Αυστρία: Η κλιματική αλλαγή αφορά άμεσα τη χώρα και απαιτεί ευρείες αναπροσαρμογές

Το Ταμείο Κλίματος και Ενέργειας της αυστριακής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, προβλέπει ζημίες ύψους έως και 8,8 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως μέχρι το 2050

«Κύμα καύσωνα χωρίς τέλος», «Θερμοκρασίες υψηλότερες από την Αφρική», «Ηλιοφάνεια δύο ώρες περισσότερο από κανονικά», είναι συνηθισμένοι πρωτοσέλιδοι τίτλοι στις αυστριακές εφημερίδες αυτών των ημερών, που περιγράφουν τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, παραπέμποντας για τις αιτίες της, στην κλιματική αλλαγή και στις συνέπειές της.

Αυτή η κλιματική αλλαγή αφορά άμεσα την Αυστρία, λόγω της τοπογραφίας και της θέσης της, τονίζουν οι επιστήμονες, αναφέροντας πως φέτος ήταν ο θερμότερος Μάιος από το 1868, και προειδοποιώντας ότι κακοκαιρίες, πλημμύρες, καύσωνας και ξηρασία, δεν θα αποτελούν πλέον κάτι το ασυνήθιστο τα επόμενα χρόνια, οπότε τόσο ο πληθυσμός, όσο και σημαντικοί κλάδοι της οικονομίας, θα πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.

Το Ταμείο Κλίματος και Ενέργειας της αυστριακής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, προβλέπει ζημίες ύψους έως και 8,8 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως μέχρι το 2050, και πάνω σε αυτές τις προβλέψεις θα πρέπει να γίνουν οι ανάλογες αναπροσαρμογές στην καθημερινότητα των ανθρώπων, από τους καλλιεργητές γης και τους οινοποιούς, μέχρι εκείνους που σχεδιάζουν ένα εξοχικό σπίτι, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Από το φθινόπωρο του 2016 βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πιλοτικό εγχείρημα του Ταμείου, σε συνεργασία με το αυστριακό υπουργείο Περιβάλλοντος και την Κεντρική Υπηρεσία Μετεωρολογίας και Γεωδυναμικής, στο πλαίσιο του οποίου κάποιες περιοχές προχωρούν στην εφαρμογή του λεγόμενου «Προγράμματος προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή», που προβλέπει συγκεκριμένες δράσεις για το «κλιματικό μέλλον» τους.

Αυτές οι επιλεγμένες 23 περιοχές ανά την χώρα, ενημερώνονται σε επιστημονική βάση για το ποια μορφή κλίματος θα πρέπει να αναμένουν τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2050, ποια στάση θα πρέπει να κρατήσουν και ποιες επενδύσεις θα πρέπει να δρομολογηθούν.

Σύμφωνα με το υπουργείο, 20 από αυτές τις περιοχές βρίσκονται ήδη στο στάδιο της εφαρμογής, με τη συμμετοχή 400.000 ανθρώπων σε συνολικά 176 δήμους και κοινότητες, που επικεντρώνονται στα θέματα «καύσωνας, υψηλές μέσες θερμοκρασίες, ξηρασία και έντονη βροχόπτωση».

Για παράδειγμα, το Ταμείο Κλίματος και Ενέργειας αναφέρει πως ο πληθυσμός της πρωτεύουσας Βιέννης θα πρέπει να προετοιμάζεται για έναν διπλασιασμό του αριθμού των τροπικών νυχτών, δηλαδή για θερμοκρασίες στη διάρκεια της νύχτας, όχι κάτω των 20 βαθμών Κελσίου.

Επίσης, θα πρέπει να προετοιμάζεται για κύμα καύσωνα στη διάρκεια της ημέρας, που σημαίνει πως η υψηλότερη ημερήσια θερμοκρασία θα βρίσκεται συνεχώς, επί σειρά ημερών, πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου, με τις προβλέψεις να αναφέρουν πως το 2040, κάθε τέταρτη ημέρα του καλοκαιριού θα είναι στη χώρα ημέρα καύσωνα.

Άμεσες θα είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για τον αυστριακό τουρισμό, όπου θα υπάρξει μία παράταση της θερινής περιόδου και όπου θα είναι εντονότερη η αναζήτηση της δροσιάς από τις Άλπεις.

Από την άλλη πλευρά, ο χειμερινός τουρισμός θα έχει να αντιμετωπίσει προβλήματα στα χαμηλότερα υψόμετρα, όπως αναφέρεται σχετικά από το Ταμείο Κλίματος και Ενέργειας, καθώς η χειμερινή περίοδος θα μειωθεί κατά σχεδόν τρεις εβδομάδες, ενώ δραστικά θα περιοριστούν και οι ημέρες που οι περιοχές χειμερινού τουρισμού θα καλύπτονται με χιόνι.

Η δασική οικονομία, που αποφέρει ετησίως στην οικονομία της χώρας πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ, θα έχει σύμφωνα με τις προγνώσεις, να αντιμετωπίσει περισσότερα παράσιτα, καθώς τα δάση θα βρίσκονται εντονότερα εκτεθειμένα στην ξηρασία και στην ζέστη, ενώ μία σειρά από παράσιτα, ευνοούμενα και από τις χειμερινές αλλαγές, παρουσιάζουν ιδιαίτερα μεγάλο πολλαπλασιασμό στις υψηλές θερμοκρασίες, με καταστρεπτικές συνέπειες για το δάσος.

Βαθμιαία η ερυθρελάτη θα εξαφανιστεί από τα αυστριακά δάση, και επιπλέον η παραγωγή ξυλείας θα μειωθεί σημαντικά, αναφέρει, μεταξύ άλλων, το Ταμείο Κλίματος και Ενέργειας.

«Δεν υπάρχει κάποιος συντηρητικός, δημοκρατικός ή φιλελεύθερος αέρας, αλλά όλοι αναπνέουμε τον ίδιο αέρα και πρέπει να τον προστατεύσουμε, για το καλό των παιδιών μας», είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο αυστριακής καταγωγής διάσημος ηθοποιός και πρώην κυβερνήτης της αμερικανικής πολιτείας της Καλιφόρνια, 'Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, ως κεντρικός ομιλητής της 2ης Διεθνούς Διάσκεψης "Austrian World Summit" στη Βιέννη, στα μέσα του περασμένου Μαΐου.

Στη δεύτερη αυτή Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του 'Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ για το κλίμα «R20», βασικό θέμα ήταν η άμεση επίδραση της ρύπανσης του αέρα στην ανθρώπινη υγεία - και σε αυτήν είχαν συμμετάσχει 1.200 αντιπρόσωποι από 50 χώρες, με 120 εισηγήσεις, ανάμεσά τους και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Η πρωτοβουλία "R20 Regions of Climate Action" ιδρύθηκε το 2011 από τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, με στόχο να βοηθήσει με τοπικά και περιφερειακά κίνητρα στην προστασία του περιβάλλοντος ενόψει της κλιματικής αλλαγής, και στην προώθηση μίας «Πράσινης οικονομίας».

Ο ίδιος θέλει στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, να δημιουργήσει ένα είδος «Πράσινο Νταβός» στη Βιέννη, όπου στο μέλλον θα πραγματοποιείται πλέον μόνιμα η Σύνοδος "Austrian World Summit".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ