ΚΡΗΤΗ

Κατσίγαρος: Το θολό "απόβλητο" του ελαιολάδου που είναι τόσο ευεργετικό!

Τι αναφέρεται στον Guardian

Κατσίγαρος: Το θολό "απόβλητο" του ελαιολάδου που είναι τόσο ευεργετικό!

Επιμέλεια: Ελένη Μπουρμά

 

Το ελαιόλαδο – που περιγράφεται ως «υγρός χρυσός» στην Ιλιάδα – είναι γνωστό για τα οφέλη του στην υγεία. Δεν είναι μόνο νόστιμο, είναι και αντιφλεγμονώδες, καλό για το έντερο, ευεργετικό για την καρδιά και μπορεί ακόμη και να μας βοηθήσει να νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι και να ζήσουμε περισσότερο.

Οι επιστήμονες στρέφουν τώρα την προσοχή τους, ωστόσο, στο θολό, καφέ και προηγουμένως απορριφθέν υποπροϊόν της παραγωγής του - τα λύματα ελαιοτριβείου (OMW) - και ανακάλυψαν ότι μπορεί να είναι μια ακόμη πιο ισχυρή υπερτροφή!

Σύμφωνα με τον Guardian, το OMW περισσεύει αφού οι ελιές έχουν αλεστεί και έχει διαχωριστεί το λάδι τους – ένα υδατικό υπόλειμμα που στύβεται από το υπόλοιπο σάπια φύλλα.

Παλιότερα θεωρείτο ενοχλητικό καθώς, εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να μολύνει το περιβάλλον και το νερό, αλλά τώρα επαινείται για το προστατευτικό και αντιφλεγμονώδες δυναμικό του.

Αφού άκουσαν αναφορές για ελαιοκαλλιεργητές που είχαν αρχίσει να το πίνουν για λόγους υγείας, οι ερευνητές άρχισαν να ερευνούν το υποπροϊόν.

Διαπίστωσαν ότι αντί να είναι άχρηστο, αυτό το σκοτεινό, πικρό και θολό υγρό είναι εξίσου – και ίσως ακόμη πιο – θρεπτικό από την πηγή του...

Το OMW είναι γεμάτο από υγιείς φυτικές ενώσεις ή φυτοχημικά, ιδιαίτερα πολυφαινόλες, που συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων. Στην πραγματικότητα, το OMW θεωρείται ότι περιέχει τουλάχιστον 10 φορές μεγαλύτερη ποσότητα φυτοχημικών από το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο θεωρείται ήδη πλούσια πηγή, όπως τονίζεται.

Η Ιταλίδα επιστήμονας Adriana Albini, μια πρωτοπόρος καθηγήτρια έρευνας για τον καρκίνο και η πρώτη Ιταλίδα που εξελέγη στο διοικητικό συμβούλιο της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα για τον Καρκίνο, μελετά το OMW τα τελευταία 10 χρόνια.

Έχει κάνει μελέτες για το εκχύλισμα OMW με την ομάδα της και διαπίστωσε ότι μπορεί να είναι χρήσιμο τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων αυτών του πνεύμονα, του προστάτη, του παχέος εντέρου και του μαστού.

 

Διαβάστε περισσότερα στον Guardian

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση