνητικών αποτελεσμάτων με την επιχειρηματικότητα. Στόχος μας, επίσης, στο υπουργείο Ανάπτυξης είναι να κάνουμε ορατή στους συμπολίτες μας την έρευνα που διεξάγεται σε όλα τα ερευνητικά μας κέντρα, ώστε να διευρύνουμε και τη δική τους συμμετοχή στα επιτεύγματα της έρευνας και της καινοτομίας. Σημαντικό ακόμη είναι, ότι έχει ανοίξει ο διάλογος για τα ζητήματα ηθικής της τεχνολογίας, με τον 'Ανθρωπο να είναι στο επίκεντρο».

Αυτά μεταξύ άλλων επεσήμανε η υφυπουργός Ανάπτυξης, Ζωή Ράπτη, μετά την επίσκεψή της σήμερα στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» όπου ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του Κέντρου Δρ. Γιώργο Νούνεση και τους διευθυντές των Ινστιτούτων που απαρτίζουν το κέντρομ για τις δράσεις και τα προγράμματα που υλοποιούνται, καθώς και για το ερευνητικό έργο που παράγεται και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

«Ο Δημόκριτος - πρόσθεσε η υφυπουργός - εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς στα θέματα της βαθιάς τεχνολογίας και της Τεχνητής Νοημοσύνης, με εφαρμογές από τον πολιτισμό μέχρι την ενέργεια, την άμυνα και την ψηφιακή διακυβέρνηση, και από τις βιοεπιστήμες και την υγεία μέχρι την πυρηνική τεχνολογία, καθώς και σε καινούριους τομείς όπως, μεταξύ άλλων, οι κβαντικοί υπολογιστές και η κβαντική τεχνολογία, τα μικροσυστήματα και η μικροηλεκτρονική.

Παράλληλα, έχει δημιουργήσει αυτόνομο τμήμα καινοτομίας και υποστήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, το οποίο διαχειρίζεται ένα κάμπους που ήδη φιλοξενεί 51 νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους νέους μας επιστήμονες, προκειμένου να συνδέσουν την έρευνα τους με την παραγωγή και την εξαγωγή αποτελεσμάτων και να στηρίξουν τη χώρα μας και στο εξωτερικό».

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» έχει ανταγωνιστική παρουσία στη διεθνή έρευνα. Βιβλιομετρικές αναλύσεις από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, το Nature Index, αναδεικνύουν το Κέντρο ανάμεσα στους κορυφαίους ελληνικούς οργανισμούς όσον αφορά την ποιότητα των επιστημονικών δημοσιεύσεων. Αντίστοιχες αναλύσεις (Διανέοσις - ΕΜΠ) σχετικά με την ικανότητα

του Κέντρου να προσελκύει και να συντονίζει ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά προγράμματα, συμπεριλαμβάνουν τον Δημόκριτο στα 50 κορυφαία ιδρύματα της Ευρώπης.

Ο Δημόκριτος συντονίζει τρεις μεγάλες εθνικές ερευνητικές υποδομές (Innovation_el, Openscreen και Calibra) και συμμετέχει σε ακόμα οκτώ. Ταυτόχρονα υποστηρίζει εργαστήρια, πιστοποιημένα για την ποιότητά τους, με εξειδίκευση σε μετρήσεις και δοκιμές για το περιβάλλον, την ενέργεια, το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία, καθώς και το Εθνικό Εργαστήριο Αντιντόπιγκ. Παράλληλα, συμμετέχει σε μεταπτυχιακά προγράμματα σε συνεργασία με πανεπιστημιακά τμήματα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο της επέκτασης και ανακαίνισης των κτιριακών εγκαταστάσεων του Δημοκρίτου, συνολικού προϋπολογισμού 48,33 εκατ. ευρώ, που συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν, ο πρόεδρος Γιώργος Νούνεσης, ο αντιπρόεδρος και διευθυντής Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής, Χρήστος Μάρκου, οι διευθυντές των Ινστιτούτων Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Βαγγέλης Καρκαλέτσης, Βιοεπιστημών και Εφαρμογών Δημήτρης Κλέτσας, Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας Ευάγγελος Γογγολίδης, Κβαντικής Υπολογιστικής και Κβαντικής Τεχνολογίας Παναγιώτης Δημητράκης, ο εκλεγμένος διευθυντής του Ινστιτούτου Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Ενέργειας και Ασφάλειας Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης, καθώς και η αιρετή εκπρόσωπος των ερευνητών - ΕΛΕ στο ΔΣ Ελένη Μακαρώνα.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ